Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αναμένοντας τις ρυθμίσεις οι Τρικαλινοί δανειολήπτες του ΟΕΚ

Οι ρυθμίσεις αφορούν τα δάνεια από ίδια κεφάλαια ΟΕΚ και όχι τα δάνεια που οι δανειολήπτες έχουν πάρει από τις τράπεζες και ο ΟΕΚ επιδοτούσε το επιτόκιο για τα 9 πρώτα έτη της σύμβασης.

Οι εξαγγελίες περί ρυθμίσεων για τα δάνεια του ΟΕΚ, αναμένουν να γίνουν …πράξη εκατοντάδες Τρικαλινοί δανειολήπτες του ΟΕΚ.

Οι ρυθμίσεις αφορούν τα δάνεια από ίδια κεφάλαια ΟΕΚ και όχι τα δάνεια που οι δανειολήπτες έχουν πάρει από τις τράπεζες και ο ΟΕΚ επιδοτούσε το επιτόκιο για τα 9 πρώτα έτη της σύμβασης.

Στόχος του Υπουργείου Εργασίας μέσω της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι να εισπραχθούν περίπου 1 δις ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα του ΟΑΕΔ.

Από τους 81.715 οφειλέτες, αυτοί που εξακολουθούν να αποπληρώνουν τις δόσεις τους δεν ξεπερνούν τις 20.500 µε συνολικό ποσό οφειλής περίπου 280 εκ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι ανήκουν στους «κόκκινους» δανειολήπτες, µε το ποσό της οφειλής να προσεγγίζει το 1,3 δις ευρώ.

Με τις ρυθμίσεις, ανοίγει ο δρόμος για την επίλυση του προβλήματος που παρέλαβε ο ΟΑΕΔ από τον τέως ΟΕΚ.

* Με τις ρυθμίσεις, σε όλους τους οφειλέτες διαγράφονται τόσο οι τόκοι όσο και οι τόκοι υπερημερίας

* Οι οφειλέτες με συνολικό χρέος κάτω από 6.000 ευρώ θεωρείται ότι έχουν αποπληρώσει το δάνειο τους. Σε αυτή την κατηγορία θεωρούνται «Σεισμόπληκτοι» και «πυρόπληκτοι».

* Δανειολήπτες που έχουν καταβάλει ποσό που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 60% του ποσού του δανείου μετά την εφαρμογή των εκπτώσεων, το δάνειό τους θα θεωρείται εξοφληθέν και δεν θα υφίσταται πλέον καμιά απαίτησή έναντί τους.
* Οι άνεργοι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση στον ΟΑΕΔ και να ζητήσουν την εξαίρεσή τους από την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας δόσης συνολικά για 3 έτη, χωρίς καμία εις βάρος τους συνέπεια και χωρίς ο χρόνος εξαίρεσης να προσμετράται στο χρόνο εξόφλησης. Ακόμη δανειολήπτης ο οποίος-για λόγους που δεν προβλέπονται στις ρυθμίσεις- αδυνατεί να καταβάλλει τις μηνιαίες δόσεις του θα μπορεί με αιτιολογημένη αίτησή του να ζητεί την εξαίρεσή του από τον ΟΑΕΔ.
* Επιπρόσθετη έκπτωση 10% στο αρχικό κεφάλαιο θα δίνεται στους οφειλέτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, μονογονεϊκες οικογένειες, περιπτώσεις χηρείας, ΑΜΕΑ. Για τους πολύτεκνους η έκπτωση θα ανέρχεται στο 20%.
* Επιπρόσθετη έκπτωση 40% θα έχουν οι οφειλέτες που θα αποπληρώσουν το υπόλοιπο του δανείου τους σε διάστημα 5 ετών, ενώ η έκπτωση πέφτει στο 20% σε όσους επιλέξουν η εξόφληση να γίνει σε 8 έτη.
* Η αποπληρωμή του δανείου μπορεί να επιμηκυνθεί έως 10 έτη αρκεί ο συνολικός χρόνος αποπληρωμής να μην ξεπερνά τα 30 έτη από την ημερομηνία έναρξης της ρύθμισης.
Η μηνιαία δόση του κάθε δανειολήπτη θα οριστεί κατά περίπτωση με βάση το οικογενειακό εισόδημα αλλά και το ποσό της αρχικής οφειλής.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή