​Νέοι δημοσιογράφοι για το περιβάλλον

Διεθνής αποστολή στην Πορτογαλία

Την εβδομάδα από 1 έως 7 Απριλίου 2019 είχα την τιμή να συμμετάσχω σε διεθνή αποστολή στο Coruche της Πορτογαλίας, η οποία διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της ABAE (μη κερδοσκοπικός περιβαλλοντικός οργανισμός) στα πλαίσια του προγράμματος “Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον”.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, οι συμμετέχοντες (νέοι από την Πορτογαλία, τη Μάλτα, την Τουρκία και την Ελλάδα) είχαμε την ευκαιρία να διαπραγματευτούμε θέματα που σχετίζονται με το οικοσύστημα, την τοπική αειφορία και κυρίως την αειφορία που συνεπάγονται οι τοπικές οικονομικές δραστηριότητες. Ιδιαίτερη θέση στο σύνολο των δράσεων μας κατείχε η παραγωγή, η μεταποίηση και το εμπόριο του φελλού, δραστηριότητες που ευδοκιμούν και πρωταγωνιστούν στη συγκεκριμένη περιοχή της Πορτογαλίας.

Μέσω των καθημερινών μας επισκέψεων στη διάρκεια της εβδομάδας, είχαμε την ευκαιρία να διερευνήσουμε τη δράση τοπικών επιχειρήσεων και θεσμών, αλλά και να αποτιμήσουμε το τυχόν οικολογικό αποτύπωμά της. Τα αποτελέσματα της ερευνητικής διαδικασίας, η οποία εξομοίωνε συνθήκες δημοσιογραφικού ρεπορτάζ, αποτυπώνονταν στο τέλος της ημέρας μέσα από φωτο-παρουσιάσεις και άρθρα που συντάσσαμε συνεργατικά με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Στο τέλος της αποστολής και αφού είχαμε συγκεντρώσει ένα πλούσιο δημοσιογραφικό υλικό, βρεθήκαμε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε το έργο μας στην τοπική κοινότητα του Coruche.

Κλείνοντας, οι εμπειρίες που αποκόμισα από το συγκεκριμένο ταξίδι αναμφίβολα θα μου μείνουν αξέχαστες. Η στενή και συνεχής συνεργασία με τους άλλους συμμετέχοντες αλλά και η φιλική ατμόσφαιρα που πολύ γρήγορα προέκυψε είχε ως αποτέλεσμα να αναπτυχθούν ισχυροί δεσμοί ανάμεσά μας και οι μέρες να περάσουν πολύ ευχάριστα. Προσωπικά, εκτίμησα ιδιαίτερα όλους τους διαφορετικούς πολιτισμούς που συνάντησα και ειδικά σε σχέση με την Πορτογαλία ανακάλυψα έναν  πολύ ζεστό, ευδιάθετο και φιλόξενο λαό. Εύχομαι κάποια στιγμή στο μέλλον τα μέλη της αποστολής να ξανασυναντηθούμε και να βιώσουμε εξίσου όμορφες και ξεχωριστές στιγμές με την τελευταία φορά.

Γιώργος Ντινόπουλος, μαθητής της Β΄τάξης του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων



Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή