Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Άνευ ουσία το άτοκο δάνειο για τους σεισμοπαθείς της Λάρισας», λέει ο Κόκκαλης

Ως «κενή περιεχομένου υλοποίησης» χαρακτηρίζει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, την απόφαση για την παροχή της στεγαστικής συνδρομής του 20% ως Άτοκο Δάνειο στους σεισμοπαθείς της 3ης Μαρτίου 2021 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, λόγω καθολικής άρνησης χορήγησης του από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, σε ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή, τονίζει τα εξής: «Οι συνέπειες του καταστροφικού  σεισμού της 3ης Μαρτίου 2021 στην ΠΕ Λάρισας  είναι γνωστές όπως επίσης γνωστό είναι και το γεγονός ότι έχουν  περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση και απόγνωση πολλοί κάτοικοι της περιοχής. Οι άνθρωποι  που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την καταστροφή των κατοικιών και επιχειρήσεων τους  καλούνται πλέον να  διαχειριστούν τις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τόσο στον προσωπικό όσο και στον επαγγελματικό τους τομέα.

Οι αυξημένες και δύσκολες  υποχρεώσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι  σε συνδυασμό με την απώλεια του εισοδήματος και της περιουσίας τους, έχουν δημιουργήσει συνθήκες ανασφάλειας ,αβεβαιότητας και απόγνωσης τόσο στους ίδιους όσο και στις οικογένειες τους.

Στα πλαίσια της λήψης μέτρων στήριξης για τις στεγαστικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στους κατοίκους από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021  θεσπίστηκε η  Κ.Υ.Α. Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./6350/Α325/2021 (ΦΕΚ B’ 964/11.03.2021) «Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021, σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας» Σύμφωνα με αυτή για το ζήτημα της Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) προβλέπεται στο αρ.3παρ.3. ότι : «H Σ.Σ. συνίσταται από 80% Δωρεάν Κρατική Αρωγή (Δ.Κ.Α.) που χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία και από 20% Άτοκο Δάνειο (Α.Δ.) που χορηγείται από τα πιστωτικά ιδρύματα στους/στις δικαιούχους δανειολήπτες/-τριες».

Σε εφαρμογή του ανωτέρου δικαιούχοι σεισμόπληκτοι συμπολίτες μας , απευθύνθηκαν για την παροχή του 20% ως Άτοκο Δάνειοστα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας,  από τα οποία όμως δυστυχώς υπήρξε  άρνηση χορήγησης της. Η καθολική άρνηση  του συνόλου των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας μας  για τη χορήγηση της ανωτέρω παροχής εκτός του ότι  καθιστά κενή περιεχομένου την υλοποίηση της σχετικής απόφασης, δυσχεραίνει δραματικά την ήδη επιβαρυμένη ψυχολογική και οικονομική κατάσταση των   πληγέντων.

Επειδή οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την οικονομική καταστροφή.

Επειδή είναι επιτακτική η ανάγκη εξασφάλισης των προβλεπόμενων παροχών στεγαστικής συνδρομής των πληγέντων για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών ανακατασκευής ή επισκευής των κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από τον σεισμό

Επειδή απαξιώνεται κάθε προσπάθεια των σεισμοπαθών για απόκτηση αξιοπρεπούς διαβίωσης και παραμονής  στον τόπο τους.

Επειδή είναι αδιανόητη η μη εφαρμογή των ήδη θεσμοθετημένων   μέτρων ενίσχυσης των σεισμοπαθών.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται  να προβούν για την πλήρη εφαρμογή και υλοποίηση της Κ.Υ.Α. Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./6350/Α325/2021 (ΦΕΚ B’ 964/11.03.2021) ώστε να καταστεί δυνατή η χορήγηση της Στεγαστικής Συνδρομής του 20% ως Άτοκο Δάνειο (Α.Δ.) από τα πιστωτικά ιδρύματα στους/στις δικαιούχους δανειολήπτες/-τριες;»

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή