Οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί φέτος, καθώς τα κουνούπια εμφανίστηκαν στη χώρα μας ένα μήνα νωρίτερα. Η επιστημονική κοινότητα είναι σε επιφυλακή καθώς υπάρχει ο φόβος για εμφάνιση του Ιού του Δυτικού Νείλου.

Σχετικά με το θέμα μίλησε ο διευθυντής Ερευνών Μονάδας Beyond στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Χάρης Κοντοές στην ΕΡΤ. «Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτή τη χρονιά. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα έχουμε μια έξαρση των πληθυσμών των κουνουπιών» σημείωσε και εξήγησε ότι, ο αυξημένος αριθμός των κουνουπιών οφείλεται στην κλιματική αλλαγή καθώς είχαμε έναν ξηρό χειμώνα και πολλές βροχές μέσα στον Μάιο. «Οι συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας έχουν ευνοήσει την αύξηση των κουνουπιών», τόνισε.

Πέραν του αυξημένου πληθυσμού τους το πρόβλημα είναι η τυχόν εμφάνιση του παθογόνου που σχετίζεται με τον Ιό του Δυτικού Νείλου, επισήμανε ο ίδιος. «Αναμένουμε να έχουμε ένα αυξημένο αριθμό. Ευχόμαστε να μην κουβαλούν το παθογόνο γιατί γνωρίζουμε ότι τα κουνούπια το βασικό πρόβλημα πέρα από το ότι είναι ενοχλητικά, κουβαλούν τις διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης και της ασθένειας του ιού του Δυτικού Νείλου που είναι το πλέον το μεγαλύτερο πρόβλημα θα έλεγα για τη δική μας χώρα», είπε.

Τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν

Ο κ. Κοντοές αναφέρθηκε και στα μέτρα ελέγχου μιλώντας για το σύστημα ελέγχου του επιδημιολογικού κινδύνου το οποίο έχει αναπτύξει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Έδειξε σχετικούς χάρτες που παρακολουθούν τη διασπορά των κουνουπιών σε τέσσερις περιφέρειες της Ελλάδας. «Η πρόληψη αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου στο σημείο της παγίδας όπου συγκεντρώνονται τα κουνούπια ή και στην ευρύτερη περιοχή», εξήγησε και τόνισε ότι η καταγραφή αφορά τις περιφέρειες της Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας.

Μιλώντας για την έρευνα που γίνεται από το Αστεροσκοπείο Αθηνών επισήμανε ότι πρόκειται για ένα σύστημα παρακολούθησης που ενημερώνεται συστηματικά κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα τα 4 τελευταία χρόνια.

«Τα χρώματα που βλέπουμε στους διαφορετικούς δήμους υποδηλώνουν διαφορετικό επίπεδο κινδύνου εμφάνισης έστω και ενός κρούσματος του ιού του Δυτικού Νείλου» εξηγώντας ότι αποτελεί ένα χρήσιμο οδηγό για λήψη μέτρων από τις αρμόδιες αρχές. Ο ίδιος κάλεσε τους κατοίκους να μην αφήνουν λιμνάζοντα νερά και ανοιχτά φρεάτια καθώς και να κάνουν χρήση εντομοαπωθητικών και να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

ethnos.gr