Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​ΝΝΖ: Δικαιώματα για τις γεωτρήσεις και η επίλυση του Κυπριακού

   Σύμφωνα με την εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, η ένταση που θα δημιουργηθεί από τις επικείμενες γεωτρήσεις για φυσικό αέριο σε Κύπρο καθώς και από την ύπαρξη κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι δεδομένη.

   Επιπλέον, αναφέρθηκε πως δεν υπήρχε περίπτωση να λειτουργήσει ανασταλτικά η αντίδραση του Ερντογάν όσον αφορά τη γεώτρηση της ExxonMobil καθώς υπάρχει ήδη η παρουσία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού ενώ η Άγκυρα έχει στόχο την άμβλυνση της έντασης μεταξύ των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

   Παρ’ όλα αυτά, επισημάνθηκε πως η Τουρκία προκαλεί με τη συμπεριφορά της καθώς επιθυμεί να μετάσχει στη διεκδίκηση μέρους των κοιτασμάτων μέσω των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο γεγονός που ενδέχεται να οξύνει το γενικότερο κλίμα στην περιοχή ενώ σημειώνεται πως όσον αφορά το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, δεν υπάρχει η αμφισβήτηση από την τουρκική πλευρά για την περιοχή στην οποία βρίσκεται.

   Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι σύμφωνα με την Τουρκία, τα νησιωτικά κράτη, επομένως και η Κύπρος, έχουν περιορισμένα δικαιώματα μόνο σε μια στενή λωρίδα 12 μιλίων, ενώ τα ηπειρωτικά στα συνήθη 200.

   Παράλληλα, τονίστηκε ότι η βορειοκυπριακή πλευρά διατυπώνει και αυτή την επιθυμία διεκδικήσεων στις κυπριακές ΑΟΖ και χορήγησε άδειες για γεωτρήσεις στην τουρκική πετρελαϊκή εταιρία TPAO ενώ έτσι, γίνεται αντιληπτό ότι απαραίτητη προΫπόθεση για να βρεθεί λύση στο ζήτημα της διεκδίκησης δικαιωμάτων γεωτρήσεων, αποτελεί η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.

   Τέλος σημειώνεται χαρακτηριστικά από την εφημερίδα πως << Δεν είναι τυχαίο ότι η αντιπαράθεση για τα κοιτάσματα κλιμακώθηκε μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου πέρυσι το καλοκαίρι» προμηνύοντας και τώρα εντάσεις και διακρατικές διενέξεις στην περιοχή.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή