Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ανοικτή επιστολή πολιτιστικών συλλόγων Μεσοχωριτών Αθήνας -Τρικάλων

Σε ανοικτή επιστολή πολιτιστικών συλλόγων Μεσοχωριτών Αθήνας-Τρικάλων αναφέρονται:

«Με την παρούσα επιστολή οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Μεσοχωριτών Αθηνών & Τρικάλων θα επιθυμούσαμε να σας εκφράσουμε τις θέσεις μας, σχετικά με το μέλλον του χωριού μας και το σύνθετο ζήτημα του φράγματος, καθώς όμως να αποσαφηνιστούν ορισμένες καταστάσεις και να αποφευχθούν φαινόμενα  παραπληροφόρησης, όσον αφορά την πραγματική  εικόνα που επικρατεί στη  Μεσοχώρα.

Με την ευκαιρία αυτής της επιστολής, μας δίνεται επίσης  η δυνατότητα να απαντήσουμε στον ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ  « Η ΒΥΤΣΙΣΤΑ» περί πολιτιστικού κενού στη Μεσοχώρα. Δεν θα σταθούμε στην λανθασμένη κατ’ εμάς χρήση της έκφρασης πολιτιστικό κενό, ειδικά στην περίπτωση της Μεσοχώρας ενός χωριού με αδιαμφισβήτη πολιτιστική και ιστορική παρακαταθήκη.
Θεωρούμε λοιπόν ότι οι συντάκτες του, μιλούν περί  πολιτιστικής απραξίας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση η πραγματικότητα έρχεται να τους διαψεύσει, διότι μόνο αυτοί που πραγματικά  είναι απών  από το χωρίο έχουν αγνοία για τα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στην πατρίδα μας. Κάθε χρόνο η Μεσοχώρα και ειδικότερα η πλατεία λειτουργεί ως κύτταρο πολιτισμού και φιλοξενεί διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, προβολή ταινιών τοπικής θεματολογίας , θέατρο, θεατρικό παιχνίδι, θέατρο σκιών, παρουσιάσεις παραμυθιών-βιβλίων, αθλοπαιδιές και  ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Η πραγματοποίηση τριήμερου πανηγυριού, μέσα σε συνθήκες που μόνο εύκολες δεν είναι για τη διατήρηση τέτοιων εθίμων.
Οι παραπάνω αποτελούν ενδεικτικές μόνο δράσεις που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια, κυρίως μέσα από την συνεργασία των Πολιτιστικών Συλλόγων Μεσοχωριτών Αθηνών & Τρικάλων, που συμπληρώνονται και από ατομικές πρωτοβουλίες συγχωριανών μας(λαογραφικές, φωτογραφικές εκθέσεις). Επιπρόσθετα υπάρχει  και  συμβολή στον  αθλητικό τομέα, με τους ανθρώπους που συμμετέχουν και απαρτίζουν την ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού . Η πολιτιστική δράση ειδικά των δυο συλλόγων διαρκεί παρά πολλά χρόνια και αυτό άλλωστε αποτελεί και ένα κριτήριο για το μέγεθος της πολιτιστικής προσφοράς. Κανένας  σύλλογος  που βρίσκεται σε αδράνεια εδώ και παρά πολλά χρόνια  δεν μπορεί να ακυρώνει το έργο των υπόλοιπων συλλογικοτήτων, προφανώς για να δημιουργήσει εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.

Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη και τον κάθε ενδιαφερόμενο για μια σχετική πρωτοβουλία του ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ «Η ΒΥΤΣΙΣΤΑ» να στείλει επιστολή στον Υπουργό Κ. Σκρέκα με περιεχόμενο κυρίως την διαπραγμάτευση των όρων παράδοσης του χωριού μας και την διευκόλυνση της ολοκλήρωσης του φράγματος. Η κάθε συλλογικότητα έχει το δικαίωμα  να διαπραγματεύεται προκειμένου για την ικανοποίηση των συμφερόντων  των μελών του, όμως δεν έχει το δικαίωμα να παραπληροφορεί και να προσπαθεί να οικειοποιηθεί την «συντριπτική πλειοψηφία των Μεσοχωριτών» διότι αυτό απλούστατα δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

Είναι τελείως  ανεδαφικό, δεν νομίζετε, ότι ένας σύλλογος με χρόνια  αδρανείας να μπορεί μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα να κερδίσει την πιστότητα και την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των συγχωριανών μας. Αυτό  κερδίζεται σε βάθος χρόνου  έπειτα από συνεχή και πολυετή προσπάθεια. Καλούμε λοιπόν τους ανθρώπους του  Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου  να μην  εκφράζουν τις προσδοκίες τους  για το μέλλον σε μια δημόσια επιστολή και τους καλούμε επίσης με όλη τη φιλική μας διάθεση να ανακαλέσουν το μέρος εκείνο του κειμένου  που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι  της  συντριπτικής πλειοψηφίας των συγχωριανών μας . Ενδεικτικό επίσης της πραγματικής κατάστασης στην Μεσοχώρα  είναι ότι οι περισσότερες συλλογικότητες του χωριού στη παρούσα φάση είναι υπέρ της συνέχισης και της σωτηρίας του χωριού. Το δεδομένο  αυτό μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να το αξιολογήσει και να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Μεσοχωριτών Αθηνών& Τρικάλων εκτελώντας  το χρέος τους απέναντι στους προγόνους τους  και ειδικότερα απέναντι στις  μελλοντικές γενεές  τάσσονται υπέρ της σωτηρίας του χωριού, υπέρ της προστασίας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, υπέρ της πολιτιστικής και λειτουργικής συνέχειας της Μεσοχώρας. Δεν θα ακολουθήσουμε τη λογική του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου να συνεισφέρουμε σε μια διαπραγμάτευση για την διευκόλυνση της ολοκλήρωσης του έργου διότι καμία διαπραγμάτευση παράδοσης δεν μπορεί να ανταποκριθεί  στην ηθική βλάβη που πρόκειται να προκαλέσει η ολοκλήρωση αυτού,  στους συγχωριανούς μας, που πραγματικά αγαπούν το τόπο τους. Πέραν τούτου, η σύνδεση μας  με το ζήτημα του φράγματος, μας έκανε να αντιμετωπίζουμε τα κοινωνικά ζητήματα  με ευρύτερη σκέψη και να αντιλαμβανόμαστε ότι η λειτουργία του φράγματος πρωτίστως θα έχει  πολλές αρνητικές κοινωνικές  και περιβαλλοντικές  επιπτώσεις.

Ο υπάρχων  σχεδιασμός για το έργο, δείχνει την ωμή πραγματικότητα   σε σχέση με το μέλλον του χωριού μας και όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι στόχος αποτελεί η απομάκρυνση των «ενοχλητικών» Μεσοχωριτών με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Ακόμη μια φορά τα συμφέροντα, οικονομικά και πολιτικά, έρχονται σε αντίθεση με τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, απέναντι στις ηθικές αξίες, απέναντι στην επιλογή των ανθρώπων να παραμείνουν στην γη των  προγόνων τους.

Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε  ότι η Μεσοχώρα  όπως και κάθε ορεινή περιοχή, αξίζει και επιδιώκει τον σεβασμό από όλους!!!».

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή