Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Άνοιξε τις πύλες του το 8ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων

Με Ρίτα Αντωνοπούλου και ελεύθερη πρόσβαση η πρώτη μουσική σκηνή – Δείτε όλο το πρόγραμμα

Ακόμη ένα Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ διοργανώνεται στα Τρίκαλα και πιο συγκεκριμένα, φέτος είναι η 8η χρονιά που διοργανώνεται στην πόλη μας στο πάρκο του Μύλου Ματσόπουλου.

Με κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν απόψε και αύριο Κυριακή 9 Ιουλίου, «Η Αλληλεγγύη δε θα Βουλιάξει» αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένα πλούσιο πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα, με συζητήσεις, θεματικά εργαστήρια αλλά και συναυλίες. Όλες οι δράσεις έχουν ελεύθερη πρόσβαση, ενώ να σημειωθεί ότι απόψε τη μουσική σκηνή ανοίγουν η Ρίτα Αντωνοπούλου και οι Ρεβανς με το μουσικό πρόγραμμα αμέσως μετά να συνεχίζει με νησιώτικο γλέντι.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές προσδοκία τους είναι αυτές τις δύο μέρες, το Φεστιβάλ να γίνει μια συλλογική διαδικασία αναζήτησης και συζήτησης για θέματα κοινωνικής και πολιτικής διαπάλης, για να μοιραστούμε τις αγωνίες και τις σκέψεις μας κόντρα στον συμβιβασμό, την υποχωρητικότητα και την εκμετάλλευση.

Ειδικότερα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 8 Ιουλίου

17:45 ΕΝΑΡΞΗ

18:00 ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ:

Ένα δίωρο βιωματικό εργαστήρι του Κέντρου Ημέρας Παιδιών και Εφήβων Ν. Τρικάλων. Σκοπός του είναι η κατανόηση των νοημάτων της διαφορετικότητας, της αποδοχής και της συμπερίληψης και παράλληλα η ανάδειξη της ενσυναίσθησης.

18:15 ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ:

Εργαστήρι για γονείς και παιδιά: «Γιατί δε με ακούει;». Συζητάμε με τον παιδοψυχίατρο-οικογενειακό ψυχοθεραπευτή Δημήτρη Φιλοκώστα, του Κέντρου Ημέρας Παιδιών και Εφήβων και της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Νομού Τρικάλων, για τη σχέση γονέα – παιδιού.

19:30 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:

Τα Δικαιώματα, οι Ελευθερίες και τα Κινήματα σήμερα. Ομιλητές: Γιάννης Ελαφρός και Χρήστος Λάσκος.

Συζήτηση για τα επίδικα:

Υπάρχει νέο τοπίο μετά τις εκλογές;

Πώς τίθεται το ζήτημα της ιδεολογικής ηγεμονίας;

Με ποιες ιεραρχήσεις-προτεραιότητες, η πάλη για τα δικαιώματα;

Με ποια υποκείμενα / ποιες συμμαχίες;

Ο παράγοντας “νεολαία”: τα ιδιαίτερα διακυβεύματα και οι δυνατότητες

Ο κόσμος της εργασίας

Τα γυναικεία δικαιώματα και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+

21:15. ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Ρίτα Αντωνοπούλου και Ρεβάνς

Νησιώτικο γλέντι

Κυριακή 9 Ιουλίου

17:45 ΕΝΑΡΞΗ

18:00. Βιωματικό εργαστήρι με τίτλο «Η δική μου φωνή» με τη φιλόλογο και θεατροπαιδαγωγό Ελένη Ποζιού.

18:15. 1ο ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ:

Εργατικά σχήματα Τρικάλων. Συζητάμε για την κοινή μας δράση ενάντια στον σύγχρονο εργατικό μεσαίωνα που διαμορφώνεται:

18:15. 2ο ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ:

Η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος: προσπάθειες στέρησης σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων (αμβλώσεις, ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, έμφυλη βία). Η Φυλική Αταξία, συζητά με τη Σοφία Μπέμπεζα.

19:30 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:

Φράχτες και πνιγμένοι/πνιγμένες στη Μεσόγειο αλλά και εργατικά χέρια που τους λείπουν. Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα σήμερα. Ομιλητές: Απόστολος Καψάλης και Άχιμ Ρολλχόιζερ.

Συζήτηση για:

Την πολιτική θωράκισης της ΕΕ με φράχτες, pushbacks και στρατόπεδα συγκέντρωσης, που τροφοδοτεί τον ρατσισμό και τον εθνικισμό.

Τον ρόλο των υπερεθνικών οργανισμών ( ΕΕ – ΝΑΤΟ), αλλά και τη συμμετοχή και τις ευθύνες του δικού μας κράτους στα καθημερινά εγκλήματα και στην εκμετάλλευση των προσφύγων και μεταναστών.

Τις θαλάσσιες ζώνες -ΑΟΖ- πολεμικούς ανταγωνισμούς. Έχουμε κάτι να χωρίσουμε με τους γειτονικούς λαούς, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες;

Την καταλήστευση φυσικών πόρων, μεταφορά πλούτου από τις φτωχές στις πλούσιες χώρες, πόλεμοι και ένοπλες επεμβάσεις, και ταυτόχρονα τους φραγμούς στην ανθρώπινη μετακίνηση.

21:15. ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ:

Κακοτέχνης – Παράξενος – Under Pressure

Μαριοννέτες

Κάπα Ξήγα

Στον χώρο του Φεστιβάλ και τις δύο ημέρες θα φιλοξενείται βιβλιοπωλείο, ενώ παράλληλα θα λειτουργούν ταβέρνα, μπαρ και οι εκθέσεις φωτογραφίας και κόμικ.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή