ANT.AΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ: 9 Μάη: Αντιφασιστική νίκη που γράφτηκε με ανεξίτηλο κόκκινο χρώμα

“…κι έχει σαν στάμπα τη ζωή μου σημαδέψει δε θα περάσει ο φασισμός”…

75 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μνημειώδη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Μια τέτοια μέρα, στις 9 Μάη του 1945, τα ναζιστικά στρατεύματα της χιτλερικής Γερμανίας παραδίνονται άνευ όρων στις συμμαχικές δυνάμεις και ο Κόκκινος Στρατός υψώνει στο Βερολίνο την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, τη σημαία της νίκης και της απελευθέρωσης των λαών της Ευρώπης από το φασισμό.

Με τη μεγαλειώδη αυτή νίκη σφραγίζεται έτσι και η λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος άφησε πίσω του δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς σε ένοπλους και άμαχους, οδήγησε σε αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών και μεταναστευτικών κυμάτων, προξένησε ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές, και κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου, στις χώρες που ενεπλάκησαν στον αντιφασιστικό αγώνα συντριβής των ναζιστικών στρατευμάτων.

 Η χώρα μας ιδιαίτερα πλήρωσε βαρύτατο τίμημα την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής. Η Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχασε συνολικά περισσότερους από 800.000 ανθρώπους, ακόμη περισσότεροι αυτοί που έμειναν τραυματίες και ανάπηροι, απώλεσε περισσότερη από τη μισή παραγωγική της βάση, εκατοντάδες πόλεις και χωριά καταστράφηκαν, και φορτώθηκε με υποχρεωτικά δάνεια που οι ξεπουλημένες κυβερνήσεις αναγνωρίζουν μέχρι και σήμερα αντί της αξίωσης των πολεμικών αποζημιώσεων.

Το αγωνιστικό φρόνημα, ωστόσο, των ανταρτών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, του μεγαλύτερου εθελοντικού στρατού στην Ευρώπη, μαζί και με άλλους αγωνιστές, προέβαλαν πρωτοφανή αντίσταση στους ναζί κατακτητές και συνέβαλαν αποφασιστικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας και στη συντριβή του φασιστικού άξονα.

Στον ταξικό εθνικαπελευθερωτικό αυτό αγώνα όμως δεν συμμετείχαν όλοι. Οι ντόπιοι φασίστες της εποχής, δικαίως χαρακτηρισμένοι ιστορικά ως γερμανοτσολιάδες και δοσίλογοι, συνεργάστηκαν ανοιχτά με τον κατακτητή αποκομίζοντας προσωπικά οφέλη και υπονομεύοντας τον αντιστασιακό αγώνα.

 Αυτά είναι τα φρικιαστικά αποτελέσματα της ναζιστικής φασιστικής ιδεολογίας που πλήρωσε ο λαός. Και είναι αυτοί οι ίδιοι που εμφορούμενοι από αυτή την ιδεολογία επιχειρούν σήμερα να σηκώσουν ξανά κεφάλι. Όπως και στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι και σήμερα, ο φασισμός εκκολάφθηκε μέσα στα κοινωνικά αδιέξοδα της καπιταλιστικής κρίσης, και πριμοδοτήθηκε από το μεγάλο κεφάλαιο για να δώσει καπιταλιστική διέξοδο, μέσα από τον πόλεμο, στις οξυμένες ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

 Στη σημερινή καπιταλιστική κρίση, η οποία οξύνεται ακόμη περισσότερο από την πανδημία, το κεφάλαιο ετοιμάζεται να εξαπολύσει ακόμη έναν πιο ολοκληρωτικό πόλεμο στον κόσμο της εργασίας και τους λαούς, με όπλα τον φόβο και την τρομοκρατία, την καταστολή και τη “μαύρη” προπαγάνδα των ΜΜΕ, ανασύροντας ταυτόχρονα και εκτρέφοντας τον κοινωνικό κανιβαλισμό, τους εθνικισμούς, τον φασισμό, τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τον σκοταδισμό και τον ανορθολογισμό.

Οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που εμπνέονται από τα οράματα, τα ιδανικά, τους αγώνες και τις θυσίες των εκατομμυρίων ανθρώπων που πολέμησαν και συνέτριψαν τον ναζισμό, οι δυνάμεις που εμπνέονται από το όραμα της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και οραματίζονται έναν κόσμο κοινωνικής απελευθέρωσης και χειραφέτησης, ελευθερίας, ειρήνης, ισότητας και δικαιοσύνης, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών της αλληλεγγύης, της υπεράσπισης και διεύρυνσης των κοινωνικών κι εργατικών κατακτήσεων, της αντίστασης στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και της ανατροπής της, μέχρι τη δημιουργία της σύγχρονης κομμουνιστικής κοινωνίας!

 Ο αντικαπιταλιστικός αγώνας είναι και αγώνας αντιφασιστικός. Και σε αυτό τον αγώνα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα είναι μπροστά. Για την Αντικαπιταλιστική και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α ΤΡΙΚΑΛΩΝ©2023 trikalanews.gr from TNT MEDIA GROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή