Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Ο ψευδάργυρος μειώνει το οξειδωτικό στρες σε συνδυασμό με κάποια τρόφιμα

   Η γήρανση και το χαμηλό προσδόκιμο ζωής προκαλούνται, εν μέρει, από το οξειδωτικό στρες.

   Τώρα, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την καθηγήτρια Ivana Ivanovi-Burmazovi, η οποία κατέχει την έδρα της Βιοϊατρικής Χημείας στο Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, μαζί με ερευνητές από τις ΗΠΑ, βρήκε ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να ενεργοποιήσει ένα οργανικό μόριο, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.

   Ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο που χρειαζόμαστε για να παραμείνουμε υγιείς. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορεί να προστατεύσει από το υπεροξείδιο (O−2.), μια ελεύθερη ρίζα οξυγόνου που επιβαρύνει το οξειδωτικό στρες. Αυτό συμβαίνει όταν λαμβάνεται μαζί με ένα συστατικό που απαντά σε τρόφιμα όπως το κρασί, ο καφές, το τσάι και η σοκολάτα. Αυτό το συστατικό είναι μια υδροκινόνη (hydroquinone group) που βρίσκεται σε πολυφαινόλες, τις φυτικές ουσίες που συχνά είναι υπεύθυνες για τη μυρωδιά και τη γεύση των τροφών.

   Ο ψευδάργυρος ενεργοποιεί τις ομάδες της υδροκινόνης, παράγοντας φυσική προστασία έναντι του υπεροξειδίου. Το υπεροξείδιο είναι ένα υποπροϊόν της ανθρώπινης κυτταρικής αναπνοής που καταστρέφει βιομόρια του ίδιου του σώματος π.χ. πρωτεΐνες, λιπίδια, καθώς και το ανθρώπινο γονιδίωμα. Το υπεροξείδιο θεωρείται ότι παίζει ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης και σε πολλές ασθένειες, όπως η φλεγμονή, ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές νόσοι.

   Η υδροκινόνη από μόνη της δεν είναι ικανή να διασπάσει το υπεροξείδιο. Εάν όμως συνδυάζονται ο ψευδάργυρος και η υδροκινόνη, δημιουργείται ένα μεταλλικό σύμπλοκο που μιμείται την υπεροξειδική δισμουτάση (SOD), ένα ένζυμο που διασπά το υπεροξείδιο. Με αυτόν τον τρόπο, το υπεροξείδιο μπορεί να μεταβολίζεται και να μειώνεται το οξειδωτικό στρες.

   Θα ήταν  εύλογο να προστεθεί ο ψευδάργυρος σε τρόφιμα που περιέχουν υδροκινόνη για να ενισχύσουν την υγεία του καταναλωτή.

   «Είναι σίγουρο ότι το κρασί, ο καφές, το τσάι ή η σοκολάτα μπορεί να είναι διαθέσιμα στο μέλλον με εμπλουτισμό ψευδαργύρου. Ωστόσο, οποιαδήποτε περιεκτικότητα αλκοόλ θα κατέστρεφε τα θετικά αποτελέσματα αυτού του συνδυασμού» τόνισε η Ivana Ivanovi-Burmazovi.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή