Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Ο τόπος ως αφηγητής»: Εργαστήρι συλλογικής θεατρικής δημιουργίας στο Πάρκο παλαιών φυλακών Τρικάλων

Σε μία διαδρομή στους χώρους του πάρκου, όπου κάποτε φιλοξενούσε τις παλαιές φυλακές των Τρικάλων, προγενέστερα ακόμη τα βυζαντινά λουτρά και τώρα τους ήχους από τις δημιουργίες του Τσιτσάνη, μια ομάδα ανθρώπων καλείται να αλληλοεπιδράσει μαζί τους,  να «ακούσει» τις ιστορίες που κρύβουν και να τις μεταμορφώσει σε θεατρικά δρώμενα.

Τι μπορεί να αφηγηθεί ένας συγκεκριμένος χώρος; ένας τοίχος μιας πρώην φυλακής; Μία κούνια σε ένα δέντρο; Παράθυρα και κοίλες πόρτες βυζαντινών λουτρών; Στοιβαγμένοι φάκελοι αρχείων φυλακισμένων; Το ποτάμι δίπλα από αυτά;…οι απόηχοι άλλων εποχών;

Το θέατρο που επικεντρώνεται  σε έναν συγκεκριμένο  τόπο (sitespecifictheatre) ασχολείται με τη δυναμική αυτού του τόπου  και αναδεικνύει τη δραματουργική του υπόσταση.Πειραματίζεται με τις μορφές και τα στοιχεία  που διέπουν το παραστασιακό γεγονός ώστε ο τόπος  να αποτελεί  ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας και όχι απλά το περιβάλλον ή η ατμόσφαιρα. Το θέατρο αυτό σε ένα ευρύτερο επίπεδο βοηθά τα μέλη μιας κοινότητας να ξανανακαλύψουν και να ξαναπροσδιορίσουν τα σημεία εκείνα, του χώρου και του χρόνου, στα οποία ζουν  και κινούνται.
Σε πρώτο στάδιο μέσα  από το θεατρικό παιχνίδι, τεχνικές του Θεάτρου Εικόνας, αυτοσχεδιασμούς  θα γνωριστούμε μεταξύ μας και θα ενεργοποιήσουμε τη φαντασία μας.Στο παιχνίδι αυτό θα εμπλέξουμε και τα σημεία των χώρων  που θα μας εμπνεύσουν.

Κατόπιν θα χωριστούμε σε μικρότερες ομάδες και θα επινοήσουμε ιστορίες για τα σημεία που μας εντυπωσίασαν περισσότερο. Η θεατρική αφήγηση των ιστοριών αυτών θα στηριχθεί στη σωματική δράση κυρίως και λιγότερο στο λόγο.

Σε τελικό επίπεδο θα γίνει μία αλληλεπιδραστική με το χώρο παράσταση, σύνθεση των ιστοριών που θα παραχθούν από τις ομάδες.

Στο εργαστήρι μπορούν να συμμετέχουν  άτομα  άνω των 16 χρονών που επιθυμούν να βιώσουν ένα θεατρικό συν-δημιουργικό ταξίδι και να γνωρίσουν με διαφορετικό τρόπο τους χώρους που περιβάλλουν τις παλαιές φυλακές Τρικάλων.Λόγω της συνεχούς σωματικής δραστηριότητας χρειάζονται άνετα ρούχα και παπούτσια.Θα κινούμαστε σε όλους τους χώρους έξω και μέσα, με πυρήνα των εργασιών μας την αίθουσα που στεγαζόταν το  διοικητήριο των παλαιών φυλακών.

Ο μέγιστος αριθμός των συμμετεχόντων είναι 20 άτομα.

Το κόστος συμμετοχής  είναι 30 ευρώ.

Όσες και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να συμπληρώσουν  την αίτηση συμμετοχής που επισυνάπτεται και να τη στείλουν στο email:  [email protected]   μέχρι τις  2 Ιουλίου. Επίσης λόγω του περιορισμένου αριθμού των συμμετεχόντων κρίνεται αναγκαία η προεγγραφή για την κατοχύρωση της θέσης μέχρι την ίδια ημερομηνία (2 Ιουλίου)  με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό που θα σας δοθεί μετά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Για περισσότερες πληροφορίες  στο τηλέφωνο:6978 19 12 39

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή