Ελλάδα

​Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγόρων: Προαιρετική για τους δικηγόρους η εγκατάσταση POS

25 Jul 2017

Μετά την απόφαση της Αρχής Δεδομένων, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής: 

 «Η εγκατάσταση και τοποθέτηση POS, μετά και την Γνωμοδότηση 3/2017 της ΑΠΔΠΧ, έχει προαιρετικό χαρακτήρα για τους δικηγόρους. Τούτο διότι αποσαφηνίστηκε ότι το πεδίο εφαρμογής της εξουσιοδοτικής διάταξης του άρθρου 65 ν. 4446/2016 δεν καταλαμβάνει τους δικηγόρους, οι πελάτες – εντολείς των οποίων δεν είναι καταναλωτές. Συνεπώς, η ΚΥΑ 45231/2017 στερείται εξουσιοδοτικού ερείσματος για τους δικηγόρους, οι οποίοι εκ του θεσμικού τους ρόλου είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. 

Κατόπιν αυτών, η τυχόν ενεργοποίηση και εκτέλεση της ΚΥΑ από την Διοίκηση, με την επιβολή προστίμου σε βάρος δικηγόρου που δεν εγκατέστησε POS, είναι παράνομη λόγω παραβίασης, όχι της Γνωμοδότησης καθ’ εαυτήν, αλλά της ουσιαστικής νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων (άρθρο 4 παρ. 1 περ. α΄ ν. 2472/1997), όπως σχετικώς κρισιολογήθηκε. Τούτο σημαίνει ότι στην περίπτωση που ο δικηγόρος δεν προβεί στην τοποθέτηση POS, και εξ αυτού του λόγου του επιβληθεί η προβλεπόμενη στην ισχύουσα ΚΥΑ κύρωση του προστίμου, έχει την δικονομική δυνατότητα  να ασκήσει τα νόμιμα ένδικα βοηθήματα.

Στην προσπάθεια αυτή οι Δικηγορικοί Σύλλογοι θα παρέχουν νομική στήριξη.  Υπενθυμίζεται ότι κατά της ως άνω ΚΥΑ έχει ασκηθεί Αίτηση Ακυρώσεως, η οποία εκδικάζεται ενώπιον του ΣτΕ στις 11.10.2017.  

Οι συμμετέχοντες στην Ολομέλεια Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, δήλωσαν ομόφωνα ότι, σε συνέχεια των ανωτέρω, δεν επιθυμούν, και συνεπώς δεν προτίθενται να εγκαταστήσουν στα δικηγορικά τους γραφεία τερματικά αποδοχής καρτών.

admins
Author: admins

Άδειος αυτοκινητόδρομος Ε65 στα Τρίκαλα με φόντο τα βουνά, καλοκαίρι 2025

Άδειασαν τα Τρίκαλα – Ο καύσωνας «σάρωσε» τους δρόμους

Πρωτόγνωρες εικόνες ερήμωσης στην πόλη και στον E65 – Όλοι… διακοπές ή σε δροσιά, μόνο ο υδράργυρος στους δρόμους …
Κινηματογραφική φωτογραφία τύπου νουάρ: Μια ξανθιά γυναίκα κάθεται σοβαρή σε τραπέζι καφετέριας, με φάκελο γεμάτο χαρτονομίσματα μπροστά της. Η ατμόσφαιρα είναι σκοτεινή, γεμάτη ένταση, με χαμηλό φωτισμό, δραματικές σκιές και θολό φόντο που ενισχύει την αίσθηση μυστικότητας και απειλής.

Όταν η “ανεξαρτησία” γίνεται εργαλείο εκβιασμού – Ποιος πραγματικά υπηρετεί την κοινωνία;

Ο ρόλος των τοπικών μέσων και η λεπτή γραμμή μεταξύ ενημέρωσης, επιρροής και συναλλαγής …
Αγιαμονιώτης ποταμός: Από τα μεγάλα όνειρα στις… ζούγκλες βλάστησης – Η πραγματική εικόνα του 2025

Αγιαμονιώτης ποταμός: Από τα μεγάλα όνειρα στις… ζούγκλες βλάστησης – Η πραγματική εικόνα του 2025

Πού σταματούν οι μακέτες και ξεκινά η εγκατάλειψη – Ο Αγιαμονιώτης δίπλα στο πιο ζωντανό στέκι των Τρικάλων …
Σύλληψη ιδιοκτήτη ενημερωτικής σελίδας και ραδιοφώνου στον Βόλο για εκβιασμό της Ζέτας Μακρή – Πώς στήθηκε η αστυνομική επιχείρηση

Σύλληψη ιδιοκτήτη ενημερωτικής σελίδας και ραδιοφώνου στον Βόλο για εκβιασμό της Ζέτας Μακρή – Πώς στήθηκε η αστυνομική επιχείρηση

Με προσημειωμένα χαρτονομίσματα και παγιδευμένους διαλόγους συνελήφθη επιχειρηματίας ΜΜΕ για εκβιασμό βουλευτή – Το χρονικό της υπόθεσης …
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.