​Ομιλία του Δημάρχου Τρικκαίων στην εκδήλωση «Όλοι μοναδικοί, όλοι ίσοι»

Μια θλιβερή διαπίστωση και ισχυρές δόσεις ελπίδας για τα άτομα με αναπηρία, στην εκδήλωση ουσίας που διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα ΑμεΑ, στην Αθήνα. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ήταν εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης ο ομιλητής στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο Συντονιστικός Μηχανισμός για την Αναπηρία. Είχε, δε, ως τίτλο «Όλοι μοναδικοί, όλοι ίσοι» και πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Εκεί, ο κ. Παπαστεργίου έκανε τη διαπίστωση: «Οι πόλεις μας κτίστηκαν για τα αυτοκίνητα και όχι για τους ανθρώπους και ειδικά για τους ΑΜΕΑ» Και το επέκτεινε, τονίζοντας ότι αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα «οι Δήμαρχοι  πρέπει να νοιώθουμε ιδιαίτερα άβολα». Και συνέχισε: «Κατασκευάσαμε στενά πεζοδρόμια και μάλιστα προσθέσαμε  δέντρα, φώτα, κάδους απορριμμάτων».

Αυτή η κατάσταση υπήρχε και στα Τρίκαλα, όπου έγιναν σημαντικά βήματα για τη βελτίωσή της, με την ανάγκη για ισοτιμία να είναι το ζητούμενο.
Τα παραδείγματα από τον Δήμο Τρικκαίων είναι αρκετά:

– Ομάδα Freemobility από το ΕΕΕΕΚ Τρικάλων με μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς χαρτογράφησαν τα προβλήματα προσβασιμότητας στον κέντρο της πόλης.

– Με τη συνεργασία και πόρους του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, ανακατασκευάστηκαν βάσει των προδιαγραφών όλες οι βασικές ράμπες στο κέντρο. Μια δράση που κινητοποίησε και συνένωσε φορείς διαφορετικών αφετηριών, με κοινό στόχο.

– Δημιουργήθηκαν 30 νέες θέσεις  στάθμευσης για ΑμεΑ σε όλη την πόλη

– Τοποθετήθηκαν αισθητήρες για τις θέσεις αυτές, προκειμένου να ενταχθούν στο ήδη προωθούμενο πρόγραμμα «έξυπνης στάθμευσης»

– Ανακατασκευάστηκαν πεζοδρόμια, με ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των προδιαγραφών για ΑμεΑ, παρά την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση του Δήμου

– Μετά από δωρεά συμπολίτη, οι οργανώσεις ΑμεΑ συντονίζονται από τον Δήμο Τρικκαίων, για να δημιουργήσουν μόνιμη μονάδα φύλαξης και εξυπηρέτησης ΑμεΑ

– Δόθηκαν λύσεις σε ζητήματα ΚΔΑΠ, με τη λειτουργία δεύτερης βάρδιας για ΑμεΑ 

– Ιδρύθηκε και λειτουργεί με τη φροντίδα και του Δήμου, το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Τρικάλων

Και άλλα πολλά, μεγαλύτερης ή μικρότερης έκτασης, που ίσως περνούν απαρατήρητα, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των συμπολιτών. Οσων, δηλαδή, μέχρι πρότινος ήταν «αόρατοι», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, όσους/ες δεν τους «έβλεπε» η κοινωνία. Πλέον, αρχίζουν να βγαίνουν από το σπίτι τους, να κυκλοφορούν στην πόλη, να προσπαθούν να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Οπότε, αυτοί οι Δήμαρχοι, «που δεν αισθανόμαστε βολικά, τέτοια μέρα, οφείλουμε να πάρουμε αποφάσεις, όποτε και όπου πρέπει». 

Οπως, για παράδειγμα, σε θέματα εργασίας: στα Τρίκαλα, υπάρχων ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) λειτούργησε και με ΑμεΑ, συνεργάστηκε με τον Δήμο και την κυβέρνηση και ανέλαβε να διανέμει τα δωρεάν γεύματα σε σχολεία, βάσει προγράμματος για τα Τρίκαλα.

Και κυρίως, να βελτιώσουμε την Παιδεία μας, τον τρόπο με τον οποίο ως κοινωνία αντιμετωπίζουμε τους συμπολίτες μας με αναπηρία.  Για αυτό, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, «θα πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά μας, να μάθουν για την αναπηρία, να μην αντιμετωπίζουν τους συνομηλίκους τους με αναπηρία, ως κάτι το διαφορετικό».Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή