Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Παγκόσμια καινοτομία ελληνικής ερευνητικής ομάδας. Η Αγία Σοφία όπως ποτέ πριν

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της πολυβραβευμένης ελληνικής εταιρείας Geomiso, ερευνητής πολιτικός μηχανικός, από την Μεσοχώρα Τρικάλων, κ. Παναγιώτης Καρακίτσιος, μιλά για πρώτη φορά, αποκλειστικά στο trikalanews.gr για την παγκόσμια καινοτομία που προέκυψε μέσα από το πρωτοπόρο λογισμικό της, το οποίο έχει αξιολογηθεί από ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες και τραπεζίτες.
 
Τον τρισδιάστατο σχεδιασμό και την ισογεωμετρική ανάλυση του τρούλου, του διαχρονικού συμβόλου του ελληνισμού, της Αγίας Σοφίας, με αποτέλεσμα να προβλεφθεί με ακρίβεια και μηδενικό γεωμετρικό σφάλμα η αντοχή του σε κάθε υλικό σημείο.
 
Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από εκείνον και τα μέλη της ομάδας του: Αθανάσιο Λεοντάρη, Γεώργιο Καραϊσκο, και Αθανάσιο Ζήσιμο.
 
Το λογισμικό Geomiso καταργεί, από εδώ και πέρα, τα δεσμά που είχε επιβάλλει η γεωμετρία στους μηχανικούς όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, λύνει τα χέρια τους και τους επιτρέπει να υλοποιούν πλέον έργα με οσοδήποτε πολύπλοκη γεωμετρία.
 
Πρόκειται για το πρώτο παγκοσμίως δυο σε ένα λογισμικό τρισδιάστατου σχεδιασμού και ισογεωμετρικής ανάλυσης, το οποίο ενοποιεί πλήρως σε μία ενιαία διαδικασία τον σχεδιασμό με τον έλεγχο του σχεδίου από τον μηχανικό.
 
 Το Geomiso, απόσταγμα οκταετούς εφαρμοσμένης έρευνας, συνιστά ελληνική καινοτομία διεθνούς εμβέλειας. «Κατορθώσαμε με το λογισμικό μας να προσομοιώσουμε με μηδενικό γεωμετρικό σφάλμα τον τρούλο της Αγίας Σοφίας. Συγκεκριμένα, προσδιορίσαμε με ακρίβεια την κατανομή της βύθισης κάθε σημείου του τρούλου, καθώς επίσης και τις περιοχές που καταπονούνται πιο έντονα και ενδεχομένως να χρειαστούν μελλοντικά ενίσχυση. Με το λογισμικό μας, που βασίζεται στη νέα ισογεωμετρική μέθοδο, οι μηχανικοί θα έχουν στα χέρια τους ένα πολύ πιο ισχυρό εργαλείο, με το οποίο θα μπορούν να κάνουν πιο εύκολα και γρήγορα τη δουλειά τους» λέει ο Π. Καρακίτσιος.
 
Τι προσφέρει στην ανθρωπότητα η ελληνική αυτή καινοτομία; ρωτήσαμε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Geomiso. «Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το ανθρωπογενές περιβάλλον – οι πόλεις μας, έχουν κατακλυστεί με τετραγωνισμένα κυρίως κτίρια, με ευθείες και όχι καμπύλες γραμμές; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι διότι αυτά μπορούσαν να κατασκευάσουν οι μηχανικοί έως τώρα. Η Geomiso εξοπλίζει πλέον τους μηχανικούς σε διεθνές επίπεδο με ένα ισχυρό λογισμικό, το οποίο εγκαινιάζει, όχι απλά μία νέα γενιά μηχανικών, αλλά και μία νέα γενιά κατασκευών. Επίσης, μας δίνει τη δυνατότητα να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά τα μνημεία μας, όπως η Αγία Σοφία, καθώς θα μπορούμε τόσο να προβλέπουμε πλέον με μεγαλύτερη ακρίβεια τη συμπεριφορά τους όσο και να επεμβαίνουμε βέλτιστα με στόχο την προστασία τους σε βάθος αιώνων» ήταν η απάντηση του κ. Παναγιώτη Καρακίτσιου.
 
Στην ερώτηση γιατί τα μέλη της ερευνητικής ομάδας Geomiso, εξακολουθούν να προτιμούν να μένουν στην Ελλάδα της κρίσης, ο Παναγιώτης Καρακίτσιος, απαντά: «Η χρηματοδότησή μας στο πλαίσιο του Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ αποτελεί την καλύτερη δικαίωση της επιλογής μας να μείνουμε στην Ελλάδα. Ατενίζουμε το μέλλον με ιδιαίτερη αισιοδοξία, καθώς έχουμε ήδη σχεδιάσει τις επόμενές μας κινήσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν επιπρόσθετες θέσεις εργασίας και θα συμβάλουν στην οικονομία της χώρας μας. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την εκδήλωση ενδιαφέροντος από μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, με τις οποίες έχουμε ήδη ξεκινήσει συνεργασία. Οραματίζομαι ένα μέλλον με βελτιστοποιημένα τόσο ως προς την όψη όσο και ως προς την ποιότητα έργα μηχανικού».
 

"" Ο Παναγιώτης Καρακίτσιος έχει τιμηθεί με 26 βραβεία & υποτροφίες. 

 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία Geomiso εξασφάλισε πρόσφατα σημαντική χρηματοδότηση στο πλαίσιο της νέας δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ του ΕΣΠΑ και δημιούργησε 4 νέες θέσεις εργασίας για Έλληνες μηχανικούς και προγραμματιστές, ενώ έχει τιμηθεί με επτά πανελλαδικές διακρίσεις: πρώτο βραβείο ideatree 2014, Angelopoulos CGIU Fellowship 2015, βραβείο i-bank «Καινοτομία & Τεχνολογία» 2015, βραβείο & τιμητική διάκριση από τον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ (2015), Angelopoulos Continuation Grant 2016, τιμητική διάκριση «Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ» 2015, τιμητική διάκριση Athens Startup Awards 2017 και μία διεθνή, 2017 IST IEEE Best Student Paper Award). Η Geomiso έχει στηριχθεί από το Ίδρυμα της Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και τη Μονάδα Καινοτομίας & Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.  

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή