Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων

Όλες οι πληροφορίες

Σε διαδήλωση έξω από το Ε.Κ. Τρικάλων καλεί η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων τα Σωματεία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα την 1η Μάη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας μας.

Εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των νοσοκομείων και κέντρων υγείας, υπάρχουν ΔΕΚΑΔΕΣ κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων και συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων.

** Στην περίοδο της επιδημίας, οι υγειονομικοί  Πανελλαδικά: από 93.580 τον Ιανουάριο 2013, μειώθηκαν σε 70.272 τον Ιανουάριο 2024! (23.300!!)

Στις περισσότερες μονάδες υγείας δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας ή υπάρχουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες που συχνά παρέχουν ψευδεπίγραφες υπηρεσίες και δεν υπάρχει γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου – αν και είναι υποχρεωτική από τη νομοθεσία–με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των παραγόντων κινδύνου.

Εξακολουθούν να μην καταγράφονται τα κρούσματα επαγγελματικών ασθενειών που είναι συχνότατα στον κλάδο της Υγείας, με συνηθέστερα τις μυοσκελετικές. Είμαστε στην 2η   θέση σε συχνότητα μετά τον κλάδο των Κατασκευών,  με ψυχοκοινωνικές παθήσεις(σύμφωνα με μελέτες, «το εργασιακό άγχος» αναφέρει το 52% των υγειονομικών) ενώ και το κυκλικό ωράριο επιβαρύνει την υγεία π.χ. με την διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών!

Παραβιάζονται συστηματικά η Ευρωπαϊκή Οδηγία 739/2020 και τα Π.Δ. 186/95 και 102/2020 για τη λήψη μέτρων για την «Προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία», όπως είναι και ο SARSCOV-2 και δεν αναγγέλλονται στην επιθεώρηση εργασίας τα κρούσματα σε υγειονομικούς ως περιπτώσεις επαγγελματικής ασθένειας, όπως ορίζεται από το άρθρο 18 του νόμου 3850/2010.

  • απαράδεκτος αποκλεισμός χιλιάδων συνάδελφων(γιατρών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, διοικητικών, λογοθεραπευτών, διαιτολόγων κλπ.),με προκλητικά αντιεπιστημονικά τρόπο, μια σειρά επαγγελμάτων, όπως μαίες, βοηθοί θαλάμου, επισκέπτες υγείας, καθαριστές, παραϊατρικό προσωπικό διαγνωστικών εργαστηρίων «υποβιβάζονται» από την Α κατηγορία στη Β ή και Γ κατηγορία για έκθεσής τους σε επαγγελματικούς κινδύνους!

Γνωρίζουμε ότι ο αποκλεισμός χιλιάδων συναδέλφων από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος και η ΜΗ ένταξη στα Β.Α.Ε., μαζί με την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας μας- εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ε.Ε. για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

  • τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. (για την «αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων») και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) που διαμόρφωσε η ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε., στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.
  • κόστος λειτουργίας των Νοσοκομείων συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο–επιχείρηση να είναι «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.
  • ο τζίρος των ιδιωτικών κλινικών αγγίζει τα 2 δις!! , αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι στον καπιταλισμό, για τις λαϊκές οικογένειες η υγεία αποτελεί «ατομική ευθύνη» ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους γίνεται πεδίο τεράστιας κερδοφορίας!!!
  • που θεωρούνται «περιττό κόστος» για τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις των νοσοκομείων.
  • και η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας.
  • DRG και τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Οι μαχόμενοι Υγειονομικοί, συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τις κοινές αγωνιστικές παρεμβάσεις μας, μέσα από  τα Σωματεία των υγειονομικών με τα υπόλοιπα σωματεία και μαζικούς φορείς του Νομού μας, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων όλων των υγειονομικών και των ασθενών μας..

Γιατί η προοπτική του αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στην επιχειρηματική δράση στην Υγεία που είναι η πηγή των προβλημάτων για ασθενείς και  υγειονομικούς.

Διεκδικούμε:  

Συνεχίζουμε τον αγώνα – Τιμάμε την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ  

Συμμετέχουμε στην Απεργιακή Πρωτομαγιάτικη Συγκέντρωση

ΤΕΤΑΡΤΗ  1η ΜΑΗ στις 10:00 Π.Μ. στο Ε.Κ.ΤΡΙΚΑΛΩΝ 

Με τα Σωματεία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, τους Μαζικούς Φορείς της περιοχής μας».

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή