Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Από τη Νις στα Τρίκαλα με δεσμούς φιλίας και αγάπης

Τους στενούς, μακροχρόνιους δεσμούς των Ελλήνων με τους Σέρβους και ειδικά του 17ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων με το Δημοτικό Σχολείο «Νιέγκος» της Νις, επιβεβαίωσε η επίσκεψη δασκάλων από τη σερβική πόλη στα Τρίκαλα.

Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δύο σχολείων, δέκα εκπαιδευτικοί από το σερβικό σχολείο με επικεφαλής τον διευθυντή κ. Μπόγιαν Κρστιτς επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου.

Ο Δήμαρχος με τη φράση του «μόνος δρόμος για να ζούμε ειρηνικά, το να ερχόμαστε πιο κοντά οι δύο λαοί, κυρίως μέσω των νέων παιδιών, των σχολείων», αντικατοπτρίζει το πνεύμα συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στα δύο σχολεία και τους δύο λαούς. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις από τα Τρίκαλα στη Νις, ενώ, όπως τόνισε ο διευθυντής του τρικαλινού σχολείου κ. Αντώνης Παπαγεωργόπουλος, «στόχος μας είναι το να ενισχυθεί η αδελφοποίηση, με την ανάπτυξη περισσότερων φιλικών σχέσεων, επεκτείνοντας τους μεταξύ μας δεσμούς».

Το καλωσόρισμα του κ. Παπαστεργίου ακολούθησε ευχαριστήριο του κ. Κρστιτς, ο οποίος δώρισε ένα λεύκωμα για τη σερβική πόλη και μία προτομή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο οποίος το 272 μ.Χ. γεννήθηκε στην τότε ρωμαϊκή Ναϊσσό, τη μετέπειτα βυζαντινή Νυσό. Η πόλη είναι μια από τις παλαιότερες στην Ευρώπη. Η ιστορία της αντικατοπτρίζει γνώριμες για τα Βαλκάνια διαδρομές στον χρόνο, καθώς βίωσε πλήθος αλλαγών, άλλοτε ειρηνικών άλλοτε ως αποτέλεσμα πολέμων, εξεγέρσεων, επαναστάσεων, μετακινήσεων πληθυσμών, εχθροτήτων, ευημερίας, προόδου. Η πόλη είναι τρίτη σε μέγεθος στη Σερβία, βιομηχανικό κέντρο, πατρίδα πολλών διασημοτήτων της Σερβίας, καθώς και αθλητών, με πιο γνωστό εσχάτως τον Αντρια Ζίβκοβιτς του ΠΑΟΚ.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Λάππας και Σοφία Αλεστά, η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Εφη Λεβέντη, ο πρ. αντιδήμαρχος Ηλίας Παπανικολάου.

Οι φιλοξενούμενοι/ες από τη Σερβία περιηγούνται τα αξιοθέατα της πόλης και του νομού Τρικάλων, ενώ στο σχολείο, στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, γίνονται συναντήσεις με εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Από το γραφείο Τύπου

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή