Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αποδεκατισμένα τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης

Αισθητά μικρότερος ο αριθμός των τακτικών υπαλλήλων – Τι καταγγέλλει η Ένωση

Για αποδεκατισμένες υπηρεσίες της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας, τονίζοντας πως υπάρχει σαφής μείωση των τακτικών υπαλλήλων, αύξηση αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεων με την κάλυψη των αναγκών να γίνεται από εργαζόμενους με ελαστικές θέσεις εργασίας.

Σε ότι αφορά τον ν. Τρικάλων, η Ένωση σημειώνει ότι μεταξύ των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) της περιοχής που έχουν αποδυναμωθεί είναι και αυτό της Καλαμπάκας, ενώ στον ΒΝΣ Τρικάλων υπηρετούν μόνο τρείς μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

Η ανακοίνωση

Οι μισοί σχεδόν υπάλληλοι του ΟΑΕΔ στην περιφέρειά μας είναι Σ.Ο.Χ. και προγράμματα ΟΑΕΔ (55-67)

Συναδέλφισσες/οι,

Είναι γεγονός πια ότι ο αριθμός των τακτικών υπαλλήλων στην περιφέρειά μας (αλλά και σε όλη την Ελλάδα) τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει μειωθεί δραματικά.

Η μείωση του αριθμού των τακτικών υπαλλήλων είναι αποτέλεσμα συνταξιοδοτήσεων αλλά και αυξημένου αριθμού αποχωρήσεων λόγω της κινητικότητας. Η όποια κάλυψη σε προσωπικό πλέον γίνεται μέσω ελαστικών σχέσεων εργασίας Σ.Ο.Χ., προγράμματα ΟΑΕΔ (55-67) και κάποιων προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ που όμως δεν εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό ενίσχυσης των υπηρεσιών μας. Η γενική εικόνα που επικρατεί στον οργανισμό μας είναι της ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΟΥΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ των υπαλλήλων του, καθιστώντας το μέλλον του αλλά και την λειτουργική και επιχειρησιακή του ικανότητα εν αμφιβόλω.

Πιο συγκεκριμένα ο αριθμός των τακτικών υπαλλήλων στην περιφέρειά μας στο σύνολό του είναι αισθητά μικρότερος από ότι πριν τέσσερα χρόνια με ορισμένες υπηρεσίες όπως το ΚΠΑ2 Καρδίτσας, το ΚΠΑ2 Βόλου, το ΚΠΑ2 Λάρισας να έχουν κυριολεκτικά αποδεκατιστεί. Η μόνη υπηρεσία η οποία έχει σχεδόν υπερτριπλασιάσει τον αριθμό των τακτικών της υπαλλήλων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι η περιφερειακή διεύθυνση με τα τμήματά της, γεγονός που δείχνει και την φιλοσοφία της διοίκησης της σημερινής ΔΥΠΑ.

Στο σύνολό της περιφέρειάς μας το ποσοστό συναδέλφων που απασχολούνται με Σ.Ο.Χ. και προγράμματα 55-67 προσεγγίζει το 40% του συνόλου των υπαλλήλων γενικά στις υπηρεσίες μας, ενώ στα ΚΠΑ σχεδόν το 45% και στους ΒΝΣ πάνω από 60%. Δηλαδή σχεδόν οι μισοί συνάδελφοί μας ειδικά στα ΚΠΑ της Καρδίτσας, της Λαμίας, της Λάρισας, της Καλαμπάκας του Καρπενησίου των Γρεβενών της Ελασσόνας, απασχολούνται με ευέλικτες μορφές εργασίας με εργασιακή ανασφάλεια με αβεβαιότητα με μειωμένα δικαιώματα, που; στον ΟΑΕΔ που στόχος του είναι να προασπίζει και να δημιουργεί συνθήκες εργασιακής ασφάλειας στους εργαζόμενους.

Στους δε βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ της περιφέρειάς μας η κατάσταση είναι το λιγότερο κωμική. Το μοναδικό ιστορικό ρεκόρ που καταρρίπτεται κάθε χρόνο είναι ο αριθμός των μονίμων εκπαιδευτικών και δυστυχώς έχει και πιο κάτω, αφού: στον ΒΝΣ Λάρισας υπηρετούν μόνο τρεις μόνιμοι εκπαιδευτικοί (3), στον ΒΝΣ Τρικάλων επίσης τρεις (3), στον ΒΝΣ Καρπενησίου ένας (1) και στον ΒΝΣ Καρδίτσας κανένας (0).

Με βάση αυτά τα δεδομένα και έχοντας μπροστά μας νέο κύμα συνταξιοδοτήσεων έμπειρων υπαλλήλων, νέο κύκλο κινητικότητας η οποία όπως και οι προηγούμενες θα ενισχύσει την διαρροή ικανών στελεχών από τον οργανισμό, με την εργασιακή εξουθένωση και εντατικοποίηση της εργασίας να πλήττει όλο και περισσότερους υπαλλήλους μας, ρωτούμε την διοίκηση του Οργανισμού

Έχει σκοπό να υλοποιήσει συγκεκριμένο σχέδιο ενίσχυσης του οργανισμού μέσω προσλήψεων τακτικού προσωπικού για την ενίσχυση των ΚΠΑ (όπως εφάρμοσαν παλαιότερες διοικήσεις 2017, 2008) η περιμένει γενικά και αόριστα την θεά ψηφιοποίηση για να την απαλλάξει από το άγχος της διαχείρισης;

Θα επιμείνει στην κινητικότητα ως λύση η οποία ειδικά για τον ΟΑΕΔ αποδυκνείεται μπούμεραγκ γιατί περισσότεροι συνάδελφοί μας φεύγουν (λόγω συνθηκών εργασίας) παρά έρχονται;

Θα συνεχίσει την κεντρική πολιτική της μείωσης του κόστους του δημοσίου αλλά και της ποιότητας των υπηρεσιών του που επιτυγχάνεται μέσω των προσλήψεων εργαζομένων με Σ.Ο.Χ. και προγραμμάτων ΟΑΕΔ δημιουργώντας κατηγορίες και υποκατηγορίες υπαλλήλων σε ομηρία στις υπηρεσίες μας έρμαια των κυβερνήσεων και των πολιτικάντηδων εντός και εκτός ΟΑΕΔ, με διαχρονικά άλυτα και μεταφερόμενα προβλήματα, (βλέπε stage…)

η έχει στο νου της αν αποτύχουν όλα αυτά, να καλέσει ανέξοδα στο τέλος να συνδράμουν και εδώ οι πυροσβέστες και ο στρατός;

Ζητούμε την παραμονή των συναδέλφων ΣΟΧ στις υπηρεσίες μας, με ειδική μοριοδότηση της προϋπηρεσίας τους. Ζητούμε να σταματήσουν οι πολιτικές εξάντλησης του ανθρώπινου δυναμικού και ανακύκλωσης της ανεργίας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Μπαζιάνας Γεώργιος
Η Γενική Γραμματέας Μακρή Κλεονίκη

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή