Αποδόθηκε από τον Αγοραστό στην ανθρωπότητα ο «Παρθενώνας των ναυαγίων»

Εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη το Υποβρύχιο Μουσείο της Περιστέρας στην Αλόννησο με πρώτο επίσημο προσκεκλημένο δύτη τον Σάκη Ρουβά.

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα εγκαινίασε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στην Περιστέρα της Αλοννήσου, την ώρα που καταδυόμενοι σε βάθος 25 μέτρων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο Σάκης Ρουβάς, -ως πρώτος επίσημος επισκέπτης και κάνοντας ελεύθερη κατάδυση-, έκοβαν την κορδέλα στο αρχαιότερο επισκέψιμο ναυάγιο στον κόσμο, ισάξιο σε μοναδικότητα με τον Παρθενώνα. Το εμβληματικό έργο των Υποβρυχίων Μουσείων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, βραβευμένο τέσσερις φορές, σε Ευρώπη και Ελλάδα, είναι ένα έργο καινοτομίας και προστιθέμενης αξίας για τον πολιτισμό, τον τουρισμό και το περιβάλλον.

Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, που το ναυάγιο ανοίγει για το κοινό, οι δύτες θα καταδύονται με ταμπλέτα που παρέχει πληροφοριακό υλικό για τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύπτονται μπροστά στα μάτια τους στον πανέμορφο βυθό του θαλασσίου πάρκου των Βορείων Σποράδων. Πέντε υποβρύχιες κάμερες μεταδίδουν real time εικόνα 24 ώρες το 24ωρο στο site nous.com.gr Το Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού στην Χώρα της Αλοννήσου προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία εικονικής κατάδυσης, σε όσους δεν μπορούν να καταδυθούν, χάρη στα γυαλιά τρισδιάστατης επαυξημένης πραγματικότητας. Το Κέντρο οργανώνει αυτέ τις μέρες για παιδιά και ενήλικες εκπαιδευτικό πρόγραμμα -μουσειοσκευή- με θέμα την υποβρύχια αρχαιολογία.

Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού:  «Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή, ιστορική στο πλαίσιο της τοπικής ιστορίας της Αλοννήσου. Είναι πολύ σημαντικό να  βλέπεις  τους πρώτους καταδυόμενους σε ένα χώρο ο οποίος μετά από πολύ συστηματική προσπάθεια αποδίδεται πιλοτικά μέχρι τον Οκτώβριο και από τον Οκτώβριο και μετά σε συστηματική λειτουργία, στους κατοίκους της Αλοννήσου, την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα. Η Αλόννησος έχει το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα να έχει αποφύγει τη λαίλαπα του τουρισμού της προηγούμενης δεκαετίας. Έτσι έχει ένα εξαιρετικά σημαντικό  φυσικό περιβάλλον και κυρίως  έχει ένα θαλάσσιο περιβαλλοντικό πάρκο. Ο συνδυασμός αυτός του πάρκου με έναν ενάλιο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο της δίνει ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας και της Μεσογείου. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ο στόχος μας, είναι ο στόχος της κοινωνίας όχι μόνο της ελληνικής  αλλά του πλανήτη. Στο πλαίσιο αυτό, αυτός ο συνδυασμός του περιβάλλοντος και του πολιτισμού δημιουργεί προϋποθέσεις για μια τεράστια υπεραξία στη συγκεκριμένη περιοχή τόσο συμβολική όσο και πραγματική. Υπ’ αυτή την έννοια θεωρώ τον εαυτό μου πάρα πολύ τυχερό που σήμερα εκπροσωπώντας και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχα τη χαρά, την τύχη και την τιμή μαζί με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, αγαπητό φίλο, να αποδώσουμε σε όλο τον κόσμο τον υποθαλάσσιο χώρο του ναυαγίου της Περιστέρας. Ενός ναυαγίου εξαιρετικά σημαντικού καθώς είναι από το πρωϊμότερα, τα παλαιότερα που έχουμε όχι μόνο στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο αλλά και στον κόσμο».

Σάκης Ρουβάς: «Είχα τη μεγάλη χαρά και την τιμή να καταδυθώ στο πρώτο επισκέψιμο ναυάγιο της χώρας στα ανοιχτά της Αλοννήσου, έπειτα από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού. Πρόκειται για μια σπουδαία εμπειρία καθώς το ναυάγιο της Περιστέρας, με τους 4000 αμφορείς, αποτελεί το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο, χαρακτηρίζεται από άποψη μοναδικότητας ως ο «Παρθενώνας των ναυαγίων» όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε, ενώ καθιερώνει, πλέον, τη χώρα μας στο «χάρτη» του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού. Συγχαρητήρια στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, καθώς και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του σημαντικού έργου».

Πέτρος Βαφίνης, Δήμαρχος Αλοννήσου: «Σήμερα για την Αλόννησο είναι μια ιστορική ημέρα. Από τη Δευτέρα ξεκινούν οι καταδύσεις για το κοινό για το πρώτο Υποβρύχιο Μουσείο της Ελλάδας. Εμείς τουριστικά έχουμε επενδύσει πάνω σ’ αυτό το ναυάγιο. Η Αλόννησος μπαίνει πλέον στον παγκόσμιο καταδυτικό χάρτη. Η Ελλάδα μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των καταδύσεων. Επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος διότι οι καταδύσεις γίνονται για τουλάχιστον οκτώ με εννέα μήνες το χρόνο και αυτό είναι το κέρδος στην τοπική οικονομία. Ανοίγουν πάρα πολλές θέσεις εργασίας. Υπάρχουν τρία καταδυτικά κέντρα, θα γίνουν και περισσότερα. Μαζί, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα συνεχίσουμε να το προβάλλουμε, διότι από εδώ και πέρα πρέπει να μαθευτεί σε όλο τον κόσμο. Αυτό θα είναι το μέλημά μας, να μάθει όλος ο κόσμος γι’ αυτό το ναυάγιο».©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή