Αποκαλύφθηκε η δράση κυκλωμάτων τοκογλυφίας και μαστροπείας

Την παράνομη δράση δύο εγκληματικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνταν στη Βόρεια Ελλάδα με αντικείμενο την τοκογλυφία και τη μαστροπεία, αποκάλυψε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.
 
Για την υπόθεση σχηματίστηκε και υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 31 συνολικά ατόμων, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της μαστροπείας και παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας καθώς και των ρυθμίσεων δημοσιονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
 
Σύμφωνα με την αστυνομία, από την έρευνα προέκυψε ότι η πρώτη εγκληματική ομάδα, στην οποία ηγετικό ρόλο κατείχε Έλληνας υπήκοος, δραστηριοποιούνταν συστηματικά την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία, σε υποθέσεις τοκογλυφίας. Ειδικότερα η σπείρα δάνειζε χρήματα, με παράνομο και υπερβολικό τόκο, σε παίκτες τυχερών παιχνιδιών, έχοντας επεκτείνει τη δράση της και στην πόλη Γευγελή της ΠΓΔΜ.
 
Όπως προέκυψε από την έρευνα τα πόσα τα οποία διοχέτευσε η εγκληματική οργάνωση σε παίκτες τυχερών παιχνιδιών ανέρχονται περίπου σε 500.000 ευρώ, αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομα μεγάλα χρηματικά πόσα, που προσδιορίζονται σε εκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης είναι ότι κρατούσαν εξαρχής τον τόκο που είχε προσυμφωνηθεί και αναλογούσε στο ποσό και στη συνέχεια απαιτούσαν την είσπραξη του υπόλοιπου χρηματικού ποσού.
 
Επίσης, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δανειζόμενοι αποπλήρωναν τα χρέη τους με βραχυπρόθεσμες επιταγές, για το «σπάσιμο» τους η ομάδα φρόντιζε να «χρησιμοποιεί» άλλα άτομα ως μεσολαβητές, προσδίδοντας έτσι νομιμοφάνεια στα έσοδα της. Επιπλέον χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες φράσεις και λέξεις στις μεταξύ τους συνομιλίες, για να αποφύγουν το ενδεχόμενο εντοπισμού και σύλληψης τους από τις διωκτικές Αρχές.
 
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη εγκληματική ομάδα, την οποία αποτελούσαν 20 μέλη (άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 26 έως 60 ετών), προήγαγε κατ’ επάγγελμα στην πορνεία αλλοδαπές, κυρίως, γυναίκες, μέσω «ραντεβού». 
 
Τα «ραντεβού» κανονίζονταν μέσω «γραφείου», τη διεύθυνση του οποίου είχαν αναλάβει δύο άνδρες, σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, στις κατοικίες των πελατών ή σε οίκους ανοχής. Τα υπόλοιπα μέλη, τηρώντας το δικό τους πελατολόγιο, ήταν επιφορτισμένα να κανονίζουν τα «ραντεβού» για λογαριασμό του γραφείου.
 
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των ερευνών προέκυψε ότι οι δυο εγκληματικές οργανώσεις, σε πολλές περιπτώσεις, συνεργάζονταν μεταξύ τους, μέσω των αρχηγικών τους μελών. Συγκεκριμένα η πρώτη εγκληματική ομάδα κανόνιζε σε «πελάτες» της, στους οποίους είχε δανείσει διάφορα χρηματικά πόσα, ραντεβού με εκδιδόμενες γυναίκες που εκμεταλλευόταν η δεύτερη εγκληματική ομάδα.
 
Για την ολοκληρωμένη διερεύνηση των υποθέσεων το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας και της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και των νομών Πέλλας και Ημαθίας.
 
Κατά την επιχείρηση πραγματοποιήθηκαν 23 έρευνες, όπου, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
 
– 137.300 ευρώ, 4.850 δολάρια ΗΠΑ και 2.800 λίρες Αγγλίας,
– πιστόλι με γεμιστήρα και 53 φυσίγγια,
– 2 αντίγραφα τραπεζικών επιταγών,
– 5 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ταμπλέτα,
– 10 φορητές μονάδες αποθήκευσης (USB),
– 58 κινητά τηλέφωνα και 55 πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας με κάρτες SIM,
– 3 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, καθώς και
– διάφορα έγγραφα και σημειωματάρια με ιδιόχειρες σημειώσεις
Στο πλαίσιο των ερευνών συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, 49χρονος Έλληνας και 37χρονη υπήκοος Ρωσίας για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα και τα ναρκωτικά, αντίστοιχα


Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή