Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Δήλωση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου στο Trikalanews, για το Κυπριακό

Στο Μικρό Πάρκο Μιχαήλ Μελά και Έλενας Βενιζέλου, πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, στο κέντρο της Αθήνας έγινε η ομιλία του νέου Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου. Έγινε στα πλαίσια ενημέρωσης για τις εξελίξεις στην Κύπρο τόσο στο Εσωτερικό του τόπου όσο και στο δύσκολο Κυπριακό πρόβλημα, των φοιτητών μελών της νεολαίας της ΕΔΟΝ και των Κυπρίων εργαζομένων στην Ελλάδα.

Ο Γ. Γ. αναφέρθηκε στο Κυπριακό με μια ανησυχία όσο αφορά την εξέλιξη των επαναπροσεγγίσεων με σκοπό την εύρεση Λύσης. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη ουσιαστικά έχει παραιτηθεί από οποιαδήποτε θετική επενέργεια, μετά από την αποτυχία της κυβέρνησής του στο Κραν Μοντανά, ώστε να ξεκινήσουν ξανά οι συνομιλίες με την Τουρκική πλευρά και την κοινότητα των Τουρκοκυπρίων.

Η θέση της Τουρκίας γίνεται ολοένα και πιο ακραία και αδιάλλακτη… Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ακολουθεί έναν διχοτομικό δρόμο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αδυνατεί να φέρει σε πέρας τον διαπραγματευτικό του ρόλο…

Ας δούμε εδώ τι δήλωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ αποκλειστικά στο TRIKALANEWS εχθές στον χώρο της ομιλίας του:

“Το Κυπριακό βρίσκεται σε μια πάρα πολύ κρίσιμη καμπή. Πραγματικά κρίσιμη όσο ποτέ άλλοτε. Γιατί για πρώτη φορά είμαστε τόσο κοντά στην οριστική διχοτόμηση. Τα χαρακτηριστικά αυτής της φάσης είναι 1ο η μεγάλη εκκρεμότητα –το αδιέξοδο – και το διαπραγματευτικό κενό που υπάρχει από τον Ιούλιο του ΄17΄μετά την αποτυχία της Διάσκεψης του Κραν Μοντανά.

Το 2ο χαρακτηριστικό είναι η εκτράχυνση της αδιαλλαξίας και της προκλητικότητας της Τουρκίας η οποία σηματοδοτείται: α) από την προσπάθεια της να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα επί του εδάφους και της θαλάσσης στην Κύπρο και στο Κυπριακό και

β) η επίσημη πλέον στροφή που έχει κάνει σε σχέση με τη βάση λύσης του Κυπριακού… επίσημα πλέον η Τουρκική πλευρά υποστηρίζει τη λύση δύο κρατών, πράγμα που δεν έγινε ποτέ προηγουμένως.

Το 3ο χαρακτηριστικό είναι, ότι και ο Διεθνής παράγοντας έχει αποθαρρυνθεί βλέποντας ότι δεν υπάρχουν προοπτικές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Και το 4ο είναι ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά με τις παλινωδίες που παρουσιάζει στην πολιτική της τελικά αφήνει χώρο στην Τουρκία να προωθεί τη δική της πολιτική.

Ποια είναι η δική μας θέση σε σχέση με το πως πρέπει να προχωρήσουν τα πράγματα… Η θέση του ΑΚΕΛ είναι η ίδια με αυτή που καταγράφει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις εκθέσεις του:

Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακοπήκαν στο Κραν Μοντανά, με την διαφύλαξη όλων των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί, και διαπραγματευόμενοι επί του πλαισίου που έχει καταθέσει ο Γ. Γραμματέας του ΟΗΕ.

Με αυτό τον τρόπο θα διαφυλαχθεί η δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα, και θα επικεντρωθούμε σε αυτά τα ζητήματα που έχουν απομείνει ανοιχτά για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια ‘στρατηγική συναντίληψη’ όπως σημειώνει ο Γ.Γ., που θα σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Την ίδια ώρα επειδή θα πρέπει να εξευρεθεί και τρόπος έτσι ώστε να ‘σπάσει’ το αδιέξοδο το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μια πρόταση η οποία δίνει περιεχόμενο στη θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για να μετατραπεί ο παράγοντας του Φυσικού Αερίου σε παράγοντα δημιουργίας δυναμικής για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε είτε η Τουρκία να ανταποκριθεί θετικά και να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις – όπως λέει ο Γ. Γ. – είτε να εκτεθεί για τη δική της αδιαλλαξία.

Διότι σήμερα τα πράγματα δυστυχώς ο Διεθνής παράγοντας επιρρίπτει και στις δυο πλευρές ευθύνες για το αδιέξοδο, και αυτό το αξιοποιεί η Τουρκία. Είναι δύσκολη η κατάσταση, είναι δύσκολη η προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο που εμείς θα πρέπει να επικεντρωθούμε στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με τον τρόπο που έχουμε πει προηγούμενα”.

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή