Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Απόστολος Ρόσσιος: Νικητές και ηττημένοι στον πόλεμο του φυσικού αερίου

Ενώ η ρωσική Gazprom επιτυγχάνει νέα ρεκόρ παροχής φυσικού αερίου, η Ε.Ε. προσπαθεί μέσω Ελλάδας και Δανίας να φέρει στην αγορά το ακριβό αμερικανικό υγροποιημένο αέριο.

Ο λεγόμενος πόλεμος της ενέργειας, έχει μεταφερθεί στον ευρωπαϊκό χώρο, ειδικότερα στο κεντρικό και νότιο τμήμα του και βρίσκεται στην κορύφωσή του. Οι αντιμαχόμενες πλευρές ή καλύτερα παίκτες, είναι, από την μία πλευρά οι ΗΠΑ, (παραγωγός χώρα υγροποιημένου αερίου από σχιστόλιθο) με συνοδοιπόρο, το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση (καταναλωτικός παίκτης) και από την άλλη η Ρωσία (παραγωγός χώρα φυσικού αερίου), η οποία είναι βασικός προμηθευτής της Ε.Ε., σε σημείο, ώστε πολλές ευρωπαϊκές χώρες να είναι εξαρτώμενες ενεργειακά από την ίδια. Μια λεπτομέρεια ουσιαστική: το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο, είναι αρκετά πιο ακριβό από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στόχος λοιπόν των ΗΠΑ ο εξοστρακισμός της Ρωσίας από την αγορά της Ε.Ε., και σε πρώτη φάση στο στόχαστρο μπαίνει η αγορά της Ουκρανίας, καθώς, από την επόμενη χρονιά, παύει να ισχύει η συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας, για την παροχή φυσικού αερίου. Η Ρωσία, προμηθεύει φυσικό αέριο και στην κεντρική Ευρώπη μέσω του αγωγού που διέρχεται μέσω της Ουκρανίας.

Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, γίνονται πυρετώδεις προσπάθειες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μοχλός των ΗΠΑ, έτσι ώστε να σταματήσει η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Και προς στιγμήν υλοποιούνται δυο σχέδια: Το πρώτο αφορά στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για τις ημιμυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Σερβίας, Ελλάδας και Βουλγαρίας στις οποίες συζητείται η από κοινού κατασκευή ενός τερματικού σταθμού παραλαβής αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τις ανάγκες της Ουκρανίας!

Αυτό είναι το βασικό διακύβευμα της τριμερούς συνάντησης, που έγινε λίγο καιρό πριν στην Βάρνα και τίποτε άλλο. Η ειρωνεία είναι ότι η χώρα μας δεν θα έχει σημαντικό όφελος από την πλατφόρμα που θα κατασκευαστεί, πλην των εφοπλιστών που θα μεταφέρουν τις ποσότητες. Αντιθέτως, θα είμαστε υποχρεωμένοι να αγοράσουμε το ακριβότερο υγροποιημένο αέριο! Το δεύτερο, αφορά στην βόρεια και την κεντρική Ευρώπη.

Η Ε.Ε. προσπαθεί εναγωνίως, να υιοθετήσει ένα “οικολογικό” (ουσιαστικά πολιτικό) άλλοθι, για να εμποδίσει την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream – 2», που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αγορά της ενέργειας στην Ε.Ε. Πρόκειται αναμφίβολα για μια νέα αντιρωσική υστερία.

Βρέθηκε λοιπόν, αυτό το “άλλοθι” μέσω της Δανίας, η οποία, άλλαξε και την εθνική της νομοθεσία, προκειμένου να απαγορευτεί η κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου “Nord Stream 2”. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Δανίας, η αρμοδιότητα για την διερεύνηση των προϋποθέσεων για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, ανήκει αποκλειστικά στον Οργανισμό Ενέργειας της Δανίας.

Και σημειωτέον, προβαίνει σε ενστάσεις μόνο στην περίπτωση που το έργο αποτελεί απειλή για την οικολογία της Βαλτικής Θάλασσας. Ωστόσο, το επιχείρημα αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί για τον αγωγό «Nord Stream 2», καθώς ουσιαστικά επαναλαμβάνει τη διαδρομή του υπάρχοντος αγωγού «Nord Stream», ο οποίος ήδη βρίσκεται σε λειτουργία, και έχει μεταξύ άλλων και τη συγκατάθεση της Κοπεγχάγης!

Οι πολέμιοι ωστόσο, τι κάνουν; Άλλαξαν τη νομοθεσία, και καταθέτουν τροπολογία που δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση της Δανίας να απαγορεύσει την κατασκευή του νέου αγωγού. Παίρνουν όμως την αρμοδιότητα από την Υπηρεσία Ενέργειας και την μεταβιβάζουν στο Υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας, για να ξεπεράσουν το σκόπελο. Έτσι, ο επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας Άντερς Σάμιουελσεν,
αρχές του 2018, φέρνει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο της Δανίας, την εν λόγω τροπολογία.

Η ειρωνεία της υπόθεσης; Η Δανία, τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει τις ανάγκες της σε ενέργεια, λόγω ανάπτυξης και εξ´ αυτού τις εισαγωγές της από την Ρωσία. Από τα συνολικά 3,2 δις κυβικά μέτρα που καταναλώνει συνολικά η χώρα, τα 1,75 δις τα προμηθεύεται από την Ρωσία, που σημαίνει ότι η μισή ποσότητα είναι ρωσικής προέλευσης.

Ρωσικό αέριο – Ιστορικό ρεκόρ

Την ίδια στιγμή ωστόσο, προς απογοήτευση των ευρωατλαντιστών, η Ρωσία αυξάνει την παραγωγή παράδοσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη! Πρόσφατοι υπολογισμοί και στοιχεία μας επιτρέπουν να υποθέσουμε ότι η αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου κατά το τρέχον έτος, αποτελεί ρεκόρ για τα τελευταία 25 χρόνια! Σύμφωνα με την Rosstat, ο όγκος του αερίου, Ιανουάριος – Σεπτέμβριος του τρέχοντος έτους, αυξήθηκε κατά 13,3% σε σύγκριση με την ανάλογη περίοδο του 2016 και ανήλθε στα 438 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Με την πορεία αυτή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας, στο τέλος του έτους, ο όγκος της παραγωγής φυσικού αερίου μπορεί να αυξηθεί στα 657 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα! Οι Ρωσικές εταιρείες φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του 2016 (κατά κύριο λόγο η Gazprom) έκλεισαν με αύξηση παραγωγής, ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια υπήρχε μια σχετική μείωση.

Κατά τη διάρκεια του 2015 ανήλθε στο 1%, και το 2014 στο -4,5%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της «Gazprom», ένας από τους βασικούς παράγοντες της αύξησης – ρεκόρ της παραγωγής ήταν η μεγαλύτερη ζήτηση ρωσικού φυσικού αερίου από τις ευρωπαϊκές χώρες, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία είναι της τάξης του 11,3% για τους πρώτους εννέα μήνες του 2017!

«Αυτό είναι ένα ιστορικό μέγιστο στις παραδόσεις των εξαγωγών φυσικού αερίου για όλα τα χρόνια ύπαρξης της βιομηχανίας φυσικού αερίου», σημειώνει η διοίκηση της Gazprom. Ειδικότερα, για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, η Gazprom έχει αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου κατά 18,4% και τον συνολικό δείκτη των εξαγωγών της χώρας πέρα από τα σύνορα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κατά 10,3%.

Η μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης για το ρωσικό φυσικό αέριο καταγράφηκε στην Αυστρία, την Γερμανία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία. Με άλλα λόγια, πρόκειται για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που κατέχουν θέσεις κλειδιά, στη γεωγραφία της Ευρωπαϊκής ροής φυσικού αερίου. Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Γερμανία αυξήθηκαν κατά 9,7%, στην Αυστρία, κατά 48,3%, στην Τσεχική Δημοκρατία 27,5%, στη Σλοβακία 31,4%.

Στην Αυστρία και τη Σλοβακία, η Gazprom έχει ήδη παραδώσει περισσότερο από ότι για ολόκληρο το έτος 2016. Έτσι, για 9,5 μήνες το 2017 στην Αυστρία παρέχονται 6,4 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ το 2016 έως 6,1 δις κυβικά μέτρα, στην Σλοβακία 3,8 και 3,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αντίστοιχα, όπως αναφέρει η διοίκηση της Gazprom.

Τώρα, αναφορικά με το πλάνο των εξαγωγών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρίας, για ολόκληρη την περίοδο του τρέχοντος έτους, με τα σημερινά δεδομένα, προβλέπεται ότι οι εξαγωγές θα φτάσουν στο επίπεδο των 190 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων! Αυτός θα είναι ο μεγαλύτερος όγκος των εξαγωγών σε όλη την ιστορία της ρωσικής βιομηχανίας φυσικού αερίου, καθώς και για όλη την ιστορία της βιομηχανίας της Gazprom.

Αναμένεται δηλαδή, να ξεπεράσει το ρεκόρ του 2016, όταν η εταιρεία παρέδωσε σε χώρες εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, φυσικό αέριο της τάξης των 179.300.000.000 κυβικών μέτρων! Τι σημαίνει αυτό; Το προφανές. Η αυξανόμενη εμπορική δραστηριότητα του ρωσικού κολοσσού της ενέργειας και μάλιστα στην κεντρική Ευρώπη, επιβεβαιώνει την μεγάλη εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ευρώπη δηλαδή, έχει ανάγκη το φθηνότερο ρωσικό φυσικό αέριο. Ακόμη λοιπόν, και να μπει δυνατά το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, είναι ξεκάθαρο ότι, δεν πρόκειται να φτάσει ποτέ σε αυτά τα μεγέθη της Gazprom.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή