Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Απούσα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας

Στην πυριτιδαποθήκη του Βυζαντινού  Κάστρου στο Φανάρι  Καρδίτσας, πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα στις 7:00,  με ηχηρές απουσίες, τα εγκαίνια της  πρώτης έκθεσης φωτογραφίας που έγιναν ποτέ στον αρχαιολογικό αυτό χώρο.

Η έκθεση διοργανώθηκε από την  Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας σε συνεργασία με το φωτογράφο Στέλιο Μπακλαβά.

Δυστυχώς, ο καλλιτέχνης –  που κατάγεται από το Φανάρι Καρδίτσας, ζει και εργάζεται ως φωτογράφος στην Αθήνα έχοντας στο ενεργητικό του πλήθος εκθέσεων και διεθνών διακρίσεων και έχοντας αποφασίσει να πραγματοποιήσει μια έκθεση στην γενέτειρά του – καλωσόριζε μόνος του, όσους αποφάσισαν να ανέβουν στο κάστρο για τα εγκαίνια της έκθεσης. Κανένας από την διεύθυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας δεν βρίσκονταν εκεί.

Η έκθεση, πού θα διαρκέσει μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου (ώρες επίσκεψης 10π.μ – 4μ.μ) έχει τίτλο τον εμπνευσμένο στίχο του ποιητή Νίκου Καρούζου: «Όνειρα στον ερειπωμένο μας ύπνο» και πρόκειται για μια δουλειά, υψηλού επιπέδου και αισθητικής. Από εκείνες που δύσκολα βλέπουμε στην περιφέρεια.

Είναι καμωμένη με  τρόπο ρομαντικό,  εκείνο του φωτογραφικού φιλμ,  χωρίς επεξεργασία σε υπολογιστή, με τις τυπωμένες φωτογραφίες να περιλαμβάνουν ολόκληρο το θέμα (full frame).

Θέμα των φωτογραφιών, η αποτύπωση των βλεμμάτων και η θέση των σωμάτων των ατόμων μπροστά σε Έργα Τέχνης, μέσα σε αίθουσες Τέχνης κατά την διάρκεια εκθέσεων ζωγραφικής και γλυπτικής τις οποίες παρακολούθησε ο καλλιτέχνης την περίοδο 1994-1995.

Οι φωτογραφίες του Στέλιου Μπακλαβά είναι δημιουργημένες με διπλή έκθεση στο ίδιο μέρος του φιλμ. Όχι δυο φωτογραφίες η μια πάνω στην άλλη, αλλά μια που παντρεύει δυο διαφορετικά κλικ σε ένα και μόνο σημείο του φιλμ. Το πρώτο όταν φωτογραφήθηκαν τα έργα Τέχνης και το δεύτερο όταν φωτογραφήθηκαν τα άτομα που παρατηρούσαν τα έργα Τέχνης. Κάπου, κάποτε.

Σήμερα, μέσα στην πυριτιδαποθήκη του κάστρου στο Φανάρι, όπου αποτελεί μετά από σειρά στερεωτικών εργασιών,  ένα μνημειακό χώρο κατάλληλο για φιλοξενία  δράσεων πολιτιστικού περιεχομένου, οι φωτογραφίες του Φαναριώτη καλλιτέχνη, φανερώνουν δυο Διαλόγους!

Τον ουσιαστικό διάλογο των θεατών στο παρελθόν με έργα εικαστικής δημιουργίας μέσα σε χώρους έκθεσής τους και συνάμα, αποκαλύπτουν στους δικούς τους, τωρινούς θεατές – ως ένα άλλο εικαστικό αποτέλεσμα – την αφετηρία ενός άλλου ουσιαστικού διαλόγου, με το μέσα των φωτογραφιών. Ένα διάλογο που τουλάχιστον θα αναπτύξουν εκείνοι, που θα επιλέξουν να ανέβουν τον φιδωτό τσιμεντένιο δρόμο μέχρι την πυριτιδαποθήκη του κάστρου.

Τα λόγια του καλλιτέχνη όταν αποχωρούσαμε απ΄το χώρο, δεν μας χαροποίησαν. Αντίθετα,  μας γέμισαν θλίψη.  «Η Τέχνη είναι Σεβασμός στη Ζωή, είναι Φως! Κανένα ΜΜΕ από την πατρίδα μου την Καρδίτσα δεν ήρθε να καλύψει το πολιτιστικό αυτό γεγονός. Και το trikalanews.gr – που δεν σας γνωρίζω, δεν με γνωρίζετε – έκανε ένα μικρό ταξίδι για να δει τη δουλειά μου. Χρειάζεται κόπος, αγώνας καθημερινός για να διώξουμε τα ερείπια από την καθημερινότητα της πολιτικής, του χώρου εργασίας μας.  Εδώ που βρισκόμαστε, ερείπια ήταν πριν κάποια χρόνια. Τώρα όμως στεγάζουν Τέχνη. Άρα από τα ερείπια μπορεί να γεννηθεί το καινούργιο».

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή