Την αύξηση της αποζημίωσης των εκπαιδευτικών που βαθμολογούν γραπτά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ζητούν οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις, κάνοντας λόγο για «κραυγαλέα αδικία».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Καθηγητών – ΣΥΝΕΚ, το ΦΕΚ 2538/27.5.2026 προβλέπει αυξήσεις στις αποζημιώσεις ορισμένων επιτροπών των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ωστόσο αφήνει αμετάβλητη την αμοιβή των βαθμολογητών.
Όπως αναφέρεται, οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν τη βαθμολόγηση των γραπτών εξακολουθούν να αμείβονται με 2,10 ευρώ μικτά ανά γραπτό, ποσό που οι ΣΥΝΕΚ χαρακτηρίζουν εξευτελιστικό.
Οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι η βαθμολόγηση δεν αποτελεί μια απλή διοικητική διαδικασία, αλλά ένα από τα πιο κρίσιμα στάδια των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς κάθε γραπτό συνδέεται με την προσπάθεια ενός μαθητή και μπορεί να επηρεάσει την εκπαιδευτική και επαγγελματική του πορεία.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι βαθμολογητές εργάζονται μέσα σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα, με υψηλή ευθύνη, ανάγκη απόλυτης συγκέντρωσης και εφαρμογή συγκεκριμένων βαθμολογικών οδηγιών.
Οι ΣΥΝΕΚ υποστηρίζουν ότι η Πολιτεία δεν μπορεί από τη μία να επικαλείται το κύρος και το αδιάβλητο των Πανελλαδικών Εξετάσεων και από την άλλη να υποτιμά την εργασία των εκπαιδευτικών που συμβάλλουν καθοριστικά στην αξιοπιστία της διαδικασίας.
Παράλληλα, συνδέουν το ζήτημα με το γενικότερο πρόβλημα του εισοδήματος των εκπαιδευτικών, σημειώνοντας ότι η ακρίβεια πιέζει τους εργαζόμενους και οι μισθοί στην εκπαίδευση παραμένουν χαμηλοί.
Στο πλαίσιο αυτό ζητούν άμεση και ουσιαστική αύξηση της αποζημίωσης ανά γραπτό, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εργασίας και στην ευθύνη που αναλαμβάνουν οι βαθμολογητές.
Ζητούν επίσης αναπροσαρμογή όλων των αποζημιώσεων των εξεταστικών διαδικασιών με βάση τον πληθωρισμό και το αυξημένο κόστος ζωής, καθώς και έμπρακτη αναγνώριση της παιδαγωγικής και επιστημονικής εργασίας των εκπαιδευτικών.
Οι ΣΥΝΕΚ καλούν το Υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσει άμεσα το καθεστώς αποζημίωσης των βαθμολογητών και να ικανοποιήσει τα αιτήματα του κλάδου.




