Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Η αδικία των εργαζομένων από Αριστερά

Η στενή σχέση που διατηρώ με τους εργαζόμενους στην ιδιωτική υγεία, είτε μιλάμε για διοικητικό, είτε για νοσηλευτικό, είτε για παραϊατρικό προσωπικό με κάνει για μια ακόμη φορά να ξεσηκωθώ και να σηκώσω όσο το δυνατόν πιο έντονα το λάβαρο της διαμαρτυρίας. Με αγανάκτηση έφτασε ως τα χέρια μας η πληροφόρηση από το Σωματείο Εργαζομένων στην Υγεία Δήμου Βόλου, ότι στην επικείμενη προκήρυξη 11Κ/2018 του ΑΣΕΠ θα υπάρχει προικοδότηση με πολύ περισσότερα μόρια (περίπου 3 φορές περισσότερα) για τους εργαζόμενους σε δημόσια ιδρύματα. Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε στις 24/10/2018 καθιερώνεται ειδικό σύστημα μοριοδότησης του χρόνου εργασιακής εμπειρίας που αποκτήθηκε αποκλειστικά και μόνο από την ιδιότητα του επικουρικού προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα, από το σύνολο των 84 μηνών, οι πρώτοι 48 μήνες πριμοδοτούνται με 20 μόρια ανά μήνα και οι υπόλοιποι μέχρι τους 84 μήνες με 7 μόρια ανά μήνα. Αυτό το καθεστώς ευνοεί προκλητικά υποψηφίους που έχουν εργαστεί ως επικουρικό προσωπικό δίνοντας 13 μόρια παραπάνω σε σχέση με τους συναδέλφους τους, που έχουν αποκτήσει την εργασιακή εμπειρία μέσα από τον ιδιωτικό τομέα. 

Αυτή η κατάφορη αδικία γίνεται σε βάρος εργαζομένων που έχουν καταθέσει τον ιδρώτα τους, αν όχι το αίμα τους, σε ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά ιατρεία, σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που τα χρόνια της κρίσης υπέστησαν όχι μόνο μειώσεις μισθών αλλά και για πολλούς μήνες βίωσαν και το φοβικό συναίσθημα του «άδειου ATM», καθώς η στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ το 2012 μετακυλήθηκε για πολλά χρόνια στην πλάτη τους. 

Η ανισότητα που δημιουργείται δεν έχει μόνο επαγγελματική διάσταση αλλά έχει πρωτίστως ηθική γιατί γίνεται σε βάρος ανθρώπων, που κατά κύριο λόγο εργάζονται σε τομείς που το ελληνικό κράτος διαχρονικά έχει αφήσει ακάλυπτους. Πόσα δημόσια ιδρύματα, κέντρα, θεραπευτήρια φιλοξενίας χρονίως πασχόντων γνωρίζουμε; Ας μην ξεχνάμε εξάλλου πως όλοι τους έχουν πραγματοποιήσει τις ίδιες σπουδές, περιφρουρούν το ίδιο αγαθό, δηλαδή τη δημόσια υγεία και εν τέλει για τους περισσότερους το αν βρήκαν απασχόληση στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ήταν καθαρά θέμα συγκυριακό. 

Επειδή λοιπόν θεωρώ επιβεβλημένη την ανάγκη τροποποίησης της συγκεκριμένης μοριοδότησης, ώστε όλοι οι υγειονομικοί είτεαπασχολούνται στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα  να συμμετέχουν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ επί ίσοιςόροις, όπως θα προέβλεπε και η συνταγματικά κατοχυρωμένη Αρχή της Ισότητας, δηλώνω ότι θα προωθήσω το συγκεκριμένο αίτημα σε οποιοδήποτε κέντρο υποστήριξης θα διέθετα πρόσβαση, όπως ο τομέας Υγείας της Νέας Δημοκρατίας και το γραφείο Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Όσο περνάει από το χέρι μας, τέτοιες μεθοδεύσεις θα τις επισημαίνουμε, θα τις καταγγέλλουμε και θα τις παραδίδουμε στη χλεύη της ελληνικής κοινωνίας. Με τέτοια προεκλογικά τερτίπια η διαφορά δεν ψαλιδίζεται και δημιουργείται τεχνητός διχασμός ανάμεσα σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Χρέος των πολιτικών στελεχών μεταξύ άλλων είναι να προστατέψουν την κοινωνία από τέτοια φαινόμενα. Και θα το πράξουμε!!!

Κωνσταντίνος Μαραβέγιας
Χειρούργος – Επιστημονικός Διευθυντής "Άνασσα Γενική Κλινική" – Βόλος 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή