Νομαρχιακά Νέα

Άρθρο Μ. Χατζηγάκη: «Επιστροφή του Κέυνς στην οικονομική πολιτική;»

14 Jan 2020

Οι εκλογές του Ιουλίου δεν έφεραν μόνο την Νέα Δημοκρατία στην εξουσία. Έφεραν, επίσης, τις φιλελεύθερες ιδέες στη κορυφή κόντρα στις αριστερές προσεγγίσεις στην οικονομική πολιτική. Και αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη για να μπορέσει η χώρα να θέσει τα σωστά θεμέλια για ισχυρή ανάπτυξη. Ωστόσο, σήμερα η Ελλάδα δεν μπορεί να ορθοποδήσει μόνο με ένα αμιγώς φιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα. Στην φάση του οικονομικού κύκλου που είμαστε σήμερα χρειάζεται και τόνωση της ζήτησης μέσω μιας σύγχρονής Κευνσιανής προσέγγισης.

Προσωπικά πιστεύω στις αρχές και τις αξίες της ελεύθερης αγοράς και των ευκαιριών που δίνει αυτή. Ωστόσο, στην οικονομική πολιτική δεν χωρούν δογματισμοί. Πολλές φορές αναδύονται νέα δεδομένα σε συγκεκριμένες χρονικές συγκυρίες που σε αναγκάζουν να δεις λύσεις που σε νορμάλ συνθήκες δεν θα δεχόσουν. Για παράδειγμα, σε κάθε ιστορική χρονική περίοδο που μια χώρα είχε μεγάλη κρίση εφαρμόζονταν ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχε και το κράτος. Στην μεγάλη κρίση του 1929 – 1933 ο κόσμος ανακουφίστηκε με τα μεγάλα κρατικά προγράμματα του Κεύνς και του Ρούσβελτ. Το ίδιο συνέβει και μεταπολεμικά με το δόγμα Τρούμαν και με το σχέδιο Μάρσαλ.

Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε μια παρόμοια ιστορική στιγμή. Σε μια στιγμή όπου ο καθαρόαιμος φιλελευθερισμός δεν επαρκεί. Συνεπώς, η κυβέρνηση της ΝΔ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ως εργαλείο και το κράτος. Αυτό σημαίνει πως, σε πρώτη φάση, θα πρέπει να ξεκινήσουν ορισμένα μεγάλα έργα που θα βοηθήσουν στην αναθέρμανση της οικονομίας. Για παράδειγμα η ταχύτατη ολοκλήρωση του οδικού δικτύου Ε-65 (που κόλλησε επί ΣΥΡΙΖΑ) όχι μόνο θα συνδέσει άμεσα Βορρά και Νότο, αλλά θα βοηθήσει και στην αναθέρμανση της οικονομίας. Επίσης, η δημιουργία αρδευτικών έργων είναι ζωτικής σημασίας για τις αγροτικές εξαγωγές και την αύξηση του εθνικού εισοδήματος. Δυστυχώς, το κατά κεφαλήν εισόδημα του αγρότη είναι ισχνό λόγω μικρού κλήρου. Ένα από τα σημεία που πρέπει να δώσει έμφαση αυτή η κυβέρνηση είναι η ενδυνάμωση της ποιότητας των προϊόντων μας. Και εδώ το κλειδί είναι το νερό. Επομένως, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο αρδευτικό μας πρόγραμμα. Θεωρώ πως στο κλάδο αυτό πρέπει να μεταφερθεί μεγάλο βάρος της αγροτικής μας πολιτικής, δηλαδή στην κατασκευή αρδευτικών έργων.

Ένα να από τα κλειδιά για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας είναι η τόνωση της ζήτησης. Οι φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης είναι πολύ σημαντικές και θα βοηθήσουν την οικονομία, αλλά δεν επαρκούν από μόνες τους. Με μισθούς και συντάξεις των 300 και 400 ευρώ δύσκολα μπορεί να σηκώσει κεφάλι η Ελλάδα. Πράγματι, η οικονομία χρειάζεται προώθηση των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων (π.χ. ασφαλιστικό, φορολογικό) για να θέσει τις σωστές βάσεις για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. Όμως, βραχυπρόθεσμα είναι επιτακτική η ανάγκη τόνωσης της ζήτησης μέσω μιας σύγχρονής Κευνσιανής προσέγγισης. Φιλελευθερισμός ναι αλλά χωρίς παρωπίδες. Η Ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από λύσεις προσαρμοσμένες στα προβλήματα που γέννησε η δεκαετής κρίση.

admins
Author: admins

Άδειος αυτοκινητόδρομος Ε65 στα Τρίκαλα με φόντο τα βουνά, καλοκαίρι 2025

Άδειασαν τα Τρίκαλα – Ο καύσωνας «σάρωσε» τους δρόμους

Πρωτόγνωρες εικόνες ερήμωσης στην πόλη και στον E65 – Όλοι… διακοπές ή σε δροσιά, μόνο ο υδράργυρος στους δρόμους …
Κινηματογραφική φωτογραφία τύπου νουάρ: Μια ξανθιά γυναίκα κάθεται σοβαρή σε τραπέζι καφετέριας, με φάκελο γεμάτο χαρτονομίσματα μπροστά της. Η ατμόσφαιρα είναι σκοτεινή, γεμάτη ένταση, με χαμηλό φωτισμό, δραματικές σκιές και θολό φόντο που ενισχύει την αίσθηση μυστικότητας και απειλής.

Όταν η “ανεξαρτησία” γίνεται εργαλείο εκβιασμού – Ποιος πραγματικά υπηρετεί την κοινωνία;

Ο ρόλος των τοπικών μέσων και η λεπτή γραμμή μεταξύ ενημέρωσης, επιρροής και συναλλαγής …
Αγιαμονιώτης ποταμός: Από τα μεγάλα όνειρα στις… ζούγκλες βλάστησης – Η πραγματική εικόνα του 2025

Αγιαμονιώτης ποταμός: Από τα μεγάλα όνειρα στις… ζούγκλες βλάστησης – Η πραγματική εικόνα του 2025

Πού σταματούν οι μακέτες και ξεκινά η εγκατάλειψη – Ο Αγιαμονιώτης δίπλα στο πιο ζωντανό στέκι των Τρικάλων …
Σύλληψη ιδιοκτήτη ενημερωτικής σελίδας και ραδιοφώνου στον Βόλο για εκβιασμό της Ζέτας Μακρή – Πώς στήθηκε η αστυνομική επιχείρηση

Σύλληψη ιδιοκτήτη ενημερωτικής σελίδας και ραδιοφώνου στον Βόλο για εκβιασμό της Ζέτας Μακρή – Πώς στήθηκε η αστυνομική επιχείρηση

Με προσημειωμένα χαρτονομίσματα και παγιδευμένους διαλόγους συνελήφθη επιχειρηματίας ΜΜΕ για εκβιασμό βουλευτή – Το χρονικό της υπόθεσης …
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.