Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Άρθρο του Χρίστου Λιάπη στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

Άρθρο του Ψυχιάτρου, Διδάκτορος του Παν/μίου Αθηνών, Προέδρου του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ και Μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας φιλοξενεί στο σημερινό φύλλο του (σελ. 8) η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», υπό τον τίτλο: «Εθνική συνεννόηση, αλλά με ποιους;…»

Το φετινό καλοκαίρι φαίνεται πως δεν θα χρειαστεί τους συνήθεις υπόπτους, δηλαδή τις πυρκαγιές και την ένταση στο Αιγαίο, για να ανεβάσουν (…αναλόγως με το υδραργυρικό…) και το πολιτικό θερμόμετρό του, καθώς το πιθανότερο είναι πως θα συμπέσει με μια περίοδο διερευνητικών εντολών και με μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Προβάλλει, λοιπόν, ακόμη πιο επιτακτική, η ανάγκη συνεννόησης όλων των πολιτικών δυνάμεων που θα προκύψουν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου, τόσο για την εξασφάλιση της κυβερνησιμότητας όσο και -κυρίως- για τα Εθνικά Θέματα, σε αντιδιαστολή με τη διχαστική στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν η ίδια αυτή, εθνικά ανεύθυνη, στάση που εκτροχίασε την πορεία ανάκαμψης της χώρας το 2015, με την άνοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία και την παρωδία της διαπραγμάτευσης Τσίπρα-Βαρουφάκη η οποία οδήγησε στο κλείσιμο των Τραπεζών και στα capital controls.

Η έλλειψη πολιτικής ουσίας και οι, κατά πολύ χειρότερες των προηγουμένων, μνημονιακές φοροεισπρακτικές αφαιμάξεις των πολιτών τις οποίες νομοθέτησε και επέβαλλε η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ο οποίος θα καταργούσε τα μνημόνια «με έναν νόμο και με ένα άρθρο», την είχανε ωθήσει αρκετές φορές σε αντισταθμιστικές επικοινωνιακές φιέστες, όπως αυτή που είχε στήσει το καλοκαίρι του 2017 με αφορμή το μνημείο της ΕΡΤ.

Μια φιέστα η οποία, περιποιώντας τιμή στους απολυμένους της ΕΡΤ προσέβαλλε τις χιλιάδες των απολυμένων άλλων τομέων, οι οποίοι υπέστησαν τις οδυνηρές συνέπειες της παράτασης και της επιδείνωσης της αντιαναπτυξιακής περιδίνησης στην οποία είχε εγκλωβίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα και την οικονομία μας.

Μια οικονομία που στα τέλη του 2014, είχε αρχίσει να εμφανίζει ρεαλιστικές προοπτικές επιστροφής στην κανονικότητα. Αντί για αυτό, όμως, ακολούθησαν οι αναίτιες θυσίες του 3ου μνημονίου.

Από αυτήν την άποψη, το κλείσιμο της ΕΡΤ απετέλεσε τη θρυαλλίδα για την καταστροφική παράδοση της χώρας στον κ. Τσίπρα και τους εξίσου αναποτελεσματικούς πολιτικούς τους φίλους, συντρόφους και συνεργάτες. Το «μαύρο» στην ΕΡΤ ήταν αυτό που οδήγησε, έστω ως αφορμή, στην αποχώρηση του κ. Κουβέλη από τον τρικομματικό συνασπισμό ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, δίνοντας την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να επιδοθεί σε ένα επιζήμιο θεσμικό παίγνιο σχετικά με την -τότε- εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε εκείνη την κορυφαία στιγμή θεσμικής ευθύνης για την εκλογή του Ανωτάτου Άρχοντος του Πολιτεύματος, εν μέσου μιας πρωτοφανούς συγκυρίας που αντιμετώπιζε η χώρα, ο κ. Τσίπρας προτίμησε να καταδικάσει σε προεκλογική αστάθεια την -έστω και αναιμικώς- ανακάμπτουσα οικονομία της πατρίδος μας, προκειμένου να ανέβει μία ώρα αρχύτερα στην εξουσία.

Όμως, σιγά-σιγά ο λαός αφυπνήσθηκε και ακόμη και οι εξαπατηθέντες του «ΟΧΙ» που έγινε «ΝΑΙ», ακόμη και οι θιασώτες του κ Βαρουφάκη έγιναν υποψιασμένοι και ενήμεροι. Επικοινωνιακοί αντιπερισπασμοί, όπως αυτοί στους οποίους κατέφευγε ο ΣΥΡΙΖΑ, με το μνημείο της ΕΡΤ, δύο χρόνια μετά το μαρτυρικό καλοκαίρι του 2015 ή οι θεσμικά απαράδεκτες, διαρκείς, δηλώσεις του κ. Πολάκη για τη δικαιοσύνη, δεν μπορούσαν να αποπροσανατολίσουν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών και το μόνο που επιτύγχαναν ήταν να αποκαλύπτουν την πολιτική απρέπεια και τη θεσμική ανεπάρκεια στελεχών.

Xρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc,PhD
Ψυχίατρος – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών
Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΘΕΑ
Μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
[email protected]
@Chris_Liapis

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή