Άρθρο του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»

Με Εθνική στρατηγική και δράσεις αμβλύνουμε τις συνέπειες της διεθνούς ενεργειακής κρίσης

Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη της σφοδρότερης διεθνούς ενεργειακής κρίσης των περασμένων δεκαετιών, λόγω απανωτών και πολυεπίπεδων κρίσεων που συντελούνται στον πυρήνα της. Με την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη γεωπολιτική αναταραχή που έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος, το ξέφρενο ράλι των τιμών στις αγορές ενέργειας κλιμακώνεται περαιτέρω, απειλώντας να εκτροχιάσει τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών, επιχειρήσεων ακόμα και κρατών.

Βασικός μας στόχος είναι η άμεση στήριξη της κοινωνίας απέναντι σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση, λαμβάνοντας μέτρα που υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία θεωρούνται και τα πιο δραστικά στην Ευρώπη. H κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και με σχέδιο αλλά και αξιοποίηση κάθε δυνατότητας παρεμβαίνει κάθε φορά προκειμένου να αμβλύνει τις συνέπειες.

Παράλληλα, εντείνει τις προσπάθειές της για ισχυρή και κοινή απάντηση στην διεθνή κρίση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας πολύ πριν το ξέσπασμα της κρίσης διείδε την επείγουσα ανάγκη να μεταβάλλει την ενεργειακή της στρατηγική προκειμένου να πολλαπλασιάσει τις ενεργειακές της πηγές και να αξιοποιήσει τις ΑΠΕ, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, αυτός ο εθνικός στόχος θα επιτευχθεί.

Τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης αποτελούν μόλις έναν από τους πυλώνες που συνθέτουν τη φιλόδοξη και συνεκτική πολιτική μας για την πράσινη μετάβαση. Το «Εξοικονομώ 2021» είναι πιο ευαίσθητο κοινωνικά, καθώς για πρώτη φορά δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ ισχύουν κοινωνικά κριτήρια για μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Έως τώρα, έχουν κατατεθεί περισσότερες από 108.000 αιτήσεις, όταν σε όλα τα προηγούμενα πέντε προγράμματα την τελευταία δεκαετία αναβαθμίστηκαν ενεργειακά 140.000 κατοικίες.

Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που προωθούμε για τη διείσδυση των ΑΠΕ, τον πράσινο μετασχηματισμό της βιομηχανίας, τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες και την ανάπτυξη κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, σύντομα θα δούμε απτά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Την επόμενη πενταετία πρόκειται να υλοποιήσουμε το μεγαλύτερο κύμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων που έχει γίνει στην ιστορία της χώρας μας, κινητοποιώντας συνολικά πάνω από 4 δισ. ευρώ. Θα χρηματοδοτηθεί με συνολικά 1,235 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Εκτός από τη μείωση του ενεργειακού κόστους και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τα οφέλη θα είναι σημαντικά και για τον κατασκευαστικό κλάδο, δεδομένου ότι θα κινητοποιηθούν πάνω από 2 δισ. ευρώ και θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει και το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της δημόσιας διοίκησης. Με προϋπολογισμό ύψους 640 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το «Ηλέκτρα» θα αποτελέσει τη σημαντικότερη δράση ενεργειακής ανακαίνισης δημοσίων κτιρίων. Μαζί με τη μόχλευση, θα κινητοποιηθούν συνολικά κεφάλαια που θα ανέλθουν σε έως 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, έχουμε δεσμεύσει 450 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τα οποία θα διατεθούν για την εξοικονόμηση ενέργειας σε επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες. Η συνολική συμβολή του προγράμματος για την οικονομία θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ και ο στόχος μας είναι να επωφεληθούν έως και 10.000 επιχειρήσεις με τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους σε σταθερή βάση.

Ο μετασχηματισμός της οικονομίας σε μια βιώσιμη κατεύθυνση αποτελεί τη μοναδική επιλογή για να προστατέψουμε τη χώρα μας από εισαγόμενες ενεργειακές κρίσεις, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε τους τελευταίους μήνες.©2023 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή