Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ασ. Σκόνδρα: Σταματούν τα προβλήματα του τ. ΟΓΑ – Οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται στην Καρδίτσα

Μετά από σειρά πολιτικών επαφών και κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων της Βουλευτή του Νομού μας, κ. Ασημίνας Σκόνδρα, προς τους αρμόδιους Υπουργούς, Υφυπουργούς αλλά και τις Διοικήσεις των αρμόδιων φορέων, μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία και την δικαιολογημένη αγανάκτηση χιλιάδων ασφαλισμένων αγροτών ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) της Καρδίτσας.

Θυμίζουμε, ότι η κ. Σκόνδρα, πριν καν την ορκωμοσία της το περασμένο έτος, στις 15.07.2019, είχε συνάντηση με τον τότε Υφυπουργό Εργασίας, ζητώντας λύση, στο καυτό πρόβλημα των ασφαλισμένων στον πρώην ΟΓΑ. Ακολούθησαν συναντήσεις στις 31.08.2019, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη και στις 19.11.2019, με τον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση, όπου η Βουλευτής επισταμένως έθετε το εν λόγω ζήτημα.

Στη συνέχεια, τον περασμένο Δεκέμβριο, συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση της κ. Σκόνδρα προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, με θέμα την «Σοβαρή δυσλειτουργία λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ Αγροτών Θεσσαλίας» τον Δεκέμβριο 2019.

Μετά από συμπληρωματικές επαφές και συνεργασίες της κ. Βουλευτή και του κ. Υπουργού, η Διοίκηση του Οργανισμού Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης e-ΕΦΚΑ, προχωράει τώρα στην τροποποίηση και υλοποίηση των αποφάσεων όπως ισχύουν σήμερα οιυπ’ αρ. 760830/19 (ΦΕΚ 2627 Β/19) και101956(ΦΕΚ 3822 Β/20).

Σε δήλωση της, η κ. Σκόνδρα, διευκρινίζει ότι «με τον τρόπο αυτό, ένα πάγιο αίτημα των αγροτών του Νομού μας υλοποιείται. Το Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών Καρδίτσας(πρώην ΙΚΑ) αναλαμβάνει μεγάλο κομμάτι των εκκρεμών υποθέσεων, που ταλαιπωρούν επί χρόνια τους συναλλασσόμενους πολίτες.

Το σύστημα αποσυμφορίζεται, μειώνοντας παράλληλα την αναμονή των ασφαλισμένων, που για κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσε τα 2½ έτη. Οριστικό τέλος και στην ταλαιπωρία χιλιάδων αγροτών,που ήταν εγκλωβισμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, με καθυστερήσεις στην υπαγωγή – εγγραφή τους στον ΟΓΑ, απαραίτητη για την έκδοση βεβαίωσης ασφάλισης, όσο και για τη διαγραφή τους, αφού τα αρμόδια τμήματα στη Καρδίτσα αναλαμβάνουν, από τώρα και στο εξής, την διεκπεραίωση τους.

Τονίζω, ότι τις μέρες αυτές πραγματοποιείται επιμόρφωση/εκπαίδευση υπαλλήλων των Περιφερειακών Υποκαταστημάτων του πρώην ΙΚΑ Θεσσαλίας, με συμμετοχή υπαλλήλων της Καρδίτσας, ώστε κατόπιν νέου σχετικού ΦΕΚ, τα εν λόγω τοπικά καταστήματα, να αναλάβουν περισσότερες αρμοδιότητες του τέως ΟΓΑ, όπως την έκδοση συντάξεων γήρατος.

Χαίρομαι, που αυτό το ζήτημα βρίσκει τη λύση του. Απομένει βέβαια, να στηριχθείτο υποκατάστημα πρώην ΙΚΑ, και οι υπηρετούντες υπάλληλοι του εμπράκτως, που με αρτιότητα, ευσυνειδησία και υψηλό αίσθημα ευθύνης, εκτελούν τις νέες αυτές αρμοδιότητες. Απαιτούνται κατάλληλες υποδομές και εξοπλισμός, αλλά και επιπλέον αριθμός υπαλλήλων, διότι ο όγκος εργασίας τους πολλαπλασιάζεται.» 

Ακολουθεί περιληπτική ανάλυσητων εν λόγω αποφάσεων του e-ΕΦΚΑ:

Στο ΤμήμαΠαροχώνΑσθενείας του Περιφερειακού ΥποκαταστήματοςΜισθωτώνΚαρδίτσαςμεταφέρονταιαπό το Περιφερειακό ΤμήμαΑγροτώνΘεσσαλίας οι ακόλουθεςαρμοδιότητες για τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του τ. ΟΓΑ:

  • Η παραλαβή των αιτήσεων για τη χορήγησησύνταξηςθανάτου,
  • Μεταβολή στοιχειων μητρώου και απόδοση εξόδων κηδείας,
  • Μέριμνα για τη συγκέντρωσηελλειπόντωνδικαιολογητικών
  • Έκδοση των αποφάσεωνπερί επιδόματος κυοφορίας, τοκετού, βοηθήματος λοχείας, συνταξιοδοτήσεως ή μη των αιτούντων.

 

  1. ΣτοΤμήμαΕσόδων του Περιφερειακού ΥποκαταστήματοςΜισθωτώνΚαρδίτσαςμεταφέρονται οι ακόλουθεςαρμοδιότητες για τους ασφαλισμένους τ. ΟΓΑ:

 

  • Θεμάτωνυπαγωγής ή μη στην ασφάλιση.
  • Χορήγησηςβεβαιώσεων για την ασφαλιστικήκατάσταση, χρόνοασφάλισης και ασφαλιστικήςενημερότητας.
  • Η έκδοσηαπόφασηςεπιστροφήςεισφορών που έχουνκαταβληθεί αχρεωστήτως

 

  1. Στο ΤμήμαΜητρώου του Περιφερειακού ΥποκαταστήματοςΜισθωτώνΚαρδίτσαςμεταφέρονται οι ακόλουθεςαρμοδιότητες:

 

  • Η επεξεργασία των στοιχείων των μεταβολών στη προσωπική ή ασφαλιστική κατάσταση των ασφαλισμένων.
  • Η τήρηση και η ενημέρωση του ΜητρώουΑσφαλισμένων.
  • Η μέριμνα για τη χορήγηση/παράτασηασφαλιστικήςικανότητας.
admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή