​Στους… μπαχτσέδες των Τρικάλων στα 1903

Σπάνια, ταλαιπωρημένη όμως, καρτ ποστάλ που αποδίδεται στον Τρικαλινό εκδότη Ι. Γ. Θεοδωρόπουλο, με άποψη της Βορειοανατολικής πλευράς των Τρικάλων.

Από το ύψος του μιναρέ του Κορσούμ τζαμί, το 1903 (κατ’ εκτίμηση), ο φωτογράφος αποτύπωσε το πανόραμα της πόλης αριστερά του Ληθαίου όπως εκτείνεται έως τους λοφίσκους του προφήτη Ηλία, της Ντάπιας και του Λογγακίου.

Ο μαίανδρος του γυμνού ποταμού προβάλλει, στο εικονιζόμενο τμήμα του, τα πανέμορφα πέτρινα τοξωτά γεφύρια του Αγίου Κωνσταντίνου, σε πρώτο πλάνο δεξιά και το πανομοιότυπο της Μαρούγγενας, προς το βάθος αριστερά.

Αμφότερα κληροδοτήματα της οθωμανικής περιόδου, άντεξαν στο χρόνο και στις πλημμύρες πλην όμως δεν απέφυγαν την καταστροφή τους τον Απρίλιο του 1941, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε πρώτο πλάνο επίσης, το προαύλιο των μη διακρινόμενων φυλακών που οικοδομήθηκαν το 1895 (μεταπελευθερωτικά) στη θέση τούρκικου χαμάμ. Παρατηρούμε εκεί σκοπιές και ευάριθμους ευζώνους στους οποίους είχε ανατεθεί η φρούρησή τους.

Στο βάθος του ορίζοντα αχνοφαίνονται οι αραιοκατοικημένες οι συνοικίες «Τέσσερα κανάλια», «Εβραϊκά» και «Αράπικα».

admins
Author: admins

Share:
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Γεωργιάδης

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Γεωργιάδης

Με βαθιά θλίψη, ανακοινώνουμε τον θάνατο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και θείου, Δημητρίου Νικ. Γεωργιάδη …
Δροσερή γιορτή λήξης για την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης του 2024

Δροσερή γιορτή λήξης για την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης του 2024

Με μια όμορφη γιορτή, που δρόσισε τα μικρά παιδιά, ολοκληρώθηκε η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης για το 2024 …