Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Συμφωνία μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ για τη μεταφορά φυσικού αερίου από Αν. Μεσόγειο σε Ευρώπη

   Αναμένεται η σύναψη κοινής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αν. Μεσόγειο στην Ευρώπη, γεγονός που πρόκειται να καταστήσει την περιοχή ενεργειακό πόλο αλλά και  να φέρει την απεξάρτηση της Ευρώπης από τον σημαίνοντα ρόλο της Ρωσίας όσον αφορά την ενέργεια όπως επίσης και τον περιορισμό των διαθέσεων του Ιράν για επέκταση της επιρροής του στην Αν. Μεσόγειο.

   Η συμφωνία θα υπογραφεί στις αρχές του νέου έτους ενώ υπάρχει η υποστήριξη του όλου εγχειρήματος από τις ΗΠΑ που θεωρούν ότι  πρόκειται να συμβάλλει στην ισορροπία των δυνάμεων της Μ. Ανατολής και της Ευρώπης.

   Επιπλέον, για τις ΗΠΑ η συγκεκριμένη περιοχή είναι στρατηγικού χαρακτήρα γι’ αυτό αποζητούν τη σύναψη ισχυρών δεσμών με δημοκρατικές δυνάμεις όπως είναι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ.

   Επιπροσθέτως, υπάρχει η δυνατότητα της Ελλάδας να αποτελέσει γέφυρα για τη διακομιδή των υδρογονανθράκων και του φυσικού αερίου προς την ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά και  εξαγωγής φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο προς Ιταλία και Ευρώπη, γεγονότα τα οποία μπορούν να αναμορφώσουν αισθητά τις αναπτυξιακές προοπτικές των οικονομιών των τριών αυτών χωρών.

   Τέλος, υπήρξε η δέσμευση συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας  ενώ το Ισραήλ και η Ελλάδα σύναψαν συμφωνία-πλαίσιο για τη δορυφορική τεχνολογία, καθιστώντας τες μέσω της σύσφιγξης αυτής των σχέσεών τους, καταλυτικούς και αναπτυξιακούς συνεταίρους στην περιοχή.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή