Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αθ. Κουτής για την καταπόνηση των παικτών στο Μουντιάλ: Ζούμε κάτι πρωτόγνωρο φέτος

Στα γήπεδο του Κατάρ… οι καλύτερες κατά τεκμήριο ομάδες του κόσμου, θα δώσουν τη μάχη για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Πρωτόγνωρες εικόνες στο μέσο της αγωνιστικής σεζόν με αρκετές ανησυχίες να εγείρονται για την κατάσταση στην οποία θα βρεθούν οι ποδοσφαιριστές μιας και υπάρχει μεγάλη καταπόνηση για αυτούς.

Για το θέμα αυτό φιλοξενούμε τον ορθοπεδικό – χειρουργό κ. Αθανάσιο Κουτή ο οποίος, με επιστημονικά δεδομένα μας αναλύει το συγκεκριμένο θέμα σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξή.

 

– Κύριε Κουτή διαβάζουμε καθημερινά στα ρεπορτάζ για σπουδαίους αθλητές που τραυματίζονται και δεν θα λάβουν μέρος στην τελική φάση του Μουντιάλ, ενώ πολύ κουβέντα έχει γίνει σχετικά με κατά πόσο θα επηρεάσει την υγειά των ποδοσφαιριστών το γεγονός ότι η τελικά φάση θα διεξαχθεί για πρώτη φορά μεσούσης της περιόδου. Εσείς σαν πιο ειδικός στις αθλητικές κακώσεις των ποδοσφαιριστών κάντε μας ένα πρώτο σχόλιο επ αυτού.

«Η αλήθεια είναι ότι ζούμε κάτι πρωτόγνωρο φέτος, να έχουμε μέσα στην αγωνιστική σεζόν διακοπή των διασυλλογικών πρωταθλημάτων για ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό τουρνουά όπως το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου που αποτελεί τον διακαή πόθο κάθε ποδοσφαιριστή. Το γεγονός αυτό όμως μπορεί να έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα στην υγεία των ποδοσφαιριστών.
Ήδη διαβάζουμε για τραυματισμούς κάποιων εκ των μεγαλύτερων ονομάτων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου όπως οι Mane, Reus, Jota, Melo, Kante, Lo celso. Μιλώντας με αριθμούς που ανακοίνωσε η επίσημη παγκόσμια ένωση των ποδοσφαιριστών FIFPRO, φέτος το διάστημα προετοιμασίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο  ήταν κατά μέσο όρο 7 ημέρες όταν σε όλα τα προηγούμενα Μουντιάλ το μέσο διάστημα ήταν 31 ημέρες».

 

– Φαντάζομαι κάτι ανάλογο θα ισχύει και για την επάνοδο τους στα σωματεία;

«Ακριβώς, αυτός είναι ο επόμενος μεγάλος πονοκέφαλος, πως θα ανταπεξέλθουν σωματικά οι κορυφαίοι παίκτες με την επιστροφή τους στα club για το υπόλοιπο της αγωνιστικής σεζόν όταν σε όλα τα προηγούμενα Μουντιάλ όπως δείχνουν τα στατιστικά ο μέσος χρόνος αποκατάστασης πριν ενταχθούν στα σωματεία τους ήταν 37 μέρες ενώ φέτος θα είναι μόνο 8. Ειδικά για τους παίκτες που θα φτάσουν στους τελευταίους γύρους του τουρνουά. Και κάτι τέτοιο φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τους ποδοσφαιριστές της Premier League (περίπου 120 συμμετέχουν στο Μουντιάλ) καθώς η διοργανώτρια ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί κανονικά η διάσημη Βoxing Day (26/12/22), 8 μόλις μέρες μετά τον τελικό».

– Καταλαβαίνω λοιπόν ότι όχι μόνο ο χρόνος προετοιμασίας αλλά και αυτός της αποκατάστασης είναι ιδιαίτερα μικρός.

«Ακριβώς, και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για το συσσωρευμένο φορτίο (working load) που θα έχουν αυτοί οι ποδοσφαιριστές για την συνέχεια της αγωνιστικής σεζόν με τα club τους και ειδικά όταν τα οι εγχώριες αλλά και οι ευρωπαϊκές κλπ. διεθνείς διασυλλογικές διοργανώσεις θα μπουν στην πιο κρίσιμη και ανταγωνιστική φάση των knock out παιχνιδιών, με τους παίκτες να καλούνται να αγωνισθούν σε πολλά back to back παιχνίδια, 3 πχ ματς σε 8 μέρες. Συνεπώς συμπεραίνουμε ότι αν το Παγκόσμιο Κύπελλο στην μέση της αγωνιστικής σεζόν των συλλόγων έχει απρόβλεπτες συνέπειες στην υγειά των αθλητών, φανταστείτε πόσος προβληματισμός υπάρχει για το πως θα επηρεάσει όλο αυτό το συσσωρευμένο φορτίο στην συνέχεια της σεζόν. Πιθανόν τέλος Μάιου να έχουμε νέα στατιστικά δεδομένα και να είμαστε πάλι εδώ  να τα αναλύουμε».

 

– Όλο αυτό το φορτίο και η πίεση, τι άλλα προβλήματα μπορεί να επιφέρει στους αθλητές;

«Πέρα από το σωματικό στρες που θα υποβληθούν οι ποδοσφαιριστές, όλη αυτήν η πίεση είναι δεδομένο και πλέον αποδεικνύεται επιστημονικά ότι τους επηρεάζει και ψυχολογικά. Η ψυχική αυτήν καταπόνηση είναι λογικό να αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο σωματικού τραυματισμού αλλά να επηρεάζει και την μετέπειτα αποκατάσταση ενός τέτοιου τραυματισμού. Πάνω στον συγκεκριμένο τομέα έχει γίνει πάρα πολύ έρευνα τα τελευταία χρόνια από τους αθλητικούς ψυχολόγους».

 

– Πιστεύω ότι οι παραπάνω παράγοντες δεν επηρεάζουν όμως το ίδιο όλους τους παίκτες.

«Ασφαλώς και ισχύει κάτι τέτοιο. Κάποιοι ποδοσφαιριστές κυρίως από τα μεγάλα ευρωπαϊκά club έχουν πολλαπλάσιο προπονητικό φορτίο ερχόμενοι στο Παγκόσμιο Κύπελλο σε σχέση πχ με ποδοσφαιριστές αγωνιζόμενοι στα αφρικανικά πρωταθλήματα ή πχ στην δική μας ελληνική Super League. Η έρευνα της FIFPRO φανερώνει μεγάλες διαφορές στο φορτίο τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε συλλογικό. Για να καταλάβουμε τι εννοώ θα σας παραθέσω ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός κορυφαίου αθλητή με αυξημένο φορτίο όπως ο Heug-Min Son της Τοτεναμ. Στο ξεκίνημα της σεζόν 2022/23, συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό τόσο με τον σύλλογο του όσο και με την εθνική του ομάδα. Ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας με τα περισσότερα συνεχόμενα παιχνίδια back to back. Ταξίδεψε περίπου 146.104 χλμ. Πολλά εκ των οποίων διεθνώς με αλλαγή ζώνη ώρας (Ασία – Ευρώπη). Σπάνια ξεκουραζόταν μετά από μεγάλα διηπειρωτικά ταξίδια, ενώ 2-3 ημέρες αργότερα, χωρίς το σώμα του να κάνει την απαραίτητη αποκατάσταση, αγωνιζόταν 90 λεπτά. Κατέγραψε πάνω από 600 λεπτά σε παιχνίδια back to back σε διάστημα μόλις 23 ημερών τον Οκτώβριο, λίγες μόλις μέρες πριν την έναρξη του παγκοσμίου κυπέλλου. Σας παραθέτω παρακάτω τα στατιστικά του ΣΟΝ:

– Σε συλλογικό ή ομαδικό επίπεδο ισχύει το ίδιο ?

«Στο τουρνουά του Κατάρ συμμετέχουν 32 εθνικές ομάδες από πέντε διαφορετικές συνομοσπονδίες. Καθώς πάνω από το ένα τρίτο των ομάδων είναι από την Ευρώπη αλλά και λόγου της οικονομικής ευρωστίας των ευρωπαϊκών club, οι περισσότεροι συμμετέχοντες παίζουν για κλαμπ της Ευρώπης. Ωστόσο, ένα πλήθος πρωταθλημάτων από όλο τον κόσμο εκπροσωπείται από αρκετούς ποδοσφαιριστές στην διοργάνωση. Στην κορυφή της λίστας είναι το πορτογαλικό πρωτάθλημα με το μεγαλύτερο φορτίο και εν συνεχεία το Βραζιλιάνικο με τα περισσότερα back to back παιχνίδια. Στον αντίποδα συμμετέχοντες στα αφρικανικά πρωταθλήματα όπως αυτά της Γκάνας, Σενεγάλης, Καμερούν κλπ. αλλά Ασιατικών όπως του Κατάρ, του Ιράν και της Αυστραλίας, είχανε σαφώς πολύ χαμηλότερο φορτίο. Επισυνάπτω τα στατιστικά:

Συγκεντρωτικά κάποιες συγκρίσεις παραθέτονται στο παρακάτω γράφημα:

– Υπάρχει και κάτι άλλο που πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τους αθλητές στο φετινό παγκόσμιο κύπελλο?

«  Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα και τους ποδοσφαιριστές είναι το θέμα της ζέστης αλλά ακόμη περισσότερο αυτό της μεγάλής υγρασίας που επικρατεί στο Κατάρ, ακόμα και αν η διοργάνωση μεταφέρθηκε από το καλοκαίρι στον Δεκέμβρη. Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει και για την σημαντική κλιματική αλλαγή ειδικά για τους ποδοσφαιριστές που θα έρθουν από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Σε συνθήκες υγρασίας, το σώμα του παίκτη στέλνει περισσότερο αίμα για να κυκλοφορήσει μέσω του δέρματός του σε μια προσπάθεια να ρίξει την θερμοκρασία του σώματος, επομένως στέλνει λιγότερο αίμα στους μύες, ο οργανισμός αφυδατώνεται πιο εύκολα ενώ δυσκολεύει και η αναπνοή του παίκτη. Κάτι τέτοιο αυξάνει τις πιθανότητες κάποιου τραυματισμού.

 

– Φαντάζομαι ότι αυτό δένει με το θέμα της μικρής προετοιμασίας που αναλύσατε προηγουμένως

«Ακριβώς , στόχος όλων των ομάδων είναι ο γρήγορος εγκλιματισμός των οργανισμών των παικτών σε αυτές τις περιβαλλοντικές συνθήκες αλλά το γεγονός ότι οι αποστολές θα αφιχθούν στο Κατάρ μόλις 6-7 μέρες πριν την έναρξη των αγώνων καθιστά κάτι τέτοιο εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί.  Η θερμοκρασία περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της άσκησης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό της ικανότητας αναερόβιας άσκησης των αθλητών. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, υπάρχει μεγαλύτερη ικανότητα για μέγιστη προσπάθεια, όσον αφορά τη μέγιστη ισχύ που επιτυγχάνεται, αλλά με μεγαλύτερη μείωση στην απόδοση.

 

– Και τι μπορούν να κάνουν οι ομάδες για αυτό το θέμα;

«Προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής ζέστης, υπάρχουν ορισμένες συστάσεις βασισμένες σε στοιχεία (Racinais et al. 2015), όπως μέθοδοι εξωτερικής ψύξης (εφαρμογή παγωμένων ενδυμάτων, πετσέτες, βύθιση σε κρύο νερό ή αερισμός) και μέθοδοι εσωτερικής ψύξης (κατάποση κρύων υγρών ή πάγου σε εναιώρημα). Στην πραγματικότητα, η απλή προσθήκη μιας κρύας πετσέτας γύρω από το λαιμό φαίνεται να μειώνει σημαντικά το θερμορυθμιστικό στρες και την αντίληψη της θερμότητας, καθώς και να αυξάνει την αθλητική απόδοση (Misailidi et al. 2021). Επιπλέον, η προψύξη μπορεί να ωφελήσει την απόδοση σε ζεστά περιβάλλοντα (Racinais et al. 2015).

Σημαντικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει και η χρήση της δερμογραφίας που καθιστά δυνατή την παρακολούθηση του εγκλιματισμού σε περιβάλλοντα θερμικής καταπόνησης παρακολουθώντας και εξατομικεύοντας τα θερμικά προφίλ. Η παρακολούθηση της θερμικής απόκρισης μετά τον αγώνα μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του τύπου θερμικής απόκρισης που έχουν οι παίκτες σε εξατομικευμένη βάση, προκειμένου να προταθεί η καλύτερη μέθοδος ανάκαμψης. Με αυτόν τον τρόπο, θα βελτιστοποιήσουμε τις προπονητικές διαδικασίες και τη διαχείριση της κούρασης σε τέτοια φορτωμένα προγράμματα. Τέτοιου είδους έρευνα έχει γίνει και στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα τα Τρίκαλα, κομμάτι της οποίας αποτέλεσε και η μεταπτυχιακή μου διατριβή».

 

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή