Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Άθλια υποκρισία της ΕΕ: Χαϊδεύει τον Ερντογάν και επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία

Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής

Η υποκρισία της ΕΕ χτύπησε κόκκινο για άλλη μια φορά με αφορμή τις αποφάσεις του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έγινε με τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη 19 Αυγούστου οπότε και γράφονται οι σκέψεις αυτές.  Έτσι η ηγεσία της ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας  ενώ την ίδια στιγμή συνέχισε να χαϊδεύει τον Ερντογάν και να παραπέμπει στις καλένδες τις όποιες κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Μάλιστα οι διάφορες λεκτικές καταδίκες της Τουρκίας από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τη στιγμή που για δέκατη ημέρα το ΟρούτςΡέις συνεχίζει τη διακόρευση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αποτελούν βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν ο οποίος απειλεί πλέον με νέες έρευνες σε απόσταση αναπνοής από Ρόδο και Κρήτη. Η υποκριτική στάση της ηγεσίας της ΕΕ ανάγκασε Λευκωσία και Αθήνα να ψελλίσουν κατά την εν λόγω συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι «δεν γίνεται η ΕΕ να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά για Λευκορωσία και Τουρκία»,  για να συμβιβαστούν τελικά με την απόφαση της ΕΕ να συζητηθούν «όλες οι επιλογές» σε σχέση με την Τουρκία σε νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου!!! Επιπλέον το γεγονός ότι ο Σαρλ Μισέλ σε δηλώσεις του μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε απλά ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» χωρίς να τολμήσει να μιλήσει ξεκάθαρα για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί  στη γερμανική Ευρώπη.

Το σκηνικό της άθλιας αυτής υποκρισίας της ΕΕ είχα την ευκαιρία να στηλιτεύσω σε συνέντευξή μου τη Δευτέρα 17/8/2020 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου RussiaTodayκαι σε δηλώσεις μου την επομένη 18/8/2020 στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIANovostiόπου επισήμανα ότι ενώ η ηγεσία της ΕΕ με δηλώσεις της κάνει σπονδές στη δημοκρατία και καταδικάζει τον τρόπο διεξαγωγής και το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία, την ίδια στιγμή σφυρίζει αδιάφορα για τον Ερντογάν ο οποίος έχει φυλακίσει πάνω από 50.000 πολιτικούς του αντιπάλους στην Τουρκία προκειμένου να μπορέσει να επιβληθεί πολιτικά.

Μάλιστα, συνέχισα επισημαίνοντας ότι ενώ στις 14 Αυγούστου το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αρνήθηκε να δεχθεί την ελληνική πρόταση για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας λόγω των παράνομων σεισμικών ερευνών του ΟρούτςΡέις στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, πριν αλέκτωρ λαλήσει συνέρχεται έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προκειμένου οι ηγέτες της ΕΕ να επιβάλουν κυρώσεις στη Λευκορωσία για τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές και τα όσα επακολούθησαν.

Οι δηλώσεις μου στο RIANovosti αναδημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Ιζβέστια καθώς και σε άλλες σημαντικές ιστοσελίδες στη Ρωσία όπως είναι οι ιστοσελίδες (news.ru), (rossaprimavera.ru), (yandex.ru), (smartmοney.one), (torg.spb.ru), (ik.arhano.ru), (top.st.), (headtopics.com), (etleboro.org), (trendsmap.com), (syfeed.com), αλλά και στην Ουκρανία (spar.org.ua), (yandex.ua) με αποτέλεσμα την ευρύτατη προβολή των ελληνικών θέσεων  στη ρωσική και ουκρανική κοινή γνώμη.

Και ενώ η κυβέρνηση μάταια προσπαθεί να πείσει ότι δεν μπορούν δήθεν να γίνουν έρευνες από το ΟρούτςΡέις λόγω των θορύβων των πολεμικών πλοίων που πλέουν στην περιοχή, ο μέχρι πρότινος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού ομολογεί ακριβώς το αντίθετο με αποτέλεσμα, παρά τη διορθωτική του δήλωση, να οδηγηθεί τελικά σε παραίτηση.

Πάντως την ώρα που οι Τούρκοι για δεύτερη εβδομάδα συνεχίζουν να παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας κάνοντας έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων, η γερμανική προεδρία σέρνει την Αθήνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα να συνεχίζει να προβάλει τις γνωστές παράνομες αξιώσεις της.

Όπως έχουμε επισημάνει σε προγενέστερη αρθρογραφία μας η ελληνική κυβέρνηση έπεσε στην καλοστημένη παγίδα της φιλοτουρκικής γερμανικής προεδρίας ξεκινώντας μυστικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία την ίδια στιγμή που ζητούσε την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Άγκυρας  με αποτέλεσμα οι όποιες κυρώσεις να παραπεμφθούν στις καλένδες.

 Έτσι το Βερολίνο πέτυχε:

α)να αναβληθούν εις το διηνεκές οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας,

β)να μην γίνει καμιά αναφορά από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 14ης Αυγούστου στην συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου,

γ)να συρθεί η Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με στόχο τη συνδιαχείρισησε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειουπό την σκέπη του Βερολίνου και

δ)να εμπεδωθεί η  γερμανική επικυριαρχία στο Αιγαίο.

Όμως η  ευρωπαϊκή υποχωρητικότητα και η κυβερνητική ενδοτικότητα είναι βέβαιο ότι θα ανοίξουν ακόμη πιο πολύ την όρεξη του Ερντογάν ο οποίος θα εντείνει την τουρκική επιθετικότητα μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου οπότε και θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και στο οποίο θα παρουσιαστεί η λίστα των πιθανών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση πρέπει:

 1.Να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στα 12 μίλια καθ΄ άπασα την Επικράτεια.

2.Να προχωρήσει άμεσα στη σύναψη του Ελληνο-γαλλικού Συμφώνου Αμυντικής συνεργασίας με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής.

3.Να προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο.

4.Να κυρώσει άμεσα τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.Δεδομένου δε ότι η Αίγυπτος έχει ήδη ολοκληρώσει την κύρωση της σχετικής συμφωνίας η Αθήνα θα πρέπει ευθύς αμέσως μετά την ελληνική κύρωση να αποστείλει στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες και τους σχετικούς χάρτες.

5.Να ξεκινήσει άμεσα η αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου από τους παράνομους μετανάστες και τους πρόσφυγες για λόγους άμυνας και ασφάλειας.

Οψόμεθα. 

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή