Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αθώοι οι τρεις γιατροί για τον θάνατο 62χρονου Λαρισαίου

ην αθώωση τριών γιατρών για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από συγκλίνουσα αμέλεια, αποφάσισε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας.

Όπως είχαμε αναφέρει κατά την πρώτη δικάσιμο που πραγματοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022, οι γιατροί βρέθηκαν στο εδώλιο, κατηγορούμενοι για το θάνατο ενός 62χρονου Λαρισαίου ελευθέρου επαγγελματία ο οποίος στις 25 Οκτωβρίου του 2017  θα πραγματοποιούσε μια επέμβαση Λευκοπλακίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Ωστόσο δημιουργήθηκαν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της διασωλήνωσης και χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση τραχειοτομής. Μετά την επέμβαση ο 62χρονος μεταφέρεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου σε κωματώδη κατάσταση και στη συνέχεια θα νοσηλευτεί σε ιδιωτική μονάδα υγείας. Τελικά ο 62χρονος θα καταλήξει τον Φεβρουάριο με αιτία θανάτου να αναφέρεται η καρδιοαναπνευστική ανακοπή.

Τι έγινε στο δωμάτιο του Πανεπιστημιακού

Η αλληλουχία των γεγονότων στο χειρουργικό δωμάτιο στις 25 Οκτωβρίου, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την ακροαματική διαδικασία είχε ως εξής: η πρώτη κατηγορούμενη – αναισθησιολόγος – πραγματοποίησε την αναισθησία και στη συνέχεια επιχείρησε την διασωλήνωση του 62χρονου.

Όμως δεν τα κατάφερε και κάλεσε την δεύτερη αναισθησιολόγο- δεύτερη κατηγορούμενη- η οποία αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί η επέμβαση και χορήγησε στον 62χρονο φάρμακο για να ξυπνήσει.

Ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό και βλέποντας το οξυγόνο του άντρα να πέφτει ζήτησε τη συνδρομή του χειρούργου – τρίτου κατηγορούμενου-  για να πραγματοποιήσει την επέμβαση τραχειοτομής και να καταφέρει ο 62χρονος να αναπνεύσει.

Το «πρακτικό χειρουργείου» ήταν το αναισθησιολογικό πρακτικό

Τελικά ο χειρούργος βρέθηκε κατηγορούμενος επειδή σε ένα ανυπόγραφο έγγραφο που θεωρήθηκε πρακτικό του χειρουργείου, και αποτέλεσε στοιχείο της δικογραφίας, αναγράφονταν ότι η τραχειοτομή κράτησε 20 λεπτά.

Μάλιστα, γι’ αυτό το λόγο, κατά την πρώτη δικάσιμο, η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να διακοπεί η δίκη για να προσκομιστεί το επίσημο πρακτικό του χειρουργείου, μετά και τις ενστάσεις που προέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Και πράγματί χθες από την υπεράσπιση προσκομίστηκε το το επίσημο πρακτικό του χειρουργείου. Το άλλο έγγραφο, όπως κατέθεσε η πρώτη κατηγορούμενη, ήταν το αναισθησιολογικό πρακτικό και το είχε συντάξει η ίδια. Κατέθεσε πως δεν χρειάστηκε να το υπογράψει  καθώς είχε γράψει το όνομα της στην κορυφή του εγγράφου ενώ για το χρόνο των 20 λεπτών είπε πως αυτός δεν αφορούσε μόνο την χειρουργική επέμβαση της τραχειοτομής αλλά όλη τη διαδικασία, από την προετοιμασία μέχρι το τέλος της επέμβασης.

Επίσης, θυμίζουμε ότι η εισαγγελέας είχε προτείνει τη διακοπή της δίκης και για να πραγματοποιηθεί δεύτερη πραγματογνωμοσύνη, συμπληρωματική της πρώτης.

Και οι δύο πραγματογνωμοσύνες που συντάχθηκαν από γιατρούς που όρισαν οι δικαστικές αρχές – εκτός Λάρισας-  δεν ανέφεραν κάποια πλημμέλεια των γιατρών και επεσήμαναν πως όλες οι ενέργειες στο χειρουργείο ήταν  οι προβλεπόμενες.

Οι δύο πραγματογνωμοσύνες καθώς και οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων -γιατροί και αναισθησιολόγοι – που κλήθηκαν εκείνο το πρωί στο χειρουργικό δωμάτιο για να βοηθήσουν, είναι τα στοιχεία που σύμφωνα με την εισαγγελέα οδηγούν στην πρόταση της για αθώωση των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο

Πριν την αγόρευση της εισαγγελέως κατέθεσαν οι  κατηγορούμενοι οι οποίοι και οι τρεις απάντησαν σε ερώτηση της προέδρου ότι δεν θα έκαναν κάτι διαφορετικό εκείνη την ημέρα και πως ενήργησαν βάση πρωτοκόλλου .

Και οι τρεις ανέφεραν ότι η επέμβαση στον άντρα ήταν μια πολύπλοκη και «εργώδης» διαδικασία  λόγω της παχυσαρκίας και του σχήματος του λαιμού του με την πρώτη κατηγορούμενη αναισθησιολόγο να καταθέτει πως ενημέρωσε προφορικά τον 62χρονο για την γενική αναισθησία που θα του έκαναν, και για την οποία έδωσε τη συγκατάθεση του.

«Αρνούμαι την κατηγορία» είπε ξεκινώντας την απολογία της η δεύτερη κατηγορούμενη, τονίζοντας πως ενήργησε άμεσα για τη χορήγηση του φαρμάκου μόλις ειδοποιήθηκε από τη συνάδελφο της, προσθέτοντας πως «έκανε τα πάντα γι’ αυτό τον ασθενή».

Με την «άσχημη ψυχολογική κατάσταση» στην οποία βρίσκεται εξαιτίας του γεγονότος ότι βρέθηκε κατηγορούμενος στο δικαστήριο μετά από τόσες δεκαετίες υπηρεσίας στην ιατρική, ξεκίνησε την απολογία του ο τρίτος κατηγορούμενος, χειρούργος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι πραγματοποίησε την τραχειοτομή μέσα σε 3 με 4 λεπτά.

Όπως αναφέραμε, η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση τους με το δικαστήριο να πράττει και αυτό αναλόγως.

Να σημειώσουμε ότι η οικογένεια του 62χρονου πριν την έναρξη της δίκης ενημέρωσε πως δεν επιθυμεί τη δίωξη των κατηγορουμένων, με τη δίκη να διεξάγεται τελικά χωρίς την παρέμβαση της Πολιτικής Αγωγής.

Larissanet.gr

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή