​Τί είναι ο κανόνας 90-10 που βοηθά τον μεταβολισμό ως προς την απώλεια βάρους

   Πολύς κόσμος θεωρεί ότι στα πλαίσια μιας ισορροπημένης δίαιτας για την απώλεια κιλών θα πρέπει να μην παρεκκλίνει από αυτή καθόλου ώστε να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός οδηγώντας στην καύση των περιττών θερμίδων. Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι θεμιτό να τρώει κάποιος και τα πολυπόθητα φαγητά που έχουν πολλές θερμίδες όπως είναι τα γλυκά ή το junk food σε ποσοστό 90-10 καθώς μπορεί να συμβάλλουν στην ενίσχυση του ψυχολογικού παράγοντα που βοηθά στο να περιμένει κανείς την ημέρα που θα φάει αυτά τα φαγητά κρατώντας τον προσηλωμένο στο στόχο του τις προηγούμενες ημέρες ενώ μπορεί να παρέχουν και την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα ώστε να συνεχίσει κάποιος να κάνει τη δίαιτα.

   Ειδικοί διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι ο μεταβολισμός μας όχι μόνο δεν πλήττεται από ένα… “γεύμα-αμαρτία”, αλλά ισχύει το ακριβώς αντίθετο!

   Συγκεκριμένα, πολλοί ειδικοί ενθαρρύνουν ότι στην προσπάθεια απώλειας των περιττών κιλών, είναι σώφρον να ακολουθείται ο κανόνας 90-10. Τι λέει αυτός ο κανόνας και πώς επηρεάζεται ο μεταβολισμός;

   Μεταβολισμός: Τι λέει ο κανόνας 90-10

   Ότι το 90% της διατροφής πρέπει να εστιάζει σε απόλυτα υγιεινές τροφές και με προσοχή στα λιπαρά. Το υπόλοιπο 10% των γευμάτων πρέπει να αποτελείται από “γεύματα-παρασπονδίες” στην δίαιτα. Τέτοια θεωρούνται τα γλυκά και τα λιπαρά φαγητά που απολαμβάνουμε περισσότερο.

   Ο σημαντικότερος λόγος που πρέπει να το κάνετε αυτό, είναι ψυχολογικός. Για να μπορέσει ένας άνθρωπος να φέρει εις πέρας ένα απαιτητικό πρόγραμμα διατροφής, θα πρέπει να μπορεί να το αντέχει ψυχολογικά για όσο διάστημα διαρκεί. Η σκέψη και μόνο ότι “σε λίγες μέρες θα έχω εκείνο το γεύμα που ονειρεύομαι” είναι αρκετή για να σας κρατήσει προσηλωμένους στον στόχο.

   Μεταβολισμός: "Κλειδί" η λειτουργίας της λεπτίνης

   Υπάρχει επίσης μια επιστημονική προσέγγιση στον κανόνα 90-10 και το πώς αυξάνεται έτσι ο μεταβολισμός. Όλα ξεκινούν με την λεπτίνη, μια πρωτεΐνη που παράγεται από τον λιπώδη ιστό και η οποία βοηθάει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και του λίπους με το να επηρεάζει την όρεξη και την ενεργειακή ισορροπία του σώματος. Η σταθερή δίαιτα θα οδηγήσει τελικά σε θερμιδικά ελλείμματα και τα σε κάθετη πτώση των επιπέδων ενέργειας στον οργανισμό. Μια “βόμβα θερμίδων” από το έξτρα γεύμα σας θα βοηθήσει το σώμα να διατηρήσει τα επίπεδα της ενέργειας που χρειάζεται για να συνεχίσει να κάνει δίαιτα και να εξασκείται.Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή