Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Το 2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων στην Κροατία με το Πρόγραμμα ERASMUS+ CHANGE

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος συνεργασίας μεταξύ σχολείων, του ERASMUS+, το σχολείο μας, το 2ο ΕΠΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ,  επισκέφτηκε την ΚΡΟΑΤΙΑ και συγκεκριμένα την πόλη ΡΟΒΙΝΙ, από τις 6 έως τις 12 Μαΐου 2019, για να συμμετάσχει στη 2η συνάντηση των εταίρων με μαθητές, του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Cultural Heritage Activities and Nutrition in Global Environment». Το αντικείμενο της συνάντησης είναι η πολιτιστική κληρονομιά και η διατροφή στο παγκόσμιο περιβάλλον. Η συνάντηση είχε πολλές δράσεις εντός και εκτός σχολείου.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία από άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, την Φινλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κροατία, που είναι και η διοργανώτρια χώρα.

Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από πέντε μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του Λυκείου μας: την ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΒΡΑΝΤΖΑ, τον ΕΚΤΟΡΑ ΚΟΥΚΟΥΣΗ, την ΕΛΒΙΡΑ ΓΙΕΛΦΙΜΟΒΑ, τη ΜΑΡΙΛΙΑ ΝΑΣΙΩΚΑ και τον ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗ. Τους μαθητές συνόδευσαν η  συντονίστρια του προγράμματος κα ΕΛΕΝΗ ΑΒΔΕΛΙΔΟΥ και η κα ΟΛΓΑ ΒΑΡΑ, εκπαιδευτικοί του σχολείου μας.

Για να φτάσουν στο Ρόβινι, προσγειώθηκαν στη Βενετία, όπου έκαναν μια ολιγόωρη στάση και επισκέφτηκαν την πλατεία του Αγίου Μάρκου και περιηγήθηκαν στα δαιδαλώδη σοκάκια και τα κανάλια της πανέμορφης πόλης

Μια συναρπαστική εβδομάδα ξεκίνησε τη Δευτέρα 6/5/19 με ένα θερμό καλωσόρισμα στο σχολείο του Ρόβινι και στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στο σχολείο. Στη συνέχεια οι μαθητές, πέντε από κάθε χώρα, φιλοξενήθηκαν από τους ΚΡΟΑΤΕΣ συμμαθητές τους, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα.

Η Τρίτη 7/5/19  ξεκίνησε με συνάντηση εργασίας των καθηγητών σχετικά με το πρόγραμμα και στη συνέχεια ομάδα από  μαθητές συμμετείχαν σε  διαγωνισμό μαγειρικής  με τη βοήθεια ενός σεφ, ενώ αργότερα όλες οι ομάδες συμμετείχαν στην παρουσίαση του παραδοσιακού τρόπου ζωής των Κροατών μέσα από τραγούδια και χορωδίες και παιχνίδια, ενώ το απόγευμα οι μαθητές συμμετείχαν στο actionboundgame, που οργανώθηκε από τους Κροάτες στην παλιά πόλη του Ρόβινι.

Την Τετάρτη 8/5/19 ξεκίνησε μία δημιουργική μέρα,καθώς το πρόγραμμα περιλάμβανε αρχικά διαγωνισμό μαγειρικής με τη βοήθεια του σεφ και στη συνέχεια την παρουσίαση από κάθε σχολείο παραδοσιακών παιχνιδιών της χώρας τους στο πανέμορφο δασικό πάρκο της PuntaCorrente, γεμάτο από βελανιδιές και πεύκα, που φτάνουν μέχρι τις βραχώδεις ακτές. 

Την Πέμπτη 9/5/19 ακολούθησε  η μεγάλη παρουσίαση των παραδοσιακών παιχνιδιών στην κεντρική πλατεία του Ρόβινι (με φιλοξενούμενους από την Βερόνα της Ιταλίας οι οποίοι παρουσίασαν το παραδοσιακό παιχνίδι Pandoloκαι χόρεψαν ευρωπαϊκούς χορούς). Επίσης όλοι οι μαθητές έγραψαν σε ένα ιστίο από πλοιάριο Batana ποιήματα από τις χώρες τους. Το απόγευμαακολούθησε γιορτή με φαγητό, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Μέσα από το παράθυρό μου» και η βραδιά ολοκληρώθηκεμε γιορτή καραόκε,στην οποία παρουσιάστηκαν τραγούδια από κάθε χώρα στο κέντρο πολυμέσων. 

Την Παρασκευή 10/5/19 οι μαθητές και οι καθηγητές όλων των χωρών  επισκέφτηκαν το EcoMuseumBatana, που παρουσιάζει μέσα από διαδραστικές εφαρμογές πολυμέσων  τον τρόπο ζωής της πόλης τον 17ο αιώνα. Επίσης έκαναν βόλτα στη θάλασσα με βάρκες  Batana, το σύμβολο του Ρόβινι. Το απόγευμα συνεχίστηκε  με παρουσίαση λαϊκών ευρωπαϊκών χορών στην αυλή του σχολείου.

Το Σάββατο 11/5/19 προβλεπόταν εκδρομή στα νησιάBrijuni  και την Pula. Τα νησιά Brijuni  έχουν μετατραπεί σήμερα σε ένα μεγάλο οικολογικό πάρκο, ενώ μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο ήταν η εξοχική κατοικία του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας Τίτο, όπου και φιλοξενούσε τους ηγέτες πολλών κρατών που επισκέπτονταν τη χώρα. Στην Pula το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο, που αποτελεί και το σύμβολο-στολίδι της πόλης και έχει ανακηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. 
Χρονολογείται από το 79 μ.X. περίπου την ίδια εποχή με το Κολοσσαίο της Ρώμης και παρέμεινε ανέπαφο μέχρι τον 15ο αιώνα. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με επίσκεψη στο ναό της Ρώμης και του Αυγούστου, που χτίστηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αύγουστο και εντυπωσιάζει με την απλότητά του και περιήγηση στα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκιακαιτην Αψίδα των Σεργίων στην είσοδο της παλιάς πόλης. Την επιστροφή στο Ρόβινι ακολούθησε το αποχαιρετιστήριο πάρτι στο σχολείο. 

Την Κυριακή 12/5/19μαθητές και εκπαιδευτικοί αναχώρησαν για την Ελλάδα, πολύ ευχαριστημένοι από το εκπαιδευτικό και το πολιτιστικό πρόγραμμα που παρακολούθησαν.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή