​Το Κουρσούμ τζαμί στα τέλη του 19ου αιώνα

Υπέροχη φωτογκραβούρα με το Κουρσούμ τζαμί και την λίθινη γέφυρα του Αγίου Κωνσταντίνου των Τρικάλων στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η ιστορία του τζαμιού, σύμφωνα με την παράδοση, έχει ως εξής: Ο Τούρκος πρίγκιπας Οσμάν Σαχ, γιος του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (16ος αι.) από την πρώτη του γυναίκα, βρέθηκε κυνηγημένος στα Τρίκαλα, όπου και αρρώστησε από τους κατατρεγμούς και τις ταλαιπωρίες.

Επειδή στα Τρίκαλα θεραπεύτηκε, ζήτησε από τον ονομαστό πρωτομάστορα Σινάν Πασά (1490-1588) να χτίσει ένα τζαμί ως ανάμνηση της σωτηρίας του. Ο Σινάν Πασάς (εξισλαμισμένος από την Καππαδοκία), που θεωρείται ένας από τους αξιολογότερους τεχνίτες του Μουσουλμανικού κόσμου, έκτισε πράγματι ένα μικρό αριστούργημα Οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Να σημειωθεί ότι έργα του Σινάν Πασά είναι επίσης το μεγαλοπρεπές Σουλεϊμανιγιέ στην Κωνσταντινούπολη και το περίφημο Σουλτάν Σελίμ τζαμί στην Ανδριανούπολη.

Το τζαμί διασώθηκε (αν εξαιρέσουμε την κορυφή του μιναρέ που κατέπεσε πιθανότατα από κάποιον σεισμό στον Μεσοπόλεμο) και εξακολουθεί να εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της πόλης, ειδικά μετά τις εργασίες αποκατάστασης που ολοκληρώθηκαν το 1999.
Αντίθετα η θαυμάσια πέτρινη γέφυρα ανατινάχθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς (όπως και η “δίδυμή” της στην Μαρούγγενα) από τους Βρετανούς το 1941, που θεώρησαν ότι έτσι θα εμπόδιζαν την προέλαση των Γερμανών προς την υπόλοιπη Ελλάδα…Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή