Αβοκάντο! Μάθε πως θα το φυτεύσεις στην αυλή σου…

Ολοένα και περισσότεροι προσπαθούν να καλλιεργήσουν το δικό τους δέντρο από αβοκάντο προκειμένου να έχουν άμεσα τους πολύτιμους καρπούς του. Αλλά πώς ακριβώς πρέπει να το φροντίσουμε προκειμένου να μας δώσει γρήγορα τα πιο υγιή αβοκάντο.

Τα αβοκάντο αναπτύσσονται πολύ καλά στο νότιο κεντρικό τμήμα του Μεξικού εδώ και πολλούς αιώνες λόγω του ιδανικού ζεστού κλίματος. Και στις Ηνωμένες Πολιτείες, (όπως την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα, τη Χαβάη και το νότιο Τέξας) όπου υπάρχει παρόμοιο κλίμα. Επειδή όμως δεν ζούμε σε μια από αυτές τις περιοχές, οι πιθανότητες να αναπτυχθεί ένα δέντρο αβοκάντο είναι δυστυχώς μικρές.

Στην Ελλάδα βέβαια είμαστε τυχεροί γιατί το ζεστό κλίμα της χώρας μας βοηθάει ώστε να δώσουμε μια ευκαιρία στο φυτό ν’ αναπτυχθεί. Αν λοιπόν είσαι έτοιμη να το δοκιμάσεις, εδώ είναι μερικές συμβουλές που πρέπει να γνωρίζεις για να διασφαλίσεις ότι το δέντρο αβοκάντο σου μεγαλώνει καλά…

  • Υπάρχουν περίπου 500 ποικιλίες αβοκάντο. Τα αβοκάντο Hass είναι τα πιο δημοφιλή λόγω της έντονης γεύσης τους.
  • Αγόρασε ένα ήδη μεγαλωμένο δέντρο αβοκάντο προκειμένου να το μεταφυτεύσεις. Είναι καλύτερο να αγοράσεις το σπορόφυτο αβοκάντο σου από ένα φυτόρειο από το να φυτέψεις έναν σπόρο από την αρχή.
  • Προσδιόρισε πότε και πού θα φυτέψεις το δέντρο σου. Είναι καλύτερο να το φυτέψεις την άνοιξη μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, σ’ ένα σημείο όπου το βλέπει περισσότερο ο ήλιος. Βεβαιώσου ότι δεν είναι κοντά σε άλλα δέντρα καθώς τα δέντρα αυτά δεν αναπτύσσονται όταν νιώθουν «εγκλωβισμένα».
  • Για να φυτέψεις το αβοκάντο κάνεις μια τρύπα που είναι 3-4 φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο της γλάστρας που είναι ήδη μέσα το φυτό και το φυτεύεις.
  • Αμέσως μετά φύτεψε το δέντρο αβοκάντο, προσθέστε ένα παχύ στρώμα χώματος και πότισέ το στη συνέχεια πολύ καλά. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, θα πρέπει να το ποτίζεις κάθε δεύτερη μέρα. Μετά μια με δύο φορές την εβδομάδα. (Συμβουλή: Άσε τα φύλλα του δέντρου που πέφτουν να λειτουργήσουν ως λίπασμα. Τα φύλλα θα κρατήσουν το έδαφος υγρό και θα βοηθήσουν στη διατήρηση του νερού).
  • Γονιμοποίησε το δέντρο του αβοκάντο σου. Είναι σημαντικό να σιγουρευτείς ότι το νεαρό δέντρο αβοκάντο παίρνει πολλά στοιχεία (όπως άζωτο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο) προκειμένου να διατηρηθεί η ανάπτυξή του. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους θα πρέπει να το γονιμοποιήσεις τρεις φορές συνολικά – μία φορά την άνοιξη, μία φορά το καλοκαίρι και μία φορά το φθινόπωρο.


©2023 trikalanews.gr from TNT MEDIA GROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή