Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος

Νήσος Τήνος. Αιγαίο πέλαγος. Κυκλάδες. Ελλάδα. 28η Οκτωβρίου 2018. 

Στον κεντρικό μαρμαροστρωμένο δρόμο που οδηγεί από το λιμάνι, στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Τήνου, παρελαύνουν τα σχολεία του νησιού. Στο φόντο της φωτογραφίας, διακρίνεται ξεκάθαρα ο Ιερός Ναός της Μεγαλόχαρης μέσα στο καθαρό φως των Κυκλάδων. Το εκτυφλωτικό άσπρο κυριαρχεί κάτω από ένα ολογάλανο ουρανό και έναν φωτεινό ήλιο. 

Στην άκρη του δρόμου, το χαλί που είναι στρωμένο από το λιμάνι μέχρι τα «πόδια» της θαυματουργής εικόνας,  δεν έχει μαζευτεί. Εξακολουθεί να βρίσκεται στην θέση του και κάποιοι, από τους εκατοντάδες προσκυνητές που φτάνουν με τα καράβια, όπως κάθε μέρα, εξακολουθούν να πέφτουν στα γόνατα και να ανεβαίνουν τον ανηφορικό δρόμο, μέχρι την Χάρη της. 

Το Προσκύνημα. Τάματα που εκπληρώνονται. Τάματα που ίσως πραγματοποιούνται μετά από χρόνια πολλά. Κάπου εκεί κρύβεται ένας αναστεναγμός κι ένα δάκρυ. Σε άλλους πέφτει. Άλλοι μπορούν και το συγκρατούν. Η Πίστη έχει μεγάλη δύναμη. Η Πίστη σώζει. 

Μια λέξη κυριαρχεί ψιθυριστά στο στόμα ή δεν εκφέρεται, αλλά έχει την πρωτοκαθεδρία στο μυαλό, σε ολόκληρη την υπόσταση του προσκυνητή. «Παναγία μου…»

Η Πίστη μετακινεί βουνά. Η Πίστη, γιατρεύει. 

Η παρέλαση συνεχίζεται. Ο κόσμος χειροκροτεί. Τα παιδιά παρελαύνουν καμαρωτά. 

Οι προσκυνητές, συνεχίζουν  γονατιστοί να ανεβαίνουν τον ανήφορο μέχρι τον Ιερό Ναό της Μεγαλόχαρης, ακάθεκτοι, δίπλα από τους μαθητές-τριες και κάτω από τις σημαίες που είναι κρεμασμένες λόγω της εθνικής γιορτής.

Μερικά από τα βασικά στοιχεία της Πολιτισμικής μας Ταυτότητας ως λαού, μαζεμένα όλα μαζί. 

Αρχές και Αξίες που κάποιοι προσπαθούν να καπηλευτούν, κάποιοι άλλοι να αμφισβητήσουν, κάποιοι αγωνίζονται να  αποπροσανατολίσουν και επιχειρούν να τις κάνουν «ξένες – φορτικές», βρίσκονται σε Συναστρία, σε πείσμα όλων, ενώπιον του Ελληνικού Φωτός.  

Το «κλικ» της φωτογραφικής μηχανής, αιχμαλωτίζει την αυθόρμητη Συνεύρεση. 

 Οι Αρχές και οι Αξίες μας, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Βρίσκονται πάντα, Εδώ! 

Υστερόγραφο1: Τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας, ανήκουν στην κ. Ζωή Κατεχάκη, η οποία και την τράβηξε και την παραχώρησε αποκλειστικά στο trikalanews.gr για δημοσίευση.  Απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση της φωτογραφίας σε οποιοδήποτε άλλο ΜΜΕ, χωρίς την σύμφωνη γνώμη της δημιουργού της. 

Υστερόγραφο 2: Το άρθρο γράφτηκε χωρίς καμία ιδεολογική-εθνικιστική χροιά.

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή