Αυστηρή προειδοποίηση: Δεν είναι self-test τα διαγνωστικά για τον στρεπτόκοκκο

16 Jun 2023 Ελλαδα

Κινδύνους από το strep-test εκτός ιατρείων δείχνουν οι εργαστηριακοί γιατροί

Διακοπή της πώλησης γρήγορων τεστ για στρεπτόκοκκο από τα φαρμακεία για λόγους δημόσιας υγείας ζητούν οι εργαστηριακοί γιατροί της Δυτικής Ελλάδας μέσω του συλλόγου τους ΣΙΔΕΙΔΕΛ, καθώς τα τεστ αυτά χρησιμοποιούνται από άτομα που δεν γνωρίζουν τη διαδικασία λήψης φαρυγγικού επιχρίσματος, όπως είναι τα άτομα του οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος των ασθενών.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) θέτει θέμα εγκληματικής ευθύνης για την πώληση των τεστ στρεπτοκόκκου από τα φαρμακεία, εξαιτίας των κινδύνων που ενέχει η λοίμωξη από το συγκεκριμένο μικρόβιο και ζητά την παρέμβαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Σημειώνει πως «ένα πολύτιμο εργαλείο διάγνωσης και σωτηρίας της ανθρώπινης ζωής στα χέρια του  έμπειρου μικροβιολόγου και του εξειδικευμένου προσωπικού των εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων, γίνεται επικίνδυνο στα χέρια  μη εξειδικευμένων ανθρώπων.

Τίθεται μείζον θέμα διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας με τη διακίνηση των strep-test  από τα φαρμακεία στο όνομα του εύκολου κέρδους.

Είναι αδιανόητο τη στιγμή που μιλάμε για θέσπιση ποιοτικών κριτηρίων στις διαγνωστικές εξετάσεις από το Υπουργείο Υγείας, να ευτελίζεται και να καταστρατηγείται η κάθε μορφή ποιοτικού ελέγχου στη διενέργεια μιας τόσο βασικής -κατά κύριο λόγο παιδιατρικής- διαγνωστικής  εξέτασης».

Οι εργαστηριακοί γιατροί τονίζουν τη μηδενική ανοχή τους σε πρακτικές αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος, ενώ ως καθ΄ ύλην αρμόδιοι, καλούν όλους τους πολίτες  να απευθύνονται στους μικροβιολόγους και στα διαγνωστικά εργαστήρια για τη διενέργεια των strep-test.

Παράλληλα, ζητούν από τα υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία και δηλώνουν πως είναι εξοργιστικό να διακυβεύεται η υγεία των μικρών παιδιών στο βωμό των μπίζνες  των φαρμακείων.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

Share:
Σκάνδαλο επιδομάτων στην Καρδίτσα: Ζημιωμένο το δημόσιο κατά 3.6 εκατομμύρια ευρώ

Σκάνδαλο επιδομάτων στην Καρδίτσα: Ζημιωμένο το δημόσιο κατά 3.6 εκατομμύρια ευρώ

Συλλήψεις υπαλλήλων για παράνομη διανομή επιδομάτων σε πάνω από 2.000 άτομα χωρίς δικαιολογητικά …
ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΘΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ πρώην ΚΙΤΡΟΥΣ ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΥ

ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΘΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ πρώην ΚΙΤΡΟΥΣ ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΥ

Το Σάββατο 13 Ιουλίου τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης το Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Κίτρους …
«Συνέχεια Φεύγεις» Μια δυναμική μπαλάντα της Ιωάννας Καβρουλάκη που αγγίζει τις καρδιές μας

«Συνέχεια Φεύγεις» Μια δυναμική μπαλάντα της Ιωάννας Καβρουλάκη που αγγίζει τις καρδιές μας

Η Ιωάννα Καβρουλάκη παρουσιάζει το νέο της τραγούδι με τίτλο «Συνέχεια Φεύγεις», μια καθηλωτική μπαλάντα που εντυπωσιάζει από το πρώτο …