Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αυστηροποίηση των μέτρων συζήτησαν Μητσοτάκης Τζιτζικώστας Παπαστεργίου

Και νέα περιοριστικά μέτρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση, με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στον ελληνικό πληθυσμό.

Ο πρωθυπουργός είπε πολύ καθαρά ότι η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, κατόπιν εισηγήσεων της επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ.

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Απόστολος Τζιτζικώστας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, έδωσε έμφαση στην αυστηροποίηση των μέτρων.

Σε ό,τι αφορά στον περιορισμό της κίνησης, η αυστηροποίηση των μέτρων θα γίνει με γεωγραφικά κριτήρια, δηλαδή στις περιοχές που εκδηλώνονται πολλά κρούσματα του ιού.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ο Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τα πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες χώρες. Θα ήταν ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή να κλωτσήσουμε και να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα. Αν κρίνουμε, όποτε κρίνουμε, ότι πρέπει να παρέμβουμε και να αυστηροποιήσουμε κι άλλο το πλαίσιο, θα το κάνουμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πεπεισμένος πως με τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα συμφωνεί η πλειοψηφία των πολιτών, για αυτό και τόνισε στη σύσκεψη πως:

«Έχουμε την κοινωνία με το μέρος μας. Την ηθική της ατομικής ευθύνης, νομίζω την έχουμε κάνει πράξη. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε».

Το χρονοδιάγραμμα των νέων μέτρων

Τα νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, εκτός απροόπτου. Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να υπάρξει χρονικό όριο για μετακινήσεις, για παράδειγμα να επιβληθεί όριο τριών ωρών και δύο μηνύματα την ημέρα στο 13033, στα οποία θα αναφέρεται και η ώρα εξόδου.

Επίσης μελετάται η κατάργηση της γραπτής δήλωσης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κυρίως για τους ηλικιωμένους, αλλά και να υπάρξει χρονικό περιθώριο προσέλευσης στις τράπεζες.

Ενδεικτική του γεγονότος ότι η απόφαση έχει ήδη ληφθεί είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά επιβεβαίωσε τους χρονικούς περιορισμούς που εξετάζει η κυβέρνηση.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πολίτης θα «μπορεί να βγαίνει μία – δύο φορές έξω και να συνδυάζει τις μετακινήσεις του, για να πάρει τα αγαθά που χρειάζεται χωρίς να γίνεται κατάχρηση. Χρειάζεται, λοιπόν, ένας χρονικός περιορισμός».

Επίσης οι έλεγχοι στα διόδια γίνονται πλέον πιο αυστηροί, καθώς θα περνάνε από αυτά μόνο όσοι έχουν άδεια εργασίας, ειδικά για τις ημέρες του Πάσχα, ώστε να περιοριστεί η κίνηση των «εκδρομέων» ακόμη και με κλείσιμο των διοδίων.

Μέτρα για τους ευάλωτους

Στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εσωτερικών και τους Επικεφαλής των Περιφερειών και των Δήμων συζητήθηκε και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Αποφασίστηκε οι δήμοι να ενισχυθούν με επιπλέον 12 εκατ. ευρώ τη σίτιση πολιτών που έχουν ανάγκη και η δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου, ενώ συζητείται το συσσίτιο να διανέμεται κατ’ οίκον με τη συνδρομή μεγάλων εταιρειών catering.

CNN

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή