Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Mέχρι τις 12 Φεβρουαρίου έχουν προθεσμία οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μετά και τη παράταση που έδωσε το υπουργείο Εργασίας, για να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία. Πάντως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας για το ποια ασφαλιστική κατηγορία επιλέγουν  οι ελεύθεροι επαγγελματίες  όπως αναφέρουν στο «MR» η εικόνα δεν πρόκειται να αλλάξει πολύ από πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση το «MR»,  από το σύνολο των 1,3 εκατ. περίπου ελεύθερων επαγγελματιών, το 80% ή περίπου  8 στους 10 προτιμούν να κρατήσουν μεγαλύτερη ρευστότητα  τώρα από το να ποντάρουν σε μεγαλύτερη σύνταξη μελλοντικά.

Περίπου 128.000, που αποτελούν άλλο ένα 9,8% του συνόλου, είναι ενταγμένοι  στην  ειδική κατηγορία που προβλέπεται για νέους επαγγελματίες – αυτοαπασχολουμένους στα πρώτα πέντε χρόνια της δραστηριότητας. Μόνο το  10% των ασφαλισμένων επιλέγουν  μεγαλύτερη  ασφαλιστική κατηγορία, δηλαδή από την δεύτερη έως την έκτη κατηγορία.

Οι ασφαλισμένοι έχουν δικαίωμα επιλογής διαφορετικής κατηγορίας για κάθε ασφαλιστικό κλάδο. Αυτό, πάντως, που θα πρέπει να προσέξουν οι ασφαλισμένοι είναι ότι όποιος δεν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία μέχρι τις 12.02.2023 θα παραμείνει στην προηγουμένη κατηγορία που είχε επιλέξει.

Έτσι, εάν κάποιος πέρυσι είχε ενταχθεί σε μεγαλύτερη κατηγορία και φέτος γνωρίζει πως θα είναι δύσκολο να διατηρήσει την ίδια δαπάνη για την ασφάλιση του, θα πρέπει να προβεί στην αίτηση, διαφορετικά το σύστημα αυτόματα θα τον εντάξει στην περσινή του επιλογή.

Οι νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές

Ειδικότερα, με την  αύξηση της τάξεως του 9,6%:

·      Για την 1η κατηγορία τα 210 ευρώ θα αυξηθούν στα 230,25 ευρώ

·      Για την 2η κατηγορία από 252 ευρώ το ποσό θα αναπροσαρμοστεί στα 276,31 ευρώ

·      Για την 3η κατηγορία από τα 302 ευρώ θα φτάσει τα 331,13 ευρώ

·      Για την 4η κατηγορία από 363 ευρώ το ποσό θα αυξηθεί στα 398,02 ευρώ

·      Για την 5η κατηγορία από τα 435 ευρώ θα φτάσει τα 476,96 ευρώ

·      Για την 6η κατηγορία από τα  566 ευρώ το ποσό αυξάνεται στα 620,6 ευρώ

·      Για την ειδική κατηγορία από τα 126 ευρώ το ποσό αυξάνεται στα 138,11 ευρώ.

Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος απασχολείται παράλληλα και ως μισθωτός, οι εισφορές που καταβάλλονται από την μισθωτή απασχόληση αφαιρούνται από  τις εισφορές της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει επιλέξει.

Για το χρονικό διάστημα αυτό οι ελάχιστες εισφορές δεν μπορούν να υπολείπονται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας δηλαδή των 276 ευρώ.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή