Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BBC: «Η Ελλάδα των πολιτικών δυναστειών και τα νεκρά κορίτσια των Τεμπών»

Με φόντο το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, την υπόθεση των υποκλοπών, τον πληθωρισμό αλλά και την οικογενειοκρατία πραγματοποιούνται οι εκλογές της 21ης Μαΐου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.

Ο Nick Beake, που υπογράφει το ρεπορτάζ, επισκέπτεται, αρχικά το Καστράκι και μεταφέρει την οργή συγγενών τριών θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών.

«Τρία από τα πιο λαμπερά αστέρια της κοινότητας, που θα έπρεπε τώρα να ψηφίζουν για πρώτη φορά, σκοτώθηκαν τον Φεβρουάριο στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της χώρας», γράφει ο αναφερόμενος στη Θωμαή, τη Χρύσα και την ξαδέλφη τους, Αναστασία, που σκοτώθηκαν στα Τέμπη.

«Είμαι τυχερός που την είχα ως κόρη, έστω και για λίγο. Θα είμαι πάντα περήφανος. Ήταν ένα σπάνιο κορίτσι και είχε μόνο αγάπη να δώσει», λέει ο πατέρας της Αναστασίας και συμπληρώνει «Εμείς, οι συγγενείς το αποκαλούμε κρατική δολοφονία των παιδιών μας και όλων των ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό το τρένο. Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα μπορούσε να γίνει αυτό;».

«Το αίσθημα αγανάκτησης κι ότι τίποτα δεν θα αλλάξει με τις εκλογές εντείνεται για πολλούς ψηφοφόρους από τα επώνυμα που αναγράφονται στα ψηφοδέλτια», τονίζει ο δημοσιογράφος, αναφερόμενος στην οικογενειοκρατία, που κυριαρχεί στην πολιτική.

Eκλογές 2023: Tα οικογενειακά δίκτυα κυριαρχούν στην πολιτική
«Ισχυρά οικογενειακά δίκτυα εξακολουθούν να κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή, κατά μήκος του ιδεολογικού φάσματος. Ο πατέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν κι ο ίδιος πρωθυπουργός, η αδερφή του ήταν υπουργός Εξωτερικών και ο ανιψιός του είναι ο σημερινός δήμαρχος Αθηναίων», γράφει επίσης ο δημοσιογράφος.

Ο Nick Beake στη συνέχεια επισκέπτεται την Πρώτη Φλώρινας και ορμώμενος από ένα άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή αναφέρεται στον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή.

«Αν και ο Καραμανλής αναγνωρίζεται μετά θάνατον πέρα από κομματικές γραμμές, ο Κώστας Καραμανλής, ξάδελφος ενός άλλου πρώην πρωθυπουργού με το ίδιο επώνυμο, αντιμετωπίζει εθνική οργή. Την επομένη του μοιραίου δυστυχήματος, ο Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε από υπουργός Μεταφορών, παραδεχόμενος ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο για το οποίο ήταν υπεύθυνος δεν ήταν κατάλληλο. Ωστόσο, τα δάκρυα που έχυσε δημόσια δεν τον εμπόδισαν από το να διεκδικήσει επανεκλογή του, γεγονός που έχει εξοργίσει πολλές από τις θλιμμένες οικογένειες»υπογραμμίζει.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό σημειώνει ότι «Παρά την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, περισσότερο από το ένα τρίτο των Ελλήνων λένε ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους κάθε μήνα, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση»,

Τελος, σημειώνει ότι η Ελλάδα για δεύτερη φορά έχει το χειρότερο σκορ στην Ελευθερία του Τύπου και εξηγεί ότι «η αρνητική αξιολόγηση οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που έγινε γνωστό ως Watergate της Ελλάδας».

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή