Βράντζα Παναγιώτα: Σημείωμα για τα έργα του Αχελώου

Με τον όρο «έργα του Αχελώου» στη Θεσσαλία τουλάχιστον, νοούνται: Το συγκρότημα της Μεσοχώρας (φράγμα, ταμιευτήρας, υδροηλεκτρικό εργοστάσιο), το αντίστοιχο της Συκιάς και η σήραγγα εκτροπής, μήκους 17,5 χλμ., από την περιοχή της Συκιάς στην περιοχή του Μουζακίου.
 
Η αρχική πρόταση διατυπώθηκε το 1973, και προέβλεπε τη μεταφορά 1,2 δις κυβικά μέτρα νερού ετησίως, προς το Θεσσαλικό κάμπο και τη λειτουργεία των δύο υδροηλεκτρικών εργοστασίων. 
 
Το 1983, επί ΠΑΣΟΚ, εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά η εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου, για τη μεταφορά 1,1 δισ. κυβικών μέτρων νερού το χρόνο προς τη Θεσσαλία. Τελικά η ποσότητα νερού σταδιακά μειώνεται και καταλήγει στα 250 εκατ. κ.μ.
 
Το 1985 έγινε η έναρξη της κατασκευής του Υδροηλεκτρικού Σταθμού της Μεσοχώρας από τη ΔΕΗ, ενώ το 1987 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για το συνολικό έργο της εκτροπής και υπεγράφη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, που ακυρώθηκε όμως το 1993 από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ.
 
Από το 1991 ξεκίνησαν οι πολλές προσφυγές στο ΣτΕ, ενώ σχετικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί τις χρονιές 1994, 2000, 2005, 2006, 2009, 2010, 2011 και η τελευταία το 2014.
 
Από το 2014 έως σήμερα, όσον αφορά τη Συκιά και την εκτροπή, επικρατεί στασιμότητα.
 
Με δεδομένο ότι: 
 
1. Σε τεχνικό επίπεδο τα έργα στην Συκιά και την σήραγγα εκτροπής έχουν εκτελεσθεί σε ποσοστό 65% και 85% αντίστοιχα.
 
2. Η παρέμβαση στο περιβάλλον έχει συντελεστεί πλήρως και είναι μη αναστρέψιμη.
 
3. Το υδροηλεκτρικό της Συκιάς μπορεί να συνεισφέρει καθαρή, φτηνή, εγχώρια ενέργεια στο σύστημα της χώρας.
 
4. Η σήραγγα εκτροπής είναι ένα μεγάλο έργο, το οποίο δεν μπορεί να αφεθεί να καταστραφεί, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιηθεί για το σκοπό τον οποίο ξεκίνησε. Η απόφαση δε, της μη ολοκλήρωσης του απαιτεί και ένα σημαντικό οικονομικό κόστος.
 
5. Η συνεισφορά του έργου της Συκιάς στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία θα είναι τεράστια.
 
Θα ήταν οικονομικά, πολιτικά και περιβαλλοντικά ορθό, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό το έργο της Συκιάς.
Επίσης θα ήταν παράλογο και ασύμφορο, να μην ολοκληρωθεί η σήραγγα εκτροπής.
 
Τέλος, στην παρούσα συγκυρία και με δεδομένο το αναθεωρημένο σχέδιο διαχείρισης υδάτων, αλλά και την μη ύπαρξη των αναγκαίων δικτύων  μεταφοράς νερού, προφανώς δε έχει νόημα να μιλάμε για εκτροπή του Αχελώου.


Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή