Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Βρέφος 11 μηνών το πρώτο θύμα της ιλαράς

Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα, μόνον την τελευταία εβδομάδα στο ΚΕΕΛΠΝΟ δηλώθηκαν 42…

Το πρώτο θύμα της ιλαράς καταγράφηκε στην Ελλάδα. Πρόκειται για βρέφος Ρομά, 11 μηνών, το οποίο μολύνθηκε και νόσησε με ιλαρά και κατέληξε λόγω σηψαιμίας.

Με ταχύ ρυθμό καταγράφονται, εν τω μεταξύ, και τα κρούσματα της ιλαράς στη χώρα μας.  Την τελευταία εβδομάδα στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δηλώθηκαν 42 κρούσματα ιλαράς, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 326.

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Μέσα σε αυτούς υπάρχουν και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων και επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, πλην της Αττικής και της Πελοποννήσου  όπου καταγράφεται ο κύριος όγκος των περιστατικών ιλαράς.

Για τον λόγο αυτό συστήνουν τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 19.000 κρούσματα και 45 θάνατοι.
 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή