Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Χαιρετισμός της αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του ΜΕΡΑ25 Σοφίας Σακοράφα στο συνέδριο της Ν.Δ.

Εκ μέρους του Γραμματέα αλλά και όλων των στελεχών και μελών του ΜέΡΑ25, μεταφέρω χαιρετισμό για την επιτυχία του συνεδρίου σας.

Κι αυτό δεν είναι μία τυπική έκφραση όπως επιβάλλει ο πολιτικός πολιτισμός.

Εμείς στο ΜέΡΑ25 θεωρούμε ότι το συνέδριο ενός δημοκρατικού κόμματος είναι και πρέπει να είναι  η απόδειξη της λειτουργίας της Δημοκρατίας στην πράξη.

Η διαδικασία που επιβεβαιώνει την ενεργή και εναργή διασύνδεση ενός δημοκρατικού κόμματος με την κοινωνική του βάση.

Κι αυτός είναι ο στόχος μας στο ιδρυτικό μας συνέδριο που θα γίνει στις 22 με 24 Μαΐου 2020 και θα είστε προσκεκλημένοι.

Να φτάσουμε εκεί, μέσα από μια διαδικασία  ανοιχτού διαλόγου με την κοινωνία εξασφαλίζοντας την δυνατότητα συμμετοχής και συνδιαμόρφωσηςθέσεων σε όλα τα μέλη και φίλους του κόμματος μας στη βάση της ισονομίας και ισηγορίας, ώστε να συνθέσουμε πολιτικές θέσεις και πρόγραμμα που θα αντανακλούν και τα θέλω και το όραμα της κοινωνίας, αλλά κυρίως τη διάθεση και την αποφασιστικότητα όλων να τα υπηρετήσουν και να αγωνιστούν για αυτά.

Γι’ αυτό θα παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εργασίες του συνεδρίου σας  και τα συμπεράσματά του εφόσον στην παρούσα συγκυρία υποθέτουμε ότι εκφράζουν ένα μεγάλο μέρος τουλάχιστον των πολιτών που σας τίμησαν με την ψήφο τους στις τελευταίες εκλογές.

Το συνέδριό σας, βρίσκει τη Νέα Δημοκρατία στην Κυβέρνηση.

Και  πράγματι είναι ένα στοίχημα να μην ακυρώσει η Κυβέρνηση το κόμμα και να μην αλλοτριωθεί το κόμμα από την Κυβερνητική εξουσία.

Ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται σταθερά από την μεταπολίτευση και μετά και, διαπιστωμένα πλέον, έχει δημιουργήσει χαίνουσες πληγές στο πολιτικό σύστημα και στη Δημοκρατία μας.

Στο ΜέΡΑ25 πιστεύουμε ακράδαντα, ότι η μόνη εγγύηση για τη Δημοκρατία είναι η εξασφάλιση της δυνατότητας του πολίτη να ελέγχει άμεσα και αποφασιστικά την εκάστοτε εξουσία,ώστε αφενός να νοιώθει και να είναι ρυθμιστής της ζωής του και αφετέρου να αντιλαμβάνεται το βάρος αυτής της ευθύνης και να την αναλαμβάνει.

Αυτή την αντίληψη υπηρετούν οι μέχρι σήμερα  προτάσεις μας στο νομοθετικό έργο της Βουλής με τελευταίο και κορυφαίο παράδειγμα τις προτάσεις μας στη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Και αυτή την αντίληψη υπηρετεί, ειδικότερα, η πρόταση μας για τα ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΛΗΡΩΤΩΝ & ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΔΙΑΣΚΕΠ), ένας πρωτοποριακός θεσμός που πιστεύουμε ότι δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να είναι διαρκώς πρωταγωνιστής και όχι απλά άπαξ αναθέτων.

Κι αυτό, στη σημερινή ιδιαίτερα ρευστή και κρίσιμη συγκυρία, είναι απολύτως απαραίτητο και αναγκαίο για να νοιώθει ο πολίτης ασφαλής.

Η ασφάλεια είναι όντως ιερό δικαίωμα του πολίτη.

Ως δικαίωμα, όμως, δεν επιβάλλεται αλλά παρέχεται.

Η παγκόσμια κρίση ανέδειξε το αυτονόητο.

Ότι όσα θεωρούσαμε επιμέρους ανεξάρτητα προβλήματα του συστήματος, που μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και επηρεάζουν απόλυτα το ένα το άλλο.

Η προνομιακή θέση της Ελλάδας σε συνδυασμό όμως με το μέγεθος της και τη μορφολογία της, της εξασφαλίζει δυστυχώς το δυσάρεστο προνόμιο να είναι στο επίκεντρο της κρίσης.

Πολιτικές ηγεσίες δε κατώτερες των περιστάσεων την έχουν φέρει σε μία πολύ δύσκολη θέση.

Ένα μέλλον λοιπόν που αρχίζει τώρα θεωρώντας ότι το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος δεν είναι θηλιά στο λαιμό αλλά αντιμετωπίζεται με θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα, εκτιμώντας ότι το προσφυγικό είναι ένα παροδικό φαινόμενο που μπορεί να διευθετηθεί με διασπορά του ίδιου του προβλήματος, ένα μέλλον που αρχίζει τώρα παραβλέποντας το τραγικά αρνητικό ισοζύγιο των εξορύξεων τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη διατήρηση της ειρήνης, φοβάμαι ότι κινδυνεύει να διαψεύσει εξαρχής την αισιοδοξία που θέλει να εμπνεύσει.

Οι πολιτικές μας διαφορές είναι και ορατές και εκφρασμένες.

Και οι πολιτικές μας διαφωνίες αναπτύσσονται τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής.

Αυτό άλλωστε είναι και το οξυγόνο της Δημοκρατίας.

Παράλληλα όμως, όλοι εμείς που ξεκινήσαμε αυτό το ενδιαφέρον ταξίδι στο ΜέΡΑ25,  έχοντας δοκιμάσει τις αντοχές μας, έχουμε και το θάρρος και την τόλμη να συνδιαλεγόμαστε και να συνθέτουμε χωρίς ενοχές και ιδεοληψίες.

Γι’ αυτό κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μου δώσατε να συνεισφέρω στον προβληματισμό του συνεδρίου σας και να επαναλάβω το ενδιαφέρον μας για τις εργασίες και τα συμπεράσματά του.

Εύχομαι λοιπόν καλή και δημιουργική συνέχεια.

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή