Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Χαράζουμε Ρότα, μία δράση πολλές εμπειρίες…»

Αυτοί χάραξαν τη ρότα τους κι εμείς είμαστε εδώ για να τους θαυμάσουμε για το εγχείρημα τους, πάμε λοιπόν!

Τον τελευταίο καιρό το διαδίκτυο έχει γεμίσει από υπέροχες φωτογραφίες από διάφορες γωνιές της Ευρώπης. Ο λόγος για τη Μεγάλη Δράση Υπαίθρου που πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Εφορεία Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας και τον Κλάδο Ανιχνευτών. Αυτός ο Κλάδος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας δεκαπέντε (15) έως δεκαοχτώ (18) ετών που έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα της ανησυχίας, από τη μια θέλουν να ανακαλύπτουν νέες γνώσεις, αλλά από την άλλη αναζητούν το περίεργο, μοναδικό και εξωπραγματικό. Όλη αυτή την αναζήτηση και ανακάλυψη προσφέρουν οι Βαθμοφόροι του Κλάδου.

Στην αρχή της χρονιάς συναντήθηκαν δύο Βαθμοφόροι και αγναντεύοντας από την κορυφή του Ολύμπου αποφάσισαν να χαράξουν τη ρότα της καρδιάς τους με πυξίδα τις Αρχές του Προσκοπισμού δημιουργώντας όλοι μαζί παρέα ένα μονοπάτι για τους Ανιχνευτές τους. Έτσι λοιπόν αυτή η μεγαλόπνοη Δράση πήρε το όνομα «Χαράζουμε Ρότα» με τη μεταφορική σημασία της φράσης, καθώς ο βασικός της στόχος ήταν η ανανέωση του Κλάδου, γεγονός που τελικά έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στους εφήβους που έλαβαν μέρος όσο και σε αυτούς που απουσίασαν, καθώς το άψογο αποτέλεσμα έκανε τους απέχοντες να επιθυμήσουν στενότερη συνεργασία και πιο ενεργό συμμετοχή στις δράσεις του Κλάδου.

Εκπληρώνοντας την επιθυμία των παιδιών για αναζητήσεις εσωτερικές, με τον εαυτό τους, αλλά και εξωτερικές, οι Βαθμοφόροι της Δράσης τους έφεραν σε επαφή με τρεις διαφορετικούς πολιτισμούς εξερευνώντας τα μυστικά της Σερβίας, της Κροατίας και της Ιταλίας. Αυτό το μαγευτικό ταξίδι οδήγησε τα μέλη της Δράσης στις πανέμορφες πόλεις του Βελιγραδίου, του Ζάγκρεμπ, της Βενετίας, της Βερόνας, της Μπρέσια, της Φλωρεντίας και της Ανκόνας.

Οι οραματιστές της Δράσης Κρίστιαν Θέος, αρχηγός της Δράσης και Έφορος Κλάδου Ανιχνευτών, και Πάρης Μακρής, υπαρχηγός της Δράσης, πρώην Έφορος Κλάδου Ανιχνευτών και νυν Έφορος Κλάδου Προσκόπων, συγκάλεσαν συμβούλιο του Κλάδου για να ανακοινώσουν την ιδέα τους η οποία σαφώς, ομοφώνως έγινε αποδεκτή. Όλοι άρχισαν να ετοιμάζονται πυρετωδώς. Τα παιδιά αναζητούσαν πληροφορίες για κάθε μέρος της διαδρομής τους. Οι Βαθμοφόροι διοργανώνοντας συγκεντρώσεις ξεκίνησαν το σχεδιασμό, μοιράζοντας τις αρμοδιότητες για καλύτερη οργάνωση. Όσο ο καιρός περνούσε οι ρυθμοί γίνονταν όλο και πιο έντονοι ώσπου έφτασε η μεγάλη μέρα της αναχώρησης, για μια δράση που έμελε να διαρκέσει δεκατρείς (13) μέρες 31 Ιουλίου με 12 Αυγούστου.

Το απόγευμα όλοι ήταν στο σημείο συνάντησης αρκετά πριν την προκαθορισμένη ώρα γεμάτοι προσμονή. Όταν το ταξίδι ξεκίνησε κανείς δεν το πίστευε. Όλο το βράδυ τα γέλια, τα πειράγματα, τα τραγούδια γέμισαν την ατμόσφαιρα. Νωρίς το πρωί έφτασαν στο Βελιγράδι και ξεκίνησαν την εγκατάστασή τους στον κατασκηνωτικό χώρο, όπου θα διέμεναν. Στη συνέχεια ξεχύθηκαν στο κέντρο της πόλης, όπου με τη βοήθεια των συνοδών Βαθμοφόρων τους άρχισαν να εξερευνούν κάθε γωνιά της πόλης. Έκαναν πιο εξειδικευμένες έρευνες για το Εθνικό Μουσείο της πόλης, την Εθνική Τράπεζα και το Μουσείο του πασίγνωστου φυσικού Νίκολα Τέσλα. Επίσης επισκέφθηκαν τον Έλληνα πρέσβη, του πρόσφεραν πλούσια δώρα και συνομίλησαν μαζί του για θέματα που αφορούν τους νέους, εκείνος με τη σειρά του, τους παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας της πρεσβείας. Το βράδυ τα παιδιά διασκέδασαν μιμούμενοι σκηνές από γνωστές ταινίες.

Την επόμενη μέρα με πολλή αγάπη για το συνάνθρωπο και κυρίως για τα παιδιά, οι Ανιχνευτές έκαναν μια υπέροχη δράση κοινωνικής προσφοράς στο ορφανοτροφείο του Βελιγραδίου ενσαρκώνοντας το πολύ γνωστό παραμύθι του Αντουάν Ζαν Μπαπτίστ Μαρί Ροζέρ ντε Σαιντ Εξυπερύ «Ο μικρός πρίγκιπας» και χαρίζοντας χαμόγελο σε όλα τα μικρά παιδιά. Μετά από δύο συναρπαστικές μέρες στη σερβική πρωτεύουσα, αναχώρησαν για το Ζάγκρεμπ.

Στις 3 Αυγούστου το πρωί και μετά την εγκατάστασή τους αποφάσισαν να δροσιστούν στα κρυσταλένια νερά της λίμνης Jarun, όπου διασκέδασαν και έπαιξαν σαν μικρά παιδιά, αυτή η όμορφη μέρα δε θα μπορούσε να κλείσει διαφορετικά… Είχε ως αποκορύφωμα την επίλυση του νυχτερινού μυστηρίου στα σοκάκια του Ζάγκρεμπ. Την επόμενη μέρα επισκέφτηκαν το Βοτανικό κήπο και το μεγαλύτερο καθεδρικό της πόλης, καθώς και τα καταφύγιά της που είναι επισκέψιμα, αλλά και στη διάθεση του κράτους αν παραστεί ανάγκη. Τέλος είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την τοπική κουζίνα.

Στο δρόμο για τη Βενετία είχαν την ευκαιρία διασχίζοντας τη Σλοβενία να κάνουν μία στάση στα περίχωρα της όμορφης Λιουμπλιάνας. Μπαίνοντας στη Βενετία θαύμασαν τα γραφικά κανάλια με τις εντυπωσιακές γόνδολες και έκαναν ένα κομμάτι των γυρισμάτων για το video clip έκπληξη που πρόκειται σε λίγο καιρό να παρακολουθήσουμε στο YouTube, για το οποίο το κοινό ανυπομονεί! Όπως φαίνεται η πέμπτη (5η) μέρα ήταν μεγάλη για τους Ανιχνευτές της Δράσης, καθώς συνέχισαν το ταξίδι τους για την ερωτική Βερόνα, όπου το βράδυ πια εγκαταστάθηκαν στο προσκοπικό κέντρο που τους φιλοξένησε κατά τη διαμονή τους εκεί.

«Η αγάπη είναι βαριά και ελαφριά, φωτεινά και σκοτεινά, ζεστά και κρύα, άρρωστοι και υγιείς, κοιμισμένος και ξύπνιος. Είναι τα πάντα εκτός από αυτό που είναι.», είπε ο Σαίξπηρ μέσα από το πιο ευαίσθητο και συγκινητικό έρωτα της λογοτεχνίας, αυτόν του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, της οποίας το σπίτι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να φωτογραφηθούν δίπλα στο άγαλμά της.
Τέλος όλες οι Κοινότητες της Δράσης κλείδωσαν την αγάπη τους με ένα λουκετάκι, καθώς αγάπη δεν είναι μόνο το αίσθημα που αναπτύσσεται μεταξύ ενός ζευγαριού, αλλά και μεταξύ των ανθρώπων που έχουν ένα κοινό σκοπό, μια κοινή πορεία, αγάπη, τον Προσκοπισμό. Πρέπει πρώτα να αγαπάμε τον εαυτό μας, τους δικούς μας ανθρώπους, γιατί η αγάπη είναι που λάμπει μέσα από τους άλλους όταν την προσφέραμε και για να το κάνουμε αυτό πρέπει πρώτα να το έχουμε. Το βράδυ έκλεισε με ένα νοστιμότατο Food Festival με κριτές το κεντρικό επιτελείο, που τελικά ανέδειξε όλους τους μάγειρες νικητές, γιατί καθένας είχε τη σπεσιαλιτέ τους.

Σε μια τέτοια προσκοπική δράση δε θα ήταν δυνατό να λείπει η ανάβαση στις Ιταλικές Άλπεις. Στο μαγικό Adamelo Brenta είχαν την ευκαιρία να αφουγκραστούν τη φύση, λόγω έλλειψης σήματος, να αφεθούν στη μαγεία της φύσης, να εισπνεύσουν τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά το άρωμα του βουνού, πεύκο, ελάτη, αγριολούλουδα… Κατάφεραν να φτάσουν σε υψόμετρο 2.367 μέτρων και φιλοξενήθηκαν στο καταφύγιο Tita Secchi. Την επόμενη μέρα πήραν το δρόμο της επιστροφής και μετά την απεγκατάσταση, ξεκίνησαν για την Μπρέσια και πιο συγκεκριμένα για το κατασκηνωτικό στο οποίο θα διέμεναν.

Στην Μπρέσια τους περίμεναν τα μέλη της ελληνικής κοινότητας για να τους ξεναγήσουν στην πόλη. Στο τέλος τους περίμενε μια έκπληξη… Είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με το Δήμαρχο της πόλης Emilio Del Bono. Το βράδυ είχαν διοργανώσει ελληνική βραδιά, όπου ήταν καλεσμένοι Ιταλοί πρόσκοποι και μέλη της ελληνικής κοινότητας. Η βραδιά πλαισιώθηκε από ελληνικές γεύσεις, μουσικές και χορούς.

Μετά την άφιξή τους στη Φλωρεντία, όπου τους δέχτηκε στους κόλπους η τοπική εκκλησία και τους πρόσφερε χώρο για ύπνο, είχαν την ευκαιρία για ξεκούραση. Το απόγευμα πραγματοποίησαν χαλαρό περίπατο στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Δυστυχώς η δράση όδευε πλέον προς τη λήξη της, τελευταίος σταθμός στη γείτονα χώρα ήταν η Ανκόνα και πιο συγκεκριμένα το λιμάνι της, όπου έγινε επιβίβαση και στο καράβι της επιστροφής.

Τη 12η Αυγούστου και αφού ο ήλιος πια είχε πάρει τη θέση του, το καράβι σφύριξε ανακοινώνοντας την άφιξη τους στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Μετά την αποβίβαση για τελευταία φορά σχημάτισαν κύκλο, πιάστηκαν χέρι – χέρι και με μια φωνή υποσχέθηκαν πως δε θα χωριστούν και θα ξανά ειδωθούν σύντομα. Τέλος ανέβηκαν στο λεωφορείο και σιγά – σιγά με τη σειρά μία – μία οι Κοινότητες φτάνανε στα Συστήματά τους με τα σακίδια τους γεμάτα όχι μόνο από άπλυτα, αλλά κυρίως με τις πιο όμορφες αναμνήσεις που χαράχτηκαν στις μνήμες τους για μια ζωή.

Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα του Προσκοπισμού. Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων είναι το μόνο που μπορεί να προσφέρει στα παιδιά, τους νέους αλλά και τα ενήλικα στελέχη του εμπειρίες ζωής που κανείς άλλος δεν μπορεί να τους προσφέρει. Ο Προσκοπισμός μέσα από το παιχνίδι κάνει πιο ευχάριστη και κυρίως διαδραστική την εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι κοινά αποδεκτό ότι όταν οι γνώσεις προσφέρονται με διασκεδαστικό τρόπο αφομοιώνονται καλύτερα. Επίσης στόχος δεν είναι μόνο η μάθηση, αλλά η ανάπτυξη συναισθημάτων και κυρίως της αγάπης τόσο για το συνάνθρωπο όσο και για το περιβάλλον. Το δέσιμο σε μικρές ομάδες είναι η κινητήριος δύναμη, καθώς όταν όλοι εργάζονται για ένα σκοπό το αποτέλεσμα είναι το ιδανικό.

Αυτές οι Αρχές του Προσκοπισμού αποδείχθηκαν περίτρανα μέσα από αυτή τη Μεγάλη Δράση Υπαίθρου που πέτυχε τους παιδαγωγικούς της στόχους, καθώς οι νέοι ήρθαν σε επαφή με τρεις πολιτισμούς, διασκέδασαν και δέθηκαν μεταξύ τους αποδεικνύοντας πως η ομαδική δουλειά αποδίδει τα μέγιστα.

Κλείνοντας αξίζουν συγχαρητηρίων στο κεντρικό επιτελείο για την άψογη οργάνωση αυτής της μεγαλειώδους δράσης, που πλαισιώθηκε από ένα τραγούδι που θα είναι πάντα εκεί να μας θυμίζει αυτή τη Δράση, καθώς μέσα σε λίγους στίχους του Πάρη Μακρή, ο οποίος σχεδίασε και το σήμα της δράσης, με την ανάλογη μουσική επένδυση του Σωτήρη Καλόγηρου, περικλείεται όλο το νόημα της Δράσης.
Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που πλαισιώνει το άρθρο διατέθηκε από τον υπεύθυνο τεκμηρίωσης της Δράσης Θανάση Μακρή.
Περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες για τη Δράση μπορείτε να βρείτε στο σχετικό link.

Μπράβο παιδιά, να είστε πάντα έτοιμοι για όλο και πιο ψηλά ανεβάσματα και οι Βαθμοφόροι να είστε γεμάτοι δύναμη για να μπορείτε να εκπληρώνετε τα όνειρα των παιδιών που μας γεμίζουν ελπίδα!

Γράφει η Βαγγαία Ελένη

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή