Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Χαστούκι των ΗΠΑ στην Τουρκία με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Από χθες το βράδυ η Τουρκική ηγεσία βρίσκεται στρυμωγμένη στο καναβάτσο και τελεί υπό πλήρη σύγχυση, μετά την ιστορική απόφαση της βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με την οποία αναγνωρίζει με συντριπτική πλειοψηφία 405 ψήφους υπέρ και 11 κατά, την γενοκτονία 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από τους Οθωμανούς και του Νεότουρκους την περίοδο 1915 – 1923.

Το ψήφισμα αυτό ήταν το αποτέλεσμα ενός ατέρμονου αγώνα ετών, των κοινοτήτων των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Εβραίων που ζουν στην Αμερικανική ήπειρο. Σχεδόν στο σύνολό τους οι βουλευτές των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, είπαν όχι στις πιέσεις που ασκούνταν από την Τουρκική κυβέρνηση καθώς και την αφόρητη πίεση του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσιγκτον, όπου προσπαθούσαν να αποτρέψουν μια τέτοια απόφαση.

Οι εκπρόσωποι του κοινοβουλίου στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και πήραν αυτή την ιστορική απόφαση, διασώζοντας το κύρος των ΗΠΑ, το οποίο έχει καταρρακωθεί με τη στάση του προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, κυρίως με τις πρόσφατες αποφάσεις του στον πόλεμο της Συρίας, όπου εγκατέλειψε τους Κούρδους συμμάχους του βορά στους Τούρκους, οι οποίοι σχεδίαζαν χρόνια μια ακόμα γενοκτονία, αυτή τη φορά κατά των Κούρδων.

Τώρα μένει να περάσει το θέμα και από την αμερικανική Γερουσία, ώστε να γίνει επίσημα και νόμος του κράτους η Τουρκική θηριωδία απέναντι στο Αρμενικό Έθνος, για το οποίο η ηγεσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως και η ηγεσία των Νεοτούρκων είχαν αποφασίσει τον αφανισμό του.

Από την άλλη μεριά η Τουρκική ηγεσία βρίσκεται σε παραλήρημα και εξαπολύει απειλές προς κάθε κατεύθυνση. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εμφανίζεται διαρκώς αλαζονικός και προκλητικός, έσπευσε να δηλώσει με περίσσιο θράσος ότι «Οι κύκλοι που πιστεύουν ότι θα πάρουν εκδίκηση με αυτό τον τρόπο, κάνουν λάθος. Αυτή η επονείδιστη απόφαση εκείνων που εκμεταλλεύονται την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι άκυρη για την κυβέρνηση και τον λαό μας».

Ακόμη και ο ίδιος ο Τραμπ, ο οποίος έχει δείξει πολλές φορές, με άκομψο τρόπο, τη συμπάθειά του προς τον Τούρκο ηγέτη Ταγίπ Ερντογάν, τον Απρίλη του 2017, λίγο μετά την εκλογή του, είχε δηλώσει για τη γενοκτονία των Αρμενίων ότι: «Ήταν μια από τις χειρότερες φρικαλεότητες του 20ου αιώνα», χωρίς φυσικά να χρησιμοποιήσει ποτέ τον όρο γενοκτονία.

Η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά, πως οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ, στο άμεσο μέλλον θα γίνουν ακόμη χειρότερες, όταν θα γίνουν εκλογές κι όπως όλα δείχνουν δεν θα εκλεγεί ξανά ο αλλοπρόσαλλος Τραμπ. Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί είναι αποφασισμένοι να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία και το σίγουρο είναι πως αργά ή γρήγορα θα το πράξουν. Ακόμη κι αν χρειαστεί να περιμένουν λίγο ακόμα έως ότου βγει από τη μέση το εμπόδιο που λέγεται Τραμπ.

 

 

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή