Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Χειροπέδες στον αρχιμαφιόζο της Κόζα Νόστρα που ξεγλιστρούσε σαν χέλι 30 χρόνια

Ήταν φυγάς από το καλοκαίρι του 1993. Κινούνταν και λειτουργούσε σαν «φάντασμα» κάνοντας πλάκα με τους αστυνομικούς που τους ξεγλιστρούσε σαν χέλι.

Όλα αυτά μέχρι σήμερα. Ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, συνελήφθη!

Ο Μεσίνα Ντενάρο που φέρεται να ήταν ο αρχηγός της Κόζα Νόστρα βρίσκεται εδώ και κάποιες ώρες τα χέρια των ιταλικών αρχών, όπως επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία.

Πού τον έπιασαν

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, ο άνδρας νοσηλευόταν στην ιδιωτική κλινική «Maddalena» στο Παλέρμο.

Ο Μεσίνα Ντενάρο είχε πάει στην ιδιωτική κλινική όπου συνελήφθη «για να υποβληθεί σε θεραπεία».

«Σήμερα, 16 Ιανουαρίου, οι Καραμπινιέροι (…) συνέλαβαν τον φυγά Ματέο Μεσίνα Ντενάρο μέσα σε μια υγειονομική δομή του Παλέρμο, στην οποία είχε μεταβεί για κλινικές θεραπείες», ανακοίνωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AGI ο στρατηγός των Καραμπινιέρων (Χωροφυλακή) Πασκουάλε Αντζελοσάντο.

Έχει καταδικασθεί ερήμην σε ισόβια για το ρόλο του στους φόνους των εισαγγελέων κατά της μαφίας Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο το 1992.

Αντιμετωπίζει επίσης ποινή ισοβίων για το ρόλο του σε βομβιστικές επιθέσεις που είχαν σημειωθεί την επόμενη χρονιά στη Φλωρεντία, τη Ρώμη και το Μιλάνο και είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 10 ανθρώπους.

Η αστυνομία ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο 2022 ότι ο Μεσίνα Ντενάρο εξακολουθούσε να είναι σε θέση να εκδίδει διαταγές για τις επιχειρήσεις της μαφίας στην περιοχή γύρω από την πόλη Τραπάνι της δυτικής Σικελίας, το περιφερειακό οχυρό του, παρά το γεγονός ότι παρέμενε για χρόνια εξαφανισμένος.

Αυτοκίνητα, ρολόγια και γυναίκες

Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Τράπανι, ο Ντενάρο είχε μάθει ήδη στα 14 του να πυροβολεί με περίστροφο και σχεδόν από έφηβος εισχώρησε στους κόλπους της Μαφίας.

Ο Ντενάρο, έχει και το προσωνύμιο «Ντιαμπολίκ», από έναν παλιό ήρωα των κόμικς, υπήρξε αρχικά το «μεγάλο αφεντικό» στο Τράπανι της δυτικής Σικελίας.

Ήταν επίσης γνωστός κάποτε ως «Playboy Boss», διότι του άρεσαν τα γρήγορα αυτοκίνητα, οι γυναίκες και τα χρυσά ρολόγια.

Η στιγμή της σύλληψης

Ο 60χρονος αρχινονός – ο οποίος κάποτε είχε καυχηθεί ότι «γέμισε μόνος του ένα νεκροταφείο» – βγήκε από κλινική με χειροπέδες και φρουρούμενος από ισχυρές δυνάμεις της ιταλικής αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, μπήκε στο ειδικό βαν και μεταφέρθηκε σε μυστική τοποθεσία.

Την ώρα της σύλληψης, ο κόσμος χειροκροτούσε και επευφημούσε τους αστυνομικούς για την τεράστια επιτυχία τους.

 

 

Ο Μεσίνα Ντενάρο ήταν ο αρχηγός της Κόζα Νόστρα και «αρχηγός των αρχηγών» της ιταλικής μαφίας και ήταν στη λίστα των πιο καταζητούμενων από το 1993. Μάλιστα, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes ήταν ανάμεσα στους δέκα πιο επικίνδυνους, καταζητούμενους εγκληματίες στον κόσμο.

Είχε καταδικασθεί ερήμην σε ισόβια το 1992 και το 1993 για τους φόνους των εισαγγελέων κατά της μαφίας Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο και τις βομβιστικές επιθέσεις στη Φλωρεντία, τη Ρώμη και το Μιλάνο και είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 10 ανθρώπους.

Από το 1993 ο Ντενάρο «εξαφανίστηκε» και μπήκε στις λίστες των πιο καταζητούμενων φυγάδων, χωρίς κανείς να μπορεί να τον εντοπίσει.

Μαφιόζος από…κούνια

Γεννημένος στις 26 Απριλίου 1962 στο Castelvetrano στην επαρχία Trapani της Σικελίας, ο Ντενάρο ήταν μαφιόζος από τα γεννοφάσκια του.

Ο πατέρας του, Francesco Messina Denaro, γνωστός ως Don Ciccio, ήταν ο αρχηγός της μαφίας του Castelvetrano και επικεφαλής της Επιτροπής Μαφίας της περιοχής Trapani.

Ο νεαρός Ματέο έμαθε να χρησιμοποιεί όπλο στα 14 του και διέπραξε τον πρώτο από τους πολλούς φόνους στα 18 του.

Ο Ματέο «εδραίωσε» τη θέση του στην Κόζα Νόστρα λίγο αργότερα, όταν σκότωσε το αφεντικό της αντίπαλης οργάνωσης από το Alcamo, Vincenzo Milazzo και στραγγάλισε την τριών μηνών έγκυο φιλενάδα του.

Χωρίς ενδοιασμούς είχε στραγγαλίσει και ένα 12χρονο παιδί, τον Τζουζέπε Ντι Ματέο , μόνο και μόνο επειδή ο πατέρας του ήταν μεταμελημένος μαφιόζος που συνεργάστηκε με την δικαιοσύνη.

Συνολικά υπολογίζεται ότι σκότωσε εξ επαφής τουλάχιστον 50 ανθρώπους. «Γέμισα μόνος μου ένα νεκροταφείο», καυχήθηκε κάποτε – και είχε δίκιο.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή