Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Χιλιάδες οι νεκροί από το σεισμό στην Αϊτή

Έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 1.300 άνθρωποι, πάνω από 5.700 είναι οι τραυματίες και χιλιάδες άλλοι να μείνουν άστεγοι στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Με τον κίνδυνο των μετασεισμών του κύριου σεισμού μεγέθους 7,2 βαθμών, κάτοικοι και σωστικά συνεργεία πάσχιζαν χθες Κυριακή να βρουν και να ανασύρουν επιζώντες.

Η Αϊτινή Πολιτική Προστασία δημοσιοποίησε χθες το βράδυ νεότερο, ακόμη προσωρινό απολογισμό των θυμάτων, που κάνει λόγο για 1.297 νεκρούς. Σχεδόν 30.000 σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

Τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων και των πολιτών να ανασύρουν καταπλακωμένους ανθρώπους ενδέχεται όμως να εμποδίσει ο καιρός: την Αϊτή πλησιάζει η τροπική καταιγίδα Γκρέις, που ενδέχεται να προκαλέσει καταρρακτώδεις βροχές και αιφνίδιες πλημμύρες, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ. Προβλέπεται να αρχίσει να πλήττει την Αϊτή σήμερα το βράδυ…

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση να διανοιχθεί «ανθρωπιστικός διάδρομος» ώστε να μπορέσει να φθάσει βοήθεια στους σεισμόπληκτους. Ο Μπρούνο Μάες, ο αντιπρόσωπος στην Αϊτή του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), τόνισε πως ο ΟΗΕ ζητεί να δημιουργηθεί αυτός «ο ανθρωπιστικός διάδρομος» προκειμένου «να επιτραπεί η ταχύτερη και ασφαλέστερη μετακίνηση αγαθών και προσώπων».

«Ζητούμε οι ένοπλες οργανώσεις να επιτρέψουν να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια το συντομότερο», είπε ο κ. Μάες.

Αρκετές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Μεξικό και ο Ισημερινός, ανακοίνωσαν πως προσφέρουν βοήθεια, στέλνοντας προσωπικό, συσκευασμένες μερίδες φαγητού, ιατροφαρμακευτικό υλικό. Ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί, ο οποίος κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έναν μήνα στις τέσσερις περιφέρειες που επλήγησαν περισσότερο, ευχαρίστησε χθες τη διεθνή κοινότητα.

«Αφήστε κατά μέρος τις διαφορές σας», νουθέτησε ο κ. Ανρί τους κατοίκους της φτωχότερης χώρας του δυτικού ημισφαιρίου, που έχει βυθιστεί σε ακόμη πιο βαθιά κρίση μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ την 7η Ιουλίου.

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή