Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Χρήστος Μιχαλάκης: Προστατεύουμε τις καλλιέργειες, ενισχύουμε το αγροτικό εισόδημα

Σε εφαρμογή και φέτος το πρόγραμμα καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς

Για μία ακόμη χρονιά η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, σε συνεργασία με Δήμους του Νομού, προχωρούν στην υλοποίηση του προγράμματος της βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς, με στόχο την προστασία του δέντρων και κατ’ επέκταση του εισοδήματος των παραγωγών.

Όπως είναι αναμενόμενο το ενδιαφέρον είναι συνεχώς αυξανόμενο, κάτι που οδηγεί σε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, όπως αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που προσκομίζουν και οι παραγωγοί.

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η προστασία της καστανοκαλλιέργειας από τη σφήκα της καστανιάς και γίνεται στο πλαίσιο της διαρκούς ευαισθητοποίησης για την προστασία των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση και του γεωργικού εισοδήματος. Να σημειωθεί πως η σφήκα αποτελεί τον σημαντικότερο εντομολογικό εχθρό της καστανιάς, καθώς μπορεί να μειώσει την παραγωγή περισσότερο από 80%.

Μεταξύ των συμπτωμάτων που προκαλεί είναι αραίωμα του φυλλώματος, επιβράδυνση της ανάπτυξης των βλαστών και τελικά νέκρωση των δέντρων. Προσβάλει και τα άγρια είδη της καστανιάς και ως μόνιμη και αποτελεσματικότερη μέθοδος αντιμετώπισης θεωρείται η βιολογική καταπολέμησή της με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis, δράση την οποία έχει επιλέξει και υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Την φετινή χρονιά στον Δήμο Πύλης η διανομή παγίδων με το συγκεκριμένο έντομο στους καλλιεργητές, έγινε στο Δημοτικό Κατάστημα της Λυγαριάς, από τον Δημήτρη Σταυρίδη, δρ Εντομολογίας και Προϊστάμενο του Τμήματος Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ακολουθώντας συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ ταυτόχρονα δόθηκαν και σχετικές οδηγίες και συμβουλές.

Εκεί έδωσαν το παρών ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας Ντίνος Μπάρδας ο οποίος και στάθηκε ιδιαίτερα στην σημασία του προγράμματος για την προστασία των καλλιεργειών, το αγκάλιασμά του από τους παραγωγούς και το πράσινο αποτύπωμά του στο περιβάλλον, ο Αντιδήμαρχος Πύλης Χρήστος Ζιάκας, η Διευθύντρια ΔΑΟΚ Τρικάλων Αργυρώ Καρακούση, ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Νάκος, η Προϊσταμένη ΔΑΟΚ Γεωργία Ντίνου, ο Γεωπόνος Δ. Τρικκαίων Παναγιώτης Γακόπουλος και η Γεωπόνος & Αν. Προϊσταμένη του Αυτ. Τμήματος Τοπ. Οικ. Ανάπτυξης του Δ.Πύλης Έφη Φωτάκη.

Σε δήλωσή του για την υλοποίηση της δράσης και την φετινή χρονιά ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης σημείωσε πως «η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητας Τρικάλων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στήριξης των παραγωγών. Μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων και δράσεων επιτυγχάνουμε την προστασία των καλλιεργειών και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έχει επιλέξει μία επιδραστική πολιτική στα αγροτικά θέματα, που περνά μέσα από συνεχείς παρεμβάσεις, έργα και ειδικά προγράμματα, δίνοντας λύσεις σε προβλήματα και διευκολύνοντας την καθημερινότητα των ανθρώπων της υπαίθρου.

Στο συγκεκριμένο σχεδιασμό εντάσσεται και η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο αγκάλιασαν οι παραγωγοί. Ένα πρόγραμμα που στηρίζει τους καλλιεργητές, προστατεύει τις καλλιέργειες και είναι φιλικό προς το περιβάλλον, κάτι που αποτυπώνει την γενικότερη φιλοσοφία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον πρωτογενή τομέα.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή