Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Χρήστος Μιχαλάκης: Στηρίζουμε και ενισχύουμε το πολιτιστικό μας απόθεμα

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Π.Ε. Τρικάλων το «Μεγάλο Καραγκούνικο Πανηγύρι

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 02 Ιουλίου το «Μεγάλο Καραγκούνικο Πανηγύρι», που διοργανώνει η Ένωση Καραγκούνηδων Ν. Τρικάλων στο πάρκο Ματσόπουλου με ώρα έναρξης στις 19.30.

Στην εκδήλωση, η οποία έχει την υποστήριξη και του Δήμου Τρικκαίων, θα συμμετέχουν δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι, θα πραγματοποιηθούν πολλά δρώμενα σχετικά με το παραδοσιακό καραγκούνικο πανηγύρι, ενώ ασφαλώς δεν θα λείψει ο χορός και το λαϊκό γλέντι.

Αναφερόμενος στην εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης σημείωσε πως «Για μία ακόμη φορά η Ένωση Καραγκούνηδων Ν. Τρικάλων έρχεται να μας προσφέρει μία ιδιαίτερη εκδήλωση, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε, να μάθουμε, να ταξιδέψουμε σε παλαιότερες εποχές, σε ήθη και έθιμα που χάνονται στο χρόνο. Η λαϊκή μας παράδοση είναι μία πολύτιμη παρακαταθήκη, που μας την εμπιστεύτηκαν οι πρόγονοί μας και εμείς καλούμαστε να την διατηρήσουμε, να διδαχθούμε, να μάθουμε μέσα από αυτή.

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Π.Ε. Τρικάλων, στεκόμαστε αρωγοί στις προσπάθειες των Συλλόγων για την διατήρηση της παράδοσης, την προώθηση του λαϊκού πολιτισμού, αλλά και την γενικότερη ανάπτυξη του πολιτιστικού μας κεφαλαίου σε όλα τα επίπεδα. Είμαστε έμπρακτα δίπλα τους, ενώ συνεχίζουμε με σχέδιο και προσήλωση έργα που ενισχύουν και αναδεικνύουν το πολιτιστικό μας απόθεμα».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης μετά την είσοδο των τμημάτων των Συλλόγων στον χώρο και τους χαιρετισμούς, θα ακολουθήσουν δρώμενα σχετικά με το παραδοσιακό Καραγκούνικο Πανηγύρι. Αυτά θα είναι:

-Η δημοπρασία του υψώματος στο όνομα του πολιούχου της κοινότητας

-Η δημοπρασία της Ελληνικής Σημαίας στον εορτασμό της Αναστάσεως του Χριστού.

-Οι χοροί στο μεσοχώρι σε αυτοτελές οικογενειακό γλέντι.

-Αποχρώσεις από τα πανηγύρια στα ξωκλήσια

-Ο ρόλος (συμβολή) των πανηγύρεων στους αγώνες της Ελληνικής Επανάστασης

Την παρουσίαση των δρωμένων θα πραγματοποιήσουν: Λαογραφικός Σύλλογος Τρικάλων «ΟΙ ΘΕΡΙΣΤΑΔΕΣ», Πολιτιστικός Σύλλογος Φωτάδας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ζηλευτής, Σύλλογος Γυναικών Παλαιομονάστηρου και Χ.Ο.Τ.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ο κύριος χορός με όλα τα χορευτικά τμήματα των συμμετεχόντων Συλλόγων σε κοινό κύκλο. Οι χοροί που θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό είναι: Καραγκούνα (συρτός στα δυό), Σκαμνιά (Τσάμικος), Βάτια κι αγκάθια (Συρτός), Τρεις μαυρομάτες (Συρτός στα τρία), Νταϊλιάνα (Τσάμικος), Μια Κυριακίτσα το πρωϊ (Συρτός), Λαμπάδες (Τσάμικος), Μπαίνω μες τ’ αμπέλι (ξεχωριστός).

Από την όμορφη βραδιά δεν θα μπορούσε να λείψει και το λαϊκό γλέντι με όλο το κοινό ανάμεσα στους ένστολους χορευτές σε κοινή διασκέδαση, γονιών, παιδιών, συγγενών και φίλων, ενώ θα ολοκληρωθεί με απονομή αναμνηστικών στους συμμετέχοντες Συλλόγους και χορευτές. και φιλοξενία με ελαφρά εδέσματα για όλους τους χορευτές και χοροδιδασκάλους.

Οι Σύλλογοι που θα συμμετέχουν είναι: Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Κυριακής, Πολιτιστικός Σύλλογος απανταχού Αρδανιωτών, Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλικής «Η Κυρά Βασιλική», Πολιτιστικός Σύλλογος Γόμφων «ΟΙ ΓΟΜΦΟΙ», Λαογραφικό και Αθλητικό Κέντρο Παλαμά «ΔΡΩΜΕΝΑ», Πολιτιστικός Σύλλογος Ζηλευτής, Πολιτιστικός Σύλλογος Δεντροχωρίου «ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ», Πολιτιστικός-Λαογραφικός Σύλλογος Τρικάλων «ΟΙ ΘΕΡΙΣΤΑΔΕΣ», Πολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλοβρύσου, Πολιτιστικός Σύλογος Κόκκινου Πύργου, Πολιτιστικός Σύλλογος Γριζάνου «Ο ΒΛΥΖΑΣ», Πολιτιστικός Σύλλογος Κρήνης, Επιμορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κρηνίτσας (ΕΠΟΣ), Πολιτιστικός Σύλλογος Λογγακίου « Ο Άγιος Αθανάσιος», Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ματαράγκας Καρδίτσας, Πολιτιστικός Σύλλογος Οιχαλίας «Ο ΟΙΧΑΛΟΣ», Σύλλογος Γυναικών Οιχαλίας, Πολιτιστικός – Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Παλαιομονάστηρου, Πολιτιστικός Σύλλογος Πετροπόρου «Η Αγία Παρασκευή», Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρωτού «Ο Άγιος Γεώργιος», Θεατρικός Σύλλογος «Παλύμυθον», Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργετού «Η ΠΡΟΟΔΟΣ», Χορευτική Ομάδα Μεγάρχης «Ο ΣΑΛΑΜΒΡΙΑΣ», Πολιτιστικός Σύλλογος Κλοκοτού «Ο ΦΑΡΚΑΣ», Πολιτιστικός Σύλλογος Ράξας, Σύλλογος Γυναικών Φαρκαδόνας, Σύλλογος Θεσσαλών Φλώρινας, Πολιτιστικός Σύλλογος Φωτάδας «Τα μαυρονέρια», Χορευτικός Όμιλος Τρικάλων (ΧΟΤ), Εργαστήρι Χορού και Πολιτισμού ΧΟΡΟΖΗΝ.

Την μουσική επιμέλεια θα έχει ο Άρης Ντίνας και θα συμμετέχουν οι μουσικοί: Καραβίδας Μανώλης Βιολί, Κιτσόπουλος Χρήστος κλαρίνο, Κολτσίδας Γεώργιος κλαρίνο, Κούτσιας Χρήστος Λαούτο, Κρανιάς Μίλτος κρουστά, Μπαλάφας Δήμος κρουστά, Μπουραζάνας Απόστολος κλαρίνο, Ντίνας Γεώργιος κρουστά, Παπαγιάννης Αθανάσιος κλαρίνο, Παπαγιάννη Κων/να κρουστά, Πλαστάρας Λεωνίδας Ακορντεόν, Ρέτος Γεώργιος Λαούτο, Ζιώγας Άγγελος κλαρίνο, Σκότης Δημήτριος Λαούτο, Σχορετσιανίτης Λευτέρης Βιολί.

Την αφήγηση θα κάνει η Ραφαέλα Π. Μάνου, την παρουσίαση του προγράμματος η Νάντια Αλεξοπούλου, ενώ τον γενικό συντονισμό θα έχει Αντώνης Β. Παπαμιχαήλ.

 

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή